sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Hirveän pitkäveteisen päivän paisti

Sunnuntai kaikessa pitkäveteisyydessään on kuin tehty siivoamiseen ja ruoanlaittoon pitkällä kaavalla. Lähes tyhjän jääkaapin peseminen ja hirvipaistin kypsytys uunissa olivat tämän päivän ohjelmanumerot.

Hirvipaistin sain työkaverilta, sen marinointiin käytettävän punaviinin ”korruptiolahjana”, mutta sipulit ostin sentään itse. Paistin maku oli melko mieto, ja suolaa – kuten aina – oli vähän hintsusti. Mutta kylläpä oli maukkaita paahdettuja sellerikuutioita ja porkkanakiekkoja lisäkkeenä.


Hirvenpaisti punaviinissä

noin 1 kg painoinen hirvenpaisti

Marinadiin
½ dl öljyä
1 dl punaviiniä
1 sipuli viipaleina
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
muutama laakerinlehti
1 ½ tl suolaa
rosmariinia
mustapippuria

Sekoita marinadin ainekset joko vankassa muovipussissa tai kulhossa. Laita paisti sekaan. Marinoi yön yli jääkaapissa. Nosta liha lämpenemään pariksi tunniksi huoneenlämpöön ennen paistamista. Pyyhi marinadi lihan pinnalta ja laita liha paistovuokaan. Lämmitä uuni +175-asteiseksi. Tökkää liha uuniin ja kypsennä noin 15 minuuttia. Laske lämpöä +100-asteeseen ja anna kypsyä niin kauan, että mies tulee sunnuntain aamuvuorosta (eli vähintään kuusi tuntia).

maanantai 14. syyskuuta 2015

Olutpossua

Viikonloppuna (sunnuntaina) oikein keskityin ruoanlaittoon ja tein olutpaistia possusta. (Eli annoin uunin tehdä kaikki hommat.)Vielä tosin jääkaappiin jäi odottelemaan muutama viikko sitten hankitut kyytön paistit Ylikallion kyyttötilalta Alavetelistä. Tämän viikon sunnuntaina sitten ne käyttöön ja maut jakoon blogissa.

Olutpaistin pohjan otin Pirkan sivuilta. Käytin valmiiksi suolattua possun uunilihaa ilman luuta. Ruoka valmistuu vallan mainiosti ilman lihan repimistä luista. Olueksi kannattaa valita makeahko, vähäalkoholinen tumma olut. Lisäkkeeksi tempaisin juuresranskikset, joita meillä on tehty jo aikaisemmin. Kuva ei kummoista laatua ole, kun oli niin kiire syömään :D


Oluessa haudutettu possu

n. 800 g uunilihaa valmiiksi suolattuna
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2,5 dl tummaa olutta
1 rkl sinappia
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

Kuori ja lohko sipulit. Nosta uunilihat ja sipulit laakeaan uunivuokaan tai pataan. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna olut ja valkosipulit kattilassa. Lisää sinappi, suola ja pippuri. Sekoita huolellisesti. Kaada kuuma seos lihojen päälle uunivuokaan. Kypsennä lihoja 150-asteisessa uunissa noin neljä tuntia, tai kunnes liha on mureaa. Valele lihaa paiston aikana liemellä.

Juuresranskikset (kahdelle)
300 g lanttua
150 g porkkanaa
2 rkl öljyä
suolaa
mustapippuria

Sinappikastike
1 prk ranskankermaa
1–2 rkl Dijonin kokojyväsinappia

Kuori juurekset ja leikkaa ne ohuiksi pitkiksi tikuiksi. Pyörittele kasvikset öljyssä, suolassa ja pippurissa. Levitä pellille leivinpaperin päälle. Paista juuresranskalaisia 225 asteessa 30–35 minuuttia. Kääntele kypsennyksen loppupuolella ja nosta lopuksi uunin ylätasolle, jotta ranskalaiset saavat hieman väriä. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja tarjoa juuresranskalaisten kanssa.

tiistai 8. syyskuuta 2015

Takkaillan salaatti

Olimme viime viikonlopun mökillä. Pakkasimme perjantain työpäivän jälkeen extempore kamat Volvoon ja lähdimme. Vuokramökillä luksusta ovat meille takka, takkatuli ja takassa paistetut grillimakkarat, sillä puista muodostuneen hiilloksen antamaa makua ei mikään hiili- tai kaasugrilli pysty jäljittelemään. Siihen kumppaniksi tein papu-fetasalaatin (jälleen kerran). Olin ohimennen nähnyt kokeiltavan arvoisen reseptin Arlan nettisivuilla – toteutus taas omilla kommervenkeilläni tietysti.

Fetan ei ole pakko olla maustettua, pavut saavat olla sellaisia mistä itse tykkää (kidneypavut aaah!), joku voisi käyttää ilmakuivatun kinkun tilalla paistettua pekonia ja joku toinen verkkomelonia.

 
(Ties kuinka mones) Papu-fetasalaatti

150 g chilillä maustettua fetaa öljyssä
200 g papuja (ihan minkälaisia vaan tölkistä, pakkasesta tai tuoreena)
2 rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
½ cantaloupe-meloni
200 g kirsikkatomaatteja
100 g vihersalaattisekoitusta
100 g ilmakuivattua kinkkua ohuina siivuina
1 dl silputtua purjoa

Sekoita pavut, sitruunamehu ja reilu loraus salaattijuuston öljyä. Kuori meloni, poista siemenet ja paloittele se. Puolita tomaatit. Aseta salaatti lautasille tai tarjoiluvadille. Levitä päälle pavut ja meloniviipaleet. Asettele päällimmäiseksi kinkkua, tomaattia, purjoa ja salaattijuustoa. Mausta vielä suolalla, mustapippurilla ja hyvällä oliiviöljyllä.

keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Kausiruokaa

...Joka on kovin muodikasta tänä päivänä. Tämä oli nopea ja yksinkertainen valmistaa. Turskakin on mukavan neutraali kala syötäväksi. Jos joku epäilee puolukan, pekonin ja parsakaalin liittoa, ihan turhaan. Ei mulla muuta.


Turskaa pekonilla ja puolukoilla (kyllä tästä kaksi syö hyvästi)

400 g turskafileitä
300 g parsakaalia
½ pkt pekonia
½ sipuli
½ dl puolukoita
voita
suolaa
mustapippuria

Lämmitä uuni +250 asteeseen. Paloittele parsakaali kukinnoiksi ja viipaloi varsi. Laita ne uunipellille ja sekoita sekaan muutama nokare voita ja suolaa. Paista uunissa 15 minuuttia. Paloittele turska annospaloiksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Viipaloi pekoni ja silppua sipuli. Paista sipulia ja pekonia pannulla, kunnes ne ovat kullanruskeita. Lisää sekaan puolukka ja laita seos kulhoon. Paahda reilu klimppi voita pannulla ruskeaksi. Kaada osa kippoon, mutta jätä pannulle vähän voita kalan paistoa varten. Paista turska pannulla 3 minuuttia molemmilta puolilta. Tarjoa kala puolukka-pekoniseoksen, parsakaalien ja ruskistetun voin kera.

keskiviikko 26. elokuuta 2015

Kouluruokien top 5 -inhokkilistan viides

Kouluruoasta on vissiin meillä kaikilla hyviä ja huonoja muistoja. Ehdoton ykkönen omalla inhokklistallani on makaroni-jauhelihasörsseli, johon oli tukittu pakastekasviksia sisältäen pitkiä vihreitä papuja ja porkkanakuutioita, ehkä jopa herneitä. Hyvänä vitosena – tomaattisilakoiden, makaronilaatikon ja jonkin sortin risottohirvityksen jälkeen – tulee harmahtavan sävyinen, vetinen ja mauton ”kana”viillokki. Siihen vielä salaattina säilöttyä kurpitsaa, niin voi jaiks!

Vähän selvitystyötä tehdessäni sain tietää, että OIKEA viillokki todellakin kuuluu tehdä kanasta ja ilman currya. Mutta se ei olisi mielestäni sama kouluruokaklassikko enää.

Kuten aikaisemmin lupasin, testasin vuosikymmenien syömättömyyden jälkeen tätä itse viriteltyä broileriviillokkia. Ihan hyväähän se oli, vasta kokattuna suorastaan herkullista kun saa itse maustaa. (Seuraavana päivänä lunchboksista nautittuna ei niinkään.)


Broileriviillokki (2 annosta)

muutama broilerinkoipi tai kolme paistipalaa luineen
suolaa
laakerinlehti
muutama mustapippuri
vettä

10 g vehnäjauhoja
10 g voita
4 dl kanalientä
1–2 tl currya jauheena
1 rkl sitruunamehua
valkopippuria
1 dl kuohukermaa
(suolaa)

Ota broilerin palat huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsennystä. Laita broilerin palat, laakerinlehti, mustapippurit ja suolaa kattilaan. Kaada päälle niin paljon vettä, että broilerit melkein peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto päältä. Keitä hiljokseen noin tunti. Nosta broilerit jäähtymään. Säästä liemi.
Irrota jäähtyneistä broilerin paloista nahka ja luut. Revi liha käsin sopiviksi suikaleiksi.
Mittaa kattilaan voi ja anna sen sulaa. Lisää vehnäjauho ja sekoita huolellisesti. Anna seoksen kypsyä muutama minuutti, mutta varo polttamasta. Lisää pienissä erissä kanaliemi ja sekoita hyvin. (Lopun broileriliemen voit pakastaa keittoja varten.) Kiehauta. Lisää mausteet, sitruunamehu ja kerma. Kuumenna ja tarkista maku. Lisää joukkoon broilerisuikaleet ja kuumenna. 

maanantai 10. elokuuta 2015

Kukkokastike-kananmunasalaatti

Oi että sitten tykkään kananmunasta. Se on kuulunut aamiaiseeni viimeiset viisi vuotta, joko keitettynä tai paistettuna, enkä vieläkään ole kyllästynyt.

Hankin ihan äsköttäin Bamixin (olen haaveillut tästäkin kotitaloushärpäkkeestä useamman vuoden ajan). Kylläpä kelpaa valmistaa sillä kukkokastike-kananmunasalaatin majoneesikastike.

Salaatti sopii oikeastaan aivan kaikkeen suolaiseen, kuten hampparin täytteeksi (kuvassa sieltä pilkistää), keiton päälle, kylmäsavulohen kanssa... tai ruisleivän päälle, jos sitä söisi. Ohjeen löysin mynameisyeh-blogista.


Sriracha-kananmunasalaatti

1 raaka keltuainen
1 rkl dijoninsinappia
1 tl srirachaa (enemmänkin voi laittaa, jos tykkää tulisesta)
suolaa
mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
1¼ dl oliiviöljyä
8 kovaksi keitettyä kananmunaa paloiteltuna
(puolikas pieni keltasipuli silppuna)
(2 valkosipulinkynttä silppuna)

Keitä kananmunat ja jäähdytä hyvin kylmässä vedessä. Kuori ja paloittele kananmunat. Sekoita keltuainen, sinappi, sriracha, suola ja pippuri kulhossa. Lisää oliiviöljy ohuena nauhana vispaten koko ajan kunnolla. Tarkista maku ja lisää sitruunamehu, kanamunat ja halutessasi sipulit. Salaatti säilyy jääkaapissa 3–4 päivää.

maanantai 3. elokuuta 2015

Maanantain miehinen makkarakeitos

Meidän perheessä on paiskittu töitä koko kesä. Onneksi kelit ovat suosineet työssä kävijää. Ihan älyttömästi uusi hiili-Weber ei ole lämmennyt. Syy edellä.

Siispä maanantai on ollut kesän keittopäivä niin kuin tänäänkin. Hankin Ottolenghin kirjan lisäksi Marc Aulénin Sopat-kirjan. Kun sai niin halvalla. Kirjan reseptien ainoa kehno puoli on, että joka ohjeessa käytetään perunaa tai pastaa. Muuten etenkin appelsiini-lanttusoppa kuulostaa joltain niin eksoottiselta, että sitä pakko kokeilla kun syksy saa. Tänään työn raskaan raatajille on tarjolla työmiehen chorizo-maissisoppaa.


Chorizo-maissikeitto

200 g chorizoa paloina
4 viipaletta pekonia suikaleina
1 keskikokoinen purjo hyvin pestynä ja viipaloituna
200 g maissia
80 g aurinkokuivattua tomaattia suikaleina
1 tl makeaa savupaprikajauhetta
1 laakerinlehti
reilu litra kasvis- tai kanalientä
2 rkl sitruunamehua
chilijauhetta tai chilitahnaa niin paljon kuin suu sietää

Käristä pekonia ja makkaran paloja kattilassa noin 5 minuuttia. Lisää purjoviipaleet ja sekoittele hetki, kunnes purjo alkaa pehmetä. Lisää kaikki muut ainekset. Keitä 5 minuuttia ja tarkasta maku.

maanantai 27. heinäkuuta 2015

Oliverin broileri-maissikeitto

Hra Oliverin innoittamana jatkan. Minulta oli vissiinkin jäänyt väliin Jamie Oliverin säästöateriat -sarjasta jakso, jossa broilerin tähteitä hyödynnettiin. Kertakaikkisen vastustamattomalta näytti yksinkertainen kasviksia ja broileria sisältävä keitto, joka suurustui maissin ja perunan voimin. Meillä pottu on pannassa, mutta maissi ei ihan niin kovin. Tosin en ole kummankaan kovin suuri ystäväkään.

Keiton mausta tuli hennosti mieleen kanaviillokki, josta en ole koskaan tykännyt. Pitäisi kokeilla tehdä viillokki alusta asti itse. Luultavasti saan aikaiseksi vähän maukkaampaa kuin koulukeittiössä 20 vuotta sitten nauttimani. Tai sitten viillokki pääsee hyvin harvalukuisten inhokkiruokien listalle.


Broileri-maissikeitto

400 g kypsää, paloiteltua broileria
1 l kanalientä (broilerin koivet tai reisipalat voi keittää vedessä
kypsiksi mausteiden kera ja keittoliemen voi käyttää keitossa)
muutama viipale pekonia
1 iso keltasipuli
3 reilua porkkanaa
nippu persiljaa
200 g maissia
¾ dl kuohukermaa
mustapippuria
suolaa

Paista silputtu pekoni rapsakaksi pannulla ja nosta talouspaperin päälle valumaan. Kuullota pilkottua sipulia ja porkkanaa pekonin rasvassa pannulla noin viisi minuuttia. Kaada kasvikset kanaliemen sekaan kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää persilja. Keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Lisää maissi ja kiehauta. Surruuta sauvasekoittajalla osa keitosta sileäksi. Jätä keittoon kuitenkin sattumia. Lisää broileri, kerma ja mausteet ja kiehauta. Tarjoa pekonin kera.

sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Piirakkaviikko

Tällä viikolla meidän kotitaloudessa on syöty piirakoita oikein urakalla. Herne-pinaattipiirakka ei kovin kummoisesti makuhermoja kutkuttanut, mutta J. Oliverinvuohenjuusto-tomaattipiirakka sitä vastoin ei pettänyt.

Tein pohjan gluteenittomaksi, koska oma, eikä kovin siipankaan vatsa tahdo sietää viljaa. Viljaa syövä voi käyttää pohjaan valmiista voitaikinaa. Gluteeniton Pofiber toimii mielestäni aika hyvin sekä suolaisissa että makeissa leivonnaisissa. Sen maku on sopivan mieto. Tämä juustoinen piirakka on aika tuhtia ruokaa ja se sopii päivälliseksi siinä missä piffi ja perunat.


Vuohenjuusto-tomaattipiirakka

Gluteeniton pohja
½ dl fibrexia
½ dl psylliumia
½ dl kylmää vettä
½ tl leivinjauhetta
½ dl mantelijauhetta
1 ½ dl pofiberia
100 g voita sulatettuna

Täyte
150 g aurinkokuivattua tomaattia
3 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
200 g cheddaria tai gruyerea
suolaa
mustapippuria
1 pieni vuohenjuusto pötkö

Sekoita fibrex ja psyllium veteen. Anna turvota 10 minuuttia ja lisää loput aineet. Levitä seos kostutetuin sormin piirakkavuokaan. Tee tomaateista tahna tehosekoittimessa. Levitä tahna piirakkapohjan päälle. Sekoita kananmunat ja kerma keskenään. Mausta seos ja lisää siihen juustoraaste. Kaada piirakkapohjan päälle. Leikkaa vuohenjuustosta viipaleita ja asettele ne piirakan päälle. Paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia tai niin kauan, että piirakan pinta on kauniin ruskea.

keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Avomaankurkun parempi salaatti

Grillata ei oikein tällaisilla keleillä huvita, mutta kesäsalaattia voi syödä siitä huolimatta. Uusimassa Glorian ruoka & viini -lehdessä piisaa salaattireseptejä ja vähän muuntelemalla johtuen nykyisen asuinpaikkani hivenen rajoittuneesta kasvistarjonnasta (miksi hyllyssä on sen seitsemää lajia paprikaa, muttei ensimmäistäkään fenkolia?) sain oivallisen salaatin.

Aiemmalta ison kaupungin kauppareissulta mukaan oli tarttunut valkoinen naurisnippu, josta naatit pakastin silputtuna pata- tai muhennosruokaa varten. Käytin jäljellä olleet mukulat salaattiin korvaten niillä retiisin. Pikkunauriita syö ihan ilokseen, sen verta maukkaampia ne ovat kuin myöhäisemmät lajitoverinsa.

Kastike on tämänkin salaatin suola. Vuohen tuorejuusto on niin hyvää, että söin lopun purkin mansikoiden kera. Nam nam nam! Ruoka on vaan aika iloinen asia.

 
Kesäkurkkusalaatti

3 avomaankurkkua
6 retiisiä tai 2 pikkunaurista
½ punasipuli
½ dl tilliä silppuna

Kastike
100 g pehmeää vuohenjuustoa
0,75 dl turkkilaista jogurttia
1 valkosipulinkynsi silputtuna tai murskeena
½ rkl valkoviinietikkaa
suolaa
mustapippuria

Leikkaa huuhdotut kurkut ja retiisit tai nauriit ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja suikaloi myös sipuli. Sekoita kulhossa yhdessä tillin kanssa. Tee kastike sekoittamalla ainekset keskenään. Sekoita kastike kasvisten joukkoon tai annostele se vasta tarjoamisvaiheessa salaatin päälle.