keskiviikko 26. elokuuta 2015

Kouluruokien top 5 -inhokkilistan viides

Kouluruoasta on vissiin meillä kaikilla hyviä ja huonoja muistoja. Ehdoton ykkönen omalla inhokklistallani on makaroni-jauhelihasörsseli, johon oli tukittu pakastekasviksia sisältäen pitkiä vihreitä papuja ja porkkanakuutioita, ehkä jopa herneitä. Hyvänä vitosena – tomaattisilakoiden, makaronilaatikon ja jonkin sortin risottohirvityksen jälkeen – tulee harmahtavan sävyinen, vetinen ja mauton ”kana”viillokki. Siihen vielä salaattina säilöttyä kurpitsaa, niin voi jaiks!

Vähän selvitystyötä tehdessäni sain tietää, että OIKEA viillokki todellakin kuuluu tehdä kanasta ja ilman currya. Mutta se ei olisi mielestäni sama kouluruokaklassikko enää.

Kuten aikaisemmin lupasin, testasin vuosikymmenien syömättömyyden jälkeen tätä itse viriteltyä broileriviillokkia. Ihan hyväähän se oli, vasta kokattuna suorastaan herkullista kun saa itse maustaa. (Seuraavana päivänä lunchboksista nautittuna ei niinkään.)


Broileriviillokki (2 annosta)

muutama broilerinkoipi tai kolme paistipalaa luineen
suolaa
laakerinlehti
muutama mustapippuri
vettä

10 g vehnäjauhoja
10 g voita
4 dl kanalientä
1–2 tl currya jauheena
1 rkl sitruunamehua
valkopippuria
1 dl kuohukermaa
(suolaa)

Ota broilerin palat huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsennystä. Laita broilerin palat, laakerinlehti, mustapippurit ja suolaa kattilaan. Kaada päälle niin paljon vettä, että broilerit melkein peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto päältä. Keitä hiljokseen noin tunti. Nosta broilerit jäähtymään. Säästä liemi.
Irrota jäähtyneistä broilerin paloista nahka ja luut. Revi liha käsin sopiviksi suikaleiksi.
Mittaa kattilaan voi ja anna sen sulaa. Lisää vehnäjauho ja sekoita huolellisesti. Anna seoksen kypsyä muutama minuutti, mutta varo polttamasta. Lisää pienissä erissä kanaliemi ja sekoita hyvin. (Lopun broileriliemen voit pakastaa keittoja varten.) Kiehauta. Lisää mausteet, sitruunamehu ja kerma. Kuumenna ja tarkista maku. Lisää joukkoon broilerisuikaleet ja kuumenna. 

2 kommenttia:

  1. Mun inhokkilistan kärkeen kuulu kampsukeitto ja yliällöttävä kesäkeitto...yöks!
    Mannapuuroakin lusikoin vielä sillon kun muut tuli jo välitunnilta. Pakkosyönti oli sillon vielä arvossaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei tainnut olla koulussa koskaan kesäkeittoa... onneksi.

      Poista