Kouluruoasta on vissiin meillä
kaikilla hyviä ja huonoja muistoja. Ehdoton ykkönen omalla
inhokklistallani on makaroni-jauhelihasörsseli, johon oli tukittu
pakastekasviksia sisältäen pitkiä vihreitä papuja ja
porkkanakuutioita, ehkä jopa herneitä. Hyvänä vitosena –
tomaattisilakoiden, makaronilaatikon ja jonkin sortin
risottohirvityksen jälkeen – tulee harmahtavan sävyinen, vetinen
ja mauton ”kana”viillokki. Siihen vielä salaattina säilöttyä
kurpitsaa, niin voi jaiks!
Vähän selvitystyötä tehdessäni
sain tietää, että OIKEA viillokki todellakin kuuluu tehdä kanasta
ja ilman currya. Mutta se ei olisi mielestäni sama
kouluruokaklassikko enää.
Kuten aikaisemmin lupasin, testasin
vuosikymmenien syömättömyyden jälkeen tätä itse viriteltyä
broileriviillokkia. Ihan hyväähän se oli, vasta kokattuna
suorastaan herkullista kun saa itse maustaa. (Seuraavana päivänä
lunchboksista nautittuna ei niinkään.)
Broileriviillokki (2 annosta)
muutama broilerinkoipi tai kolme paistipalaa luineen
suolaa
laakerinlehti
muutama mustapippuri
vettä
10 g vehnäjauhoja
10 g voita
4 dl kanalientä
1–2 tl currya jauheena
1 rkl sitruunamehua
1–2 tl currya jauheena
1 rkl sitruunamehua
valkopippuria
1 dl kuohukermaa
1 dl kuohukermaa
(suolaa)
Ota broilerin palat huoneenlämpöön
noin tunti ennen kypsennystä. Laita broilerin palat, laakerinlehti, mustapippurit ja suolaa kattilaan. Kaada päälle niin paljon
vettä, että broilerit melkein peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja
kuori vaahto päältä. Keitä hiljokseen noin tunti. Nosta broilerit
jäähtymään. Säästä liemi.
Irrota jäähtyneistä broilerin paloista nahka ja
luut. Revi liha käsin sopiviksi suikaleiksi.
Mittaa kattilaan voi ja anna sen sulaa.
Lisää vehnäjauho ja sekoita huolellisesti. Anna seoksen kypsyä
muutama minuutti, mutta varo polttamasta. Lisää pienissä erissä
kanaliemi ja sekoita hyvin. (Lopun broileriliemen voit pakastaa keittoja varten.) Kiehauta. Lisää mausteet, sitruunamehu
ja kerma. Kuumenna ja tarkista maku. Lisää joukkoon
broilerisuikaleet ja kuumenna.
Mun inhokkilistan kärkeen kuulu kampsukeitto ja yliällöttävä kesäkeitto...yöks!
VastaaPoistaMannapuuroakin lusikoin vielä sillon kun muut tuli jo välitunnilta. Pakkosyönti oli sillon vielä arvossaan..
Meillä ei tainnut olla koulussa koskaan kesäkeittoa... onneksi.
Poista