lauantai 4. toukokuuta 2013

Paprikasoppa

Tänään oli pakko saada grillata jerk-maustettua possun sisäfileetä, mutta salaatin teko ei innostanut yhtään. Ideatkin olivat vähän vähissä ja grillauskelikin arvelutti. Siispä tein lisukkeeksi Kotilieden vappua ennen ilmestyneestä numerosta löytyneen tulisen paprikasopan mukailtuna versiona. Kasvikset paahdoin grillissä, sambal oelek -tahnan tilalla käytin grillissä paahdettua chiliä ja halloumin jätin paneroimatta.


Paprikasoppa (kahdelle)

180 g punaista suippopaprikaa
2 isoa tomaattia
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
6 dl kasvis- tai lihalientä
1,5 rkl tomaattisosetta
loraus vodkaa
1 rkl sambal oelek -chilitahnaa (tai 1 punainen paahdettu chili)
1 rkl worcesterkastiketta
1 tl tummaa sokeria
1 tl timjamia
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria
100 g halloumijuustoa
oliiviöljyä

Pese ja poista paprikoista siemenkodat ja kannat ja leikkaa tomaattien kanssa reiluiksi paloiksi. Kuori ja lohko sipulit. Nosta paloitellut kasvikset uunivuokaan ja valuta päälle oliiviöljyä. Paahda kasviksia 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Sekoita kasviksia muutaman kerran paahtamisen aikana. Voit myös paahtaa kasvikset grillissä.
Nosta vuoka uunista. Valuta kasvikset kattilaan. Lisää hienonnettu valkosipuli, liemi ja tomaattisose. Anna keiton kiehua noin 5 minuuttia. Lisää loput mausteet. Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella ja kuumenna kiehuvaksi. Kuutioi halloumijuusto ja paista oliiviöljyssä kauniin kullanruskeiksi.

sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Naudanpaistipata kolmen sipulin ja punajuuren kera

Pataruokakausi alkaa olla jo ohi, mutta vielä ehdin kokeilemaan Alkon asiakaslehden Etiketin tämän vuoden ensimmäisestä numerosta naudansisäpaistipataa.

Olen lukenut Etikettiä jo vuosia, mutta useimmat reseptiohjeet ovat tuntuneet jotenkin turhan työläiltä ja hienostelevilta. Nyttemmin ohjeet ovat mielestäni lähentyneet tavallisen kotikokkaajan taitoja, viitseliäisyyttä ja etenkin reseptien raaka-aineet ovat helpommin saatavilla tavallisesta ruokakaupasta.

Tätä pataa olen tehnyt jo pariin otteeseen, koska se osoittautui aika herkuksi. Sinihomejuusto kruunaa sipulien, punajuurien ja lihan maun.



Naudanpaistipata (neljälle tai kahdelle, ellet tarjoa lisuketta)

500 g naudan sisäpaistia
4 reilun kokoista alottisipulia
4 valkosipulinkynttä
500 g punajuuria
1 pieni purjo
2 laakerinlehteä
n. 3 dl lihalientä
n. 100 g sinihomejuustoa
1 rkl juoksevaa hunajaa
mustapippuria
suolaa

Paistamiseen
2 rkl voi–öljyseosta

Kuutioi liha. Kuori ja lohko sipulit ja punajuuret. Huuhtaise purjo ja viipaloi se reiluiksi paloiksi. Paista lihaan padassa tai paistinpannulla voi–öljyseoksessa kaunis väri. Paistamisen voi tehdä muutamassa erässä. Lisää pataan liha, kasvikset, laakerinlehdet ja lihaliemi.
Kypsennä pataa hellalla tai 175-asteisessa uunissa tunnin verran, kunnes liha on mureaa. Lisää tarvittaessa lihalientä.
Murustele juusto pataan. Mausta hunajalla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa suolaa, mutta huomioi, että juustosta ja lihaliemestä tulee jo suolaisuutta pataan. Tarjoa pata leivän, perunoiden, riisin tai salaatin kanssa.

perjantai 19. huhtikuuta 2013

Grillikyljet

Ikuisuudelta tuntuneen talven ja pelon siitä, että siirrymme keväästä suoraan seuraavaan syksyyn jälkeen on todettava kesän viimein tulevan. Grillikin on jo kuumennut katupölystä likaisella parvekkeellamme pariin otteeseen. Mutta eihän parvekkeella ole kovin hyvin tarjennut. Sen verran kuitenkin, että parit possun kyljet olemme ehtineet syöppäsemään ja saamaan molemmat samalla viikolla itsellemme flunssan.

Seuraava ohje on oma muunnelmani Johnnie Mountainin Possu-kirjan tahmeasta grillikyljestä. Koska olen lakritsi- ja salmiakkifanaatikko, haluan possunikin maistuvan näiltä karkeilta. Jokainen voi käyttää haluamaansa makeuden lähdettä, mutta tietysti makeutusaineet ovat tästä paletista pihalla.


Grillikyljet

reilu kilo possun grillikylkeä

Mausteseos
2 tl mietoa chilijauhetta
2 tl paprikajauhetta
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
0,5–1 tl cayennepippuria
1 tl palmusokeria tai tummaa sokeria
2 rkl öljyä

Grillauskastike
2 dl ketsuppia
2 dl kolaa (makeutettu sokerilla)
1 rkl valkoviinietikkaa
2 tl worcestershirekastiketta
2 tl Dijonin sinappia
2 tl lakritsijuurta, turkinpippuria, palmusokeria TAI hunajaa
ripaus suolaa ja mustapippuria

Sekoita mausteseoksen ainekset yhteen ja hiero lihaan. Laita liha jääkaappiin maustumaan yön yli. Kastikkeen voi valmistaa saman tien, sillä se säilyy hyvänä jääkaapissa parikin päivää. Laita kastikeainekset kattilaan ja keitä seosta keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes kastike on kutistunut puoleen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makua.
Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen kypsentämistä. Peittele vuoka foliolla. Kuumenna uuni 175-asteiseksi ja tökkää lihat sinne. Anna paistua puoli tuntia ja laske sitten lämpötila sataan asteeseen. Anna muhia uunissa vähintään kolme tuntia, mieluusti pidempäänkin. Hyödynnä myös uunin jälkilämpö.
Kuumenna grilli ja sivele grillikyljet kastikkeelta. Kärvistä grillissä molemmin puolin käännellen usein ja lisäillen kastiketta. Nautiskele hyvän salaatin kera.

keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Marokkolaiset lihapullat

Noin kymmenen vuotta sitten talteen otettu, yhden kerran kokeiltu Rick Steinin resepti marokkolaisten lihapullien valmistukseen taginepadassa koki tänään uuden tulemisen.

Alkuperäisessä ohjeessa käytetään kananmunia säilöttyjen sitruunoiden tilalla. Nyt oli pakko saada kokeilla paikallisesta Punnitse ja säästä -putiikista ostettuja sitruunoita, joista olen paljon kuullut, mutta en ole niitä mistään löytänyt. Käsitykseni mukaan sitruunoita voi säilöä itsekin, mutta ostamani purkin sitrukset olivat puolet pienempiä kuin suomalaisista ruokakaupoista löytyvät.

Oi, mitä herkkua soosista tulikaan. Sitruunat antavat ruokaan juuri sen ekstrasäväyksen – pikkiriikkisen makeuden, suolaisuuden ja happamuuden.



Marokkolaiset lihapullat

Lihapullat
400 g naudan tai lampaan jauhelihaa
1 rkl persiljaa silputtuna
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
mustapippuria maun mukaan
½ tl tulista paprikajauhetta

Kastike
1 keskikokoinen sipuli silputtuna
1 tlk tomaattimurskaa
1 tl juustokuminaa
½ tl tulista paprikajauhetta
1 tl mustapippuria
2 valkosipulinkynttä murskattuna
2–3 kpl suolaan ja viinietikkaan säilöttyjä sitruunoita pilkottuna

Tee lihapullataikina ja pyörittele pulliksi. Ruskista pullat padassa tai kasarissa reilussa määrässä öljyä. Nostele pois ja valmista samassa öljyssä kastike. Lisää pullat kastikkeeseen. Anna hautua 10 minuuttia ja nautiskele riisin, bulgurin tai kuskusin kanssa.

sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Pizza väärin päin

Enpä ole koskaan tullut ajatelleeksi, että pizzan voisi kokata nurin päin – pohja päälle ja täyte pohjalle. No nyt olen testannut sitäkin.

Hyvin yksinkertainen resepti on peräisin jälleen BBC Lifestylen Nigel Slater's Simple Cooking -sarjasta. Juuston määrä ruoassa on melkoinen, mutta minunlaistani juustofanaatikkoa se ei ainakaan haitannut.

Ohje on muunneltavissa sen mukaan mitä kaapista sattuu löytymään ja mistä tykkää. Parmesanin tilalla voi käyttää vanhoja juustonkänttyjä, kuivannutta leipää löytynee melkein joka taloudesta ja ylikypsät tomaatit ovat mitä parhain täyte tähän pizzaan.



Pizza väärin päin (kahdelle)

Päälle
1 kuivannut, pieni vehnäsämpylä
4 tomaattia
oliiviöljyä
mustapippuria
parmesan-juustoa

Pohjalle
2 mozzarellapalloa
salamia
nippu basilikaa
nippu persiljaa
oliiviöljyä

Murustele sämpylä monitoimikoneella. Laita pilkotut tomaatit laakean uunivuoan pohjalle ja mausta pippurilla ja oliiviöljyllä. Ripottele pinnalle sämpylämurut ja parmesanraaste. Paista uunissa 250 asteessa ylimmällä tasolla, kunnes pinta on kullanruskea.
Palastele mozzarellat lautaselle ja laita sekaan salamia. Tee kastike. Soseuta basilika, persilja ja oliiviöljy kastikkeeksi. Mausta halutessasi mustapippurilla ja suolalla. Tiputtele kastiketta pohjan päälle. Nostele kuuma tomaatti-parmesanseos pohjan päälle.

lauantai 23. maaliskuuta 2013

Surf 'n' turf eli siika-pekonisalaatti

Melko hauska että maukas hankinta perheeseemme oli BBC Nordic -kanavapaketti. BBC Entertainmentilta tulee überhauska Stephen Fryn juontama QI ja BBC Lifestylelta ruokaohjelmia. Tällä hetkellä Yle TV1:llä pyörii uusintana Nigel Slaterin Keittokirjalle kyytiä -sarja. BBC:n kanavalta puolestaan tulee herran toinen sarja, Nigel Slater's Simple Cooking. Sarjan ruoat ovat todellakin helppoja ja herkullisen oloisia ja näköisiä.

Surf 'n' turf -jaksosta bongasin kaksikin reseptiä. Tässä niistä toinen, jossa nyt (valitettavasti) on käytettävä perunaa, sillä lantun ja tillin yhdistelmä kuulostaisi kovin eksoottiselta. Jopa minulle.



Siika-pekonisalaatti

Savustettua siikaa (makrillikin käy)
1 keltasipuli ohueksi siivutettuna
Valkoviinietikkaa
Muutama pottu
Pekonia (tai pancettaa) paahdettuna rapeaksi

Kastike
Mietoa sinappia
Pikkukapriksia huuhdeltuna ja valutettuna
Valkoviinietikkaa
Oliiviöljyä
Nippu tilliä
Mustapippuria
Suolaa

Laita sipuliviipaleet valkoviinietikkaan hetkeksi, jotta niiden kirpeys tasaantuu. Keitä perunat. Laita pekonit paahtumaan uuniin. Valmista kastike ja perkaa kala. Palottele napakat perunat ja kaada kastike niiden päälle. Sekoita ja lisää muut ainekset.

torstai 14. maaliskuuta 2013

Klassinen Oliver-pastasalaatti

Vaikkei meillä enää syödäkään viljoja, sokeria ja pottuja, silloin tällöin täytyy tempaista. Viime viikolla sää antoi lupauksen keväästä ja pitihän toki parvekegrillauskausi avata. Tosin grillailut ja kevät taisivat jäädä siihen, kiitos tiistaisen lumimyräkän. Etelä-Pohjanmaalle lumi tuli vasta nyt...

Grillattavan lihan oheen, joka tällä kertaa koostui valmiista mureutetuista possulättyistä ja itse pikamarinoiduista broilerinsiivistä, piti tehdä salaatti. Kasvispitoisia salaatteja meillä syödään muutenkin, joten Jamie Oliverin klassikko Paras pastasalaattini kelpasi pitkästä aikaa suillemme. Toden totta, tämä pastasalaatti on yhä edelleen hyvä, ellei paras ja jostain selittämättömästä syystä. Salaatti ei ole liian raskas ja raaka-aineet ovat yksinkertaiset. Kannattaa satsata laadukkaaseen valkoviinietikkaan ja neitsytoliiviöljyyn.



Jamie Oliverin Paras pastasalaatti

300 g pientä simpukkapastaa
300 g kirsikkatomaatteja kaiken värisiä
½ kurkku
1 kourallinen mustia oliiveja
3–4 valkosipulinkynttä
3 rkl silputtua ruohosipulia
1 kourallinen silputtua basilikaa
3 rkl valkoviinietikkaa
6 rkl neitsytoliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria

Keitä pasta napakaksi kuorimattomien valkosipulien kera. Jäähdytä kylmällä vedellä ja jätä valumaan. Nouki valkosipulinkynnet, purista kuoristaan ja laita mortteliin odottamaan. Pilko tomaatit, kurkku ja oliivit. Laita ne isoon kulhoon, lisää pasta ja silputut yrtit. Muusaa valkosipulinkynnet morttelissa ja lisää etikka, öljy, suola sekä pippuria. Maista ja säädä makua tarvittaessa. Kaada kastike kulhoon ja sekoita hyvin. Maista vielä ja lisää makuaineita tarvittaessa. Anna asettua hetken aikaa jääkaapissa ennen tarjoilua.

tiistai 5. maaliskuuta 2013

Veriletut

Olen todella harmissani, että täkäläisten vihreän värityksen markettien lihan ja muiden ruhonosien tarjonta on suorastaan surkea. Maksaa ja häränhäntää, siinäpä ne muut osat fileiden ja valmiiksi nuijittujen ja marinoitujen pihvien lisäksi. Mistäpä saisi vaikkapa possun poskia, jotka ovat kuulemma melkoista herkkua? Tai naudan rintaa?

Naudan verta onneksi sentään saa. Kampsua eli veripalttua eli rössyä olenkin on tehnyt tämän blogin puitteissa, mutta verilättyjä en. Mukavaa verilättyjen teossa on niiden nopea kypsyminen pannulla. Ja tulihan näistäkin taas maukkaampia kuin kaupan valmiit ohukaiset.


Verilätyt (iiisooo annos)

5 dl naudan verta
1 dl kermaa
2 dl vettä
1,5 dl soijajauhoa
2 rkl psylliumia
2 kananmunaa
1,5 tl suolaa
meiramia
valkopippuria

Paistamiseen voita

Sekoita kaikki ainekset hyvin isossa kulhossa. Anna taikinan turvota vähintään tunnin ajan. Paista lettupannulla voissa taikinasta pikkulättysiä. Nautiskele muusin ja puolukan kera.

lauantai 16. helmikuuta 2013

Makkara-myskikurpitsavuoka

Vakiomarketistamme on viime syksystä lähtien saanut myskikurpitsaa. Aika monipuolinen kasvis on tämä kypsennettynä miedohkon ja täyteläisen makuinen kaveri. Siitä saa valmistettua vaikka mitä; soppaa, lisäkettä ja pääruokaa. Kahden hengen taloudessa yksi myskikurpitsa riittää useampaankin ruokaan. Olen säilyttänyt kurpitsan puolikkaan muovipussissa jääkaapissa. Näin se on säilynyt ainakin pari päivää täysin käyttökelpoisena.

Työviikon päätteeksi päätin tehdä nopeaa yhden vuoan ruokaa isoon nälkääni. Resepti on Good Food Chanelista ja muokkasin sitä jälleen kerran omaan ruokafilosofiaani sopivaksi. Tämä ruoka todellakin valmistuu hetkessä, joten ei ole mitään syytä turvautua kaupan valmislihapulliin tai purkkihernekeittoon. Täyttä selvyyttä minulla ei ole siitä, pitäisikö myskikurpitsa kuoria. Olemme syöneet sen kuorineen, koska raakana kurpitsaa ei kuitenkaan syödä.

  
Makkara-myskikurpitsavuoka (kahdelle)

5–6 siskonmakkaraa
1 punainen chili hienonnettuna
450 g myskikurpitsaa pilkottuna kuutioiksi, kuori kurpitsa halutessasi
1 iso punasipuli lohkottuna
10 kirsikkatomaattia
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
korianteria

Laita chili, kurpitsakuutiot, sipulilohkot ja kokonaiset tomaatit laakeaan uunivuokaan. Mausta reilulla määrällä öljyä, suolaa, pippuria ja korianteria. Sekoita hyvin. Lisää makkarat ja tökkää 200-asteiseen uuniin keskitasolle puoleksi tunniksi.

tiistai 12. helmikuuta 2013

Kukkakaaligratiini

Mieheni ehdoton inhokki mämmin lisäksi on kukkakaali. Lapsuuden kesäkeittopakot ovat saaneet hänet kammoksumaan mielestäni melko harmittoman makuista kasvista. Koska emme syö perunaa, on päivittäinen lisäke kehiteltävä kaaleista, kurpitsoista, nauriista tai lantusta. Arvata saattaa, että kukkakaalipäivät ovat miehelleni tuskaa. Mutta kyllä sen saa häneen uppoamaan, kun marinoi kukinnot kermalla, juustolla ja suolalla.

Kukkakaaligratiini sellaisenaan on melko tylsä, mutta Good Food Channelin ohjeessa sekaan tulee muun muassa sinappia, pekonia, kurpitsan ja auringonkukan siemeniä sekä sitruunankuorta. Tein annoksen jonkinkin verran muokattuna, alla siis minun tulkintani asiasta.


Kukkakaali-pekoni-sinappigratiini

700 g kukkakaalia kukintoina
4 dl maitoa
2 tl (täysjyvä)sinappia
120 g kermajuustoa tai sulatejuustoa (maustettu on plussaa)
100 g pekonia tai pancettaa
1 sitruunan kuori raastettuna
2 tl auringonkukan siemeniä
2 tl kurpitsan siemeniä
50 g juustoraastetta kuorruttamiseen

Keitä kukkakaalin kukintoja viisi minuuttia suolavedessä. Valuta ja kaada voideltuun vuokaan. Kuumenna maito ja lisää juusto. Sekoittele kunnes juusto on sulanut. Lisää sinappi ja sitruunankuori. Nosta jäähtymään hieman. Paista pilkotut pekonit kevyesti ja lisää siemenet. Kaada maitokastike vuokaan kukkakaalin päälle ja lisää vielä pekoni-siemenseos. Ripottele pinnalle juustoraaste ja paista 200 asteessa 30 minuuttia.