lauantai 30. kesäkuuta 2012

Vampyyrien lempiruokaa


Keski-Pohjanmaalla veripalttua eli rössyä eli roppanaa eli lepäkästä kutsutaan kampsuksi. Tyypillisin ruoka, johon kampsua kotiseudullani käytetään, on kampsupaisti. Kampsupaisti ei ole nimestään huolimatta paistia vaan keittoa. Etelä-Pohjanmaan Järviseudulta kotoisin oleva siippani tosin tuntee taasen kampsupaistin nimenomaan kampsukeittona.

Alkuperäisessä ohjeessa kampsu tarjotaan liemessä sianlihan ja perunoiden kera. Koska taloutemme välttelee useammastakin syystä hiilihydraatteja, korvasin perunat lanttukuutioilla. Nauris sopisi paistiin luultavasti yhtä lailla. Kampsua ei ihan joka kaupasta edes löydä, joten päätin suosiolla jättää sen ainoan tarjolla olevan vaihtoehdon – Tapolan veripaltun – ostamatta ja valmistaa itse kampsun. Mikäpä sen parempaa ajanvietettä kaatosadepäivänä kuin koko päivän kestävä kokkaus.

Ensimmäisestä kampsustani tuli pehmeää. Lapsuuden kampsupaistissa oli aina purutuntumaa, vaikka kampsukimpaleet olivat lilluneet pottujen keitinvedessä jo jonkin aikaa. Kaikkinensa ensimmäisen kampsupaistini maku oli erittäin mieto ja siitä tuntui jokin puuttuvan. Oliko se puuttuva ainesosa sitten sipuli vai pippuri?



Kampsupaisti

Kampsu
0,5 l verta
3 dl vettä, maitoa tai olutta
psylliumia TAI 2 dl ohra- tai ruisjauhoja
(1 kananmuna, jos käytät psylliumia)
1 tl suolaa

0,8 kg paistettua ja paloiteltua possun uunilihaa
lanttua TAI perunaa
vettä (käytä possun paistosta irronnut liemi)
suolaa

Sekoita veri, neste ja psyllium TAI jauhot. Anna turvota 1–2 tuntia. Vatkaa joukkoon kananmuna tarvittaessa. Mausta suolalla. (Kampsuohjeissa käytetään myös hienoksi hakattua ja kuullotettua sipulia. Sen voi lisätä tässä vaiheessa.)
Kaada kampsu leivinpaperilla vuorattuun tai erittäin hyvin voideltuun suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan. Peitä foliolla ja kypsennä 200 asteessa reilu tunti. Kokeile puutikulla kypsyyttä. Mikäli tikkuun tarttuu taikinaa, jatka vielä paistamista.
Anna kampsun jäähtyä vaikkapa seuraavaan päivään asti. Paloittele suupaloiksi.
Keitä lantut tai perunat kypsiksi vedessä. Lisää possunliha ja kampsu. Mausta ja kiehauta.

2 kommenttia:

  1. Mä olin ihan unohtanu että tämmöstäkin on olemassa! Muistelisin että mummu tykkäs kampsukeitosta. Ite taidan olla liian ranttu, en oo tohtinu maistaakaan....
    Sulla on ihanan monipuolinen blogi! Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Kampsupaistia syötiin jopa ala-asteella. Tietysti myös hoitopaikassa ja mummulla. Luultavasti nyttemmin on jäänyt tämäkin perinneruoka koulujen listalta pois. Ja aina on kelevannu mulle! Ei mitään herkkulempiruokaa, mutta huomattavasti parempaa minun makuuni kuin lasten ikisuosikki makaronilaatikkko. Yaiks se munamaito ja lötköt makaronit!

    VastaaPoista