maanantai 18. kesäkuuta 2012

Kääk, sanoisi Aku!


Viimeinkin sain aikaiseksi kokata keväällä ostetun pakastetun ankan rintafileen. Akun sukulaisia ei ole tullut aikaisemmin pahemmin maisteltua, mutta hyviltä nuo ryökäleet ovat aina näyttäneet televisiossa pannulla tiristessään.

Päätin valmistaa rintafileen perinteiseen malliin punaviinikastikkeella ja kasvislisukkeilla. Kyseistä kastikettakaan en ole aikaisemmin valmistanut, koska olen enemmän kylmien kastikkeiden kokkailija. Lopputuloksena oli enemmän kuin syötävä kastike, se oli aterian huipennus. Jälleen on todettava – maistuvalla kastikkeella pääsee ruoanlaitossa todella pitkälle. Tosin ei ranskalaista alkuperää olevassa Akussakaan ollut moitittavaa, vaikka paistoin sen läpikypsäksi salmonellan ynnä muiden vihulaisten tautien pelossa. Ankan tuoksu toi mieleeni enemmin possun kuin linnun, mutta maku ei ollut possumainen.


Kuvassa ei valitettavasti näy kastike lainkaan. Sen verran juoksevaa se jälleen kerran oli.

Tässä aterian kruunu, punaviinikastike. Kaiken vaivan väärti. 
Ankkaa, fenkolia ja suppilovahveroita punaviinikastikkeella (kahdelle)

1 ankan rintafilee (noin 420 g)
1 keskikokoinen fenkoli
200 g suppilovahveroita (pakasteena tai tuoreena)
mustapippuria
suolaa

Punaviinikastike
2 dl punaviiniä (juomakelpoista, ei mitään, jota et joisi muutenkaan)
1 dl lihalientä (fondista tai kuutiosta)
2 rkl sherryviinietikkaa (voi korvata makeahkolla sherryllä)
½ rkl sinapinsiemeniä
1 keskikokoinen sipuli
ankan paistoliemi
(tujaus balsamiviinietikkaa)
suolaa
mustapippuria
1 rkl voita

Paloittele fenkoli ja paista paloja oliiviöljytilkassa, kunnes ne saavat hieman väriä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita pellin päälle ja 200 asteiseen uuniin.
Tee ankkaan ristiviillot nahkapuolelle. Laita kylmälle paistinpannulle nahkapuoli alaspäin ja anna lämmetä täydellä lämmöllä. Paista molemmin puolin 3 minuuttia. Nosta foliolle ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Kääri folio kiinni ja nosta paketti muhimaan fenkolien kanssa uuniin. Paista ankkaa 15–25 minuuttia. Jos haluat läpikypsää, ankka voi viihtyä uunissa puolikin tuntia. Tarkkaile samalla fenkolipalojen kypsyyttä. Ota ankka uunista ja anna levätä foliossa 10 minuuttia.
Keitä punaviiniä, lihalientä, sherryviinietikkaa, sinapinsiemeniä ja karkeasti paloiteltua sipulia, kunnes nestemäärä on kutistunut puoleen. Siivilöi liemi. Kaada joukkoon ankasta irronnut paistoliemi. Maista ja lisää tarvittaessa tujaus balsamiviinietikkaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kiehauta ja lisää voi.
Paista samalla suppilovahverot samalla pannulla kuin ankkafilee aikaisemmin. Sekoita fenkolipalat ja sienet keskenään. Viipaloi ankanfilee ja tarjoile kastikkeen ja kasvislisukkeen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti