Viimeinkin sain aikaiseksi kokata
keväällä ostetun pakastetun ankan rintafileen. Akun sukulaisia ei
ole tullut aikaisemmin pahemmin maisteltua, mutta hyviltä nuo
ryökäleet ovat aina näyttäneet televisiossa pannulla tiristessään.
Päätin valmistaa rintafileen
perinteiseen malliin punaviinikastikkeella ja kasvislisukkeilla.
Kyseistä kastikettakaan en ole aikaisemmin valmistanut, koska olen
enemmän kylmien kastikkeiden kokkailija. Lopputuloksena oli enemmän
kuin syötävä kastike, se oli aterian huipennus. Jälleen on
todettava – maistuvalla kastikkeella pääsee ruoanlaitossa todella
pitkälle. Tosin ei ranskalaista alkuperää olevassa Akussakaan
ollut moitittavaa, vaikka paistoin sen läpikypsäksi salmonellan
ynnä muiden vihulaisten tautien pelossa. Ankan tuoksu toi mieleeni
enemmin possun kuin linnun, mutta maku ei ollut possumainen.
Kuvassa ei valitettavasti näy kastike lainkaan. Sen verran juoksevaa se jälleen kerran oli.
|
Tässä aterian kruunu, punaviinikastike. Kaiken vaivan väärti. |
Ankkaa, fenkolia ja
suppilovahveroita punaviinikastikkeella (kahdelle)
1 ankan rintafilee (noin 420 g)
1 keskikokoinen fenkoli
200 g suppilovahveroita (pakasteena tai
tuoreena)
mustapippuria
suolaa
Punaviinikastike
2 dl punaviiniä (juomakelpoista, ei
mitään, jota et joisi muutenkaan)
1 dl lihalientä (fondista tai
kuutiosta)
2 rkl sherryviinietikkaa (voi korvata
makeahkolla sherryllä)
½ rkl sinapinsiemeniä
1 keskikokoinen sipuli
ankan paistoliemi
(tujaus balsamiviinietikkaa)
suolaa
mustapippuria
1 rkl voita
Paloittele fenkoli ja paista paloja
oliiviöljytilkassa, kunnes ne saavat hieman väriä. Mausta suolalla
ja mustapippurilla. Laita pellin päälle ja 200 asteiseen uuniin.
Tee ankkaan ristiviillot nahkapuolelle.
Laita kylmälle paistinpannulle nahkapuoli alaspäin ja anna lämmetä
täydellä lämmöllä. Paista molemmin puolin 3 minuuttia. Nosta
foliolle ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Kääri folio kiinni
ja nosta paketti muhimaan fenkolien kanssa uuniin. Paista ankkaa
15–25 minuuttia. Jos haluat läpikypsää, ankka voi viihtyä
uunissa puolikin tuntia. Tarkkaile samalla fenkolipalojen kypsyyttä.
Ota ankka uunista ja anna levätä foliossa 10 minuuttia.
Keitä punaviiniä, lihalientä,
sherryviinietikkaa, sinapinsiemeniä ja karkeasti paloiteltua
sipulia, kunnes nestemäärä on kutistunut puoleen. Siivilöi liemi.
Kaada joukkoon ankasta irronnut paistoliemi. Maista ja lisää
tarvittaessa tujaus balsamiviinietikkaa. Mausta suolalla ja
mustapippurilla. Kiehauta ja lisää voi.
Paista samalla suppilovahverot samalla
pannulla kuin ankkafilee aikaisemmin. Sekoita fenkolipalat ja sienet
keskenään. Viipaloi ankanfilee ja tarjoile kastikkeen ja
kasvislisukkeen kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti