torstai 21. kesäkuuta 2012

Muikeita muikkuja


Aina juhlapyhien lähestyessä Ylen Elävä Arkisto muistaa Teeman katsojia Jaakko Kolmosen ja Veijo Vanamon mustavalkoisilla kokkausohjelmilla. Ohjelmat ovat liikuttavan hidastempoisia (ja värittömiä!) ja suomalaisissa perusraaka-aineissa pysytteleviä. Vaikkeivät herrojen reseptit niin kiinnostaisikaan, on Vanamon ja Kolmosen jutustelu ruoanlaiton ohessa tutustumisen arvoista. Samanlaista leppeää huumoria kaipaisi nykyajan ruoanlaitto-ohjelmiin.

Juhannusviikon tiistaina olivat vuorossa juhannusruoat. Herrat muun muassa savustivat kalaa ja broileria, tekivät elosalaattia ja keittivät kiitettävät määrät kukkakaalia sekä halstrasivat muikkuja saunanpesässä. Perin pohjin kyllästyneenä ja turhautuneena norjalaisen lohen mussuttamiseen ajattelinpa siis itsekin halstrata muikkuja... sähkögrillillä. Onnistuu homma silläkin, vaikka savun aromi jääkin osittain uupumaan. Enkä ole aikoihin näin hyvää kalaa syönyt. Oih!

 
Halsterimuikut

Muikkuja päineen tai ilman perattuna
Karkeaa suolaa
Öljyä halsterin rasvaamiseen

Lado muikut kerroksittain sopivaan astiaan ja sirottele väliin suolaa. Anna suolaantua 30–60 minuuttia riippuen muikkujen koosta. Pyyhi ylimääräinen suola pois. Öljyä halsteri ja lado kalat vinottain halsteriin vieri viereen. Nosta hiillokselle tai grillivastuksen päälle. Kääntele halsteria välillä. Muikut kypsyvät nopsaan, mutta jos haluaa mukavan paistopinnan sähkögrillillä, on oltava hieman kärsivällisempi kuin luonnontulella halstratessa.

1 kommentti: