Aina juhlapyhien lähestyessä Ylen
Elävä Arkisto muistaa Teeman katsojia Jaakko Kolmosen ja Veijo
Vanamon mustavalkoisilla kokkausohjelmilla. Ohjelmat ovat liikuttavan
hidastempoisia (ja värittömiä!) ja suomalaisissa
perusraaka-aineissa pysytteleviä. Vaikkeivät herrojen reseptit niin
kiinnostaisikaan, on Vanamon ja Kolmosen jutustelu ruoanlaiton ohessa
tutustumisen arvoista. Samanlaista leppeää huumoria kaipaisi
nykyajan ruoanlaitto-ohjelmiin.
Juhannusviikon tiistaina olivat
vuorossa juhannusruoat. Herrat muun muassa savustivat kalaa ja
broileria, tekivät elosalaattia ja keittivät kiitettävät määrät
kukkakaalia sekä halstrasivat muikkuja saunanpesässä. Perin pohjin
kyllästyneenä ja turhautuneena norjalaisen lohen mussuttamiseen
ajattelinpa siis itsekin halstrata muikkuja... sähkögrillillä.
Onnistuu homma silläkin, vaikka savun aromi jääkin osittain
uupumaan. Enkä ole aikoihin näin hyvää kalaa syönyt. Oih!
Halsterimuikut
Muikkuja päineen tai ilman perattuna
Karkeaa suolaa
Öljyä halsterin rasvaamiseen
Lado muikut kerroksittain sopivaan
astiaan ja sirottele väliin suolaa. Anna suolaantua 30–60
minuuttia riippuen muikkujen koosta. Pyyhi ylimääräinen suola
pois. Öljyä halsteri ja lado kalat vinottain halsteriin vieri
viereen. Nosta hiillokselle tai grillivastuksen päälle. Kääntele
halsteria välillä. Muikut kypsyvät nopsaan, mutta jos haluaa
mukavan paistopinnan sähkögrillillä, on oltava hieman
kärsivällisempi kuin luonnontulella halstratessa.
Jumalainen herkku!
VastaaPoista