Sateisen ja
tuulisen, vähemmän kesäisen ”kesä”päivän lämmittäjäksi
kelpasi tänään mausteinen lamulainen kalacurry. Ohje on peräisin
Plan-lehden tämän vuoden ensimmäisestä numerosta. Nappasin sen
matkaan kotivisiitilläni, kun hoksasin ruoan yhdeksi ainesosaksi
tamarindin, tuon yleisesti esimerkiksi brittiläisissä
ruokaohjelmissa käytettävän mystisen tummanruskean töhnän. Samaa
raaka-ainetta on käytetty myös lempparissani,
worcestershire-kastikkeessa.
Tamarinditahna
onkin tämän kenialaisen kalaruoan juju. En ole koskaan välittänyt
hapanimelä-makuyhdistelmästä, mutta tamarindin kanssa imeläkin
saattaisi toimia. Currysta tulee tamarinditahnan ansiosta
miellyttävän hapanta, ei läpitunkevaa, kuten esimerkiksi sitruunaa
käytettäessä. Minulle uusi mauste oli myös tähtianis, jonka
lakritsimaista tuoksua voisi nuuhkia oikean lakritsin puutteessa.
Eväkkäänä
kannattanee käyttää jotakin valkolihaista, kiinteää ja
vähärasvaista kalaa. Suosittelen myös käyttämään
loppusilauksena limen mehua, koska se raikastaa curryn maun.
Lamulainen kalacurry (neljälle)
öljyä
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
3 tähtianista
1 tl chilijauhetta
ripaus kurkumaa
ripaus garam masalaa
suolaa maun mukaan
1 tlk tomaattimurskaa
2 tl tamarinditahnaa
noin 500 g kalaa
1 tlk kookosmaitoa
nippu tuoretta korianteria
2 limetin mehu
Kuori ja hienonna sipulit. Leikkaa kala
suupalan kokoisiksi. Kuullota sipulit ja tähtianikset öljyssä.
Lisää kuivat mausteet, jatka kuullottamista hetki ja lisää
tomaattimurska. Anna hautua hetki matalalla lämmöllä, lisää
tamarinditahna ja kypsennä miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
Lisää joukkoon kookosmaito, ja nosta
lämpöä. Lisää kastikkeeseen kalapalat ja anna kiehua kypsäksi
noin 5 minuuttia. Purista sekaan limettien mehu ja lisää silputtu
tuore korianteri. Tarjoa heti haluamasi lisäkkeen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti