Olennaisesti juhannukseen kuuluvan
makkaran grillailun lisäksi oli saatava tulille muutakin.
Jääkaapissa kevättalvesta asti kököttäneen tahinipurkin sisältö
on huvennut hitaanlaisesti. Sille siis oli keksittävä jotain
käyttöä.
Otin keväällä Gordon Ramseyn Maailma
keittiössä -kirjasta talteen satayvartaiden ohjeen. Sittemmin
hoksasin, että satayreseptejä on nähtävästi olemassa yhtä
paljon kuin on syöviä ihmisiäkin tässä maailmassa. Kokeilin tätä
ohjetta kananlihalla ja ilman maapähkinäkastiketta. Tulos oli aika
pliisu. Nyt tein vartaat possusta ja kastikkeen kera. Korvasin
reseptin rouhitut maapähkinät tahinikastikeella. Lopputulos oli
huomattavasti maistuvampi. Suosittelen siis ehdottomasti näkemään
hieman vaivaa ja valmistamaan myös kastikkeen.
Satayvartaat kastikkeella
(4–6 hengelle)
500 g
possunfilettä suikaleina
Marinadi
1¼
dl kookosmaitoa
3
cm inkivääriä raastettuna
1
sitruunaruoho hienonnettuna (korvasin sitruunaruohotahnalla)
1
tl kurkumaa
2
tl jauhettua korianteria
2
tl jauhettua jeeraa eli juustokuminaa
½
tl merisuolaa
mustapippuria
Kastike
100
g suolattomia maapähkinöitä rouhittuna TAI 2½ rkl tahinia
2
dl kookosmaitoa
4–5
rkl punaista currytahnaa
1½
tl merisuolaa
1–2
rkl (palmu)sokeria (itse käytin muutaman tipan makeutusainetta)
2–3
rkl tamarinditahnaa (tai limemehua)
Sekoita
marinadin ainekset keskenään. Marinoi possusuikaleita seoksessa yön
yli. Pujota lihat vartaisiin.
Tee
kastike tässä välissä. Kuumenna hiljoksiin puolet kookosmaidosta
ja sekoita joukkoon currytahna. Lisää loppu kookosmaito ja hienoksi
rouhitut maapähkinät TAI tahini. Lisää vielä suola, sokeri ja
tamarinditahna. Keitä hiljalleen välillä sekoitellen, kunnes seos
alkaa saota. Jos kastike on liian sakeaa, lisää loraus keitettyä
vettä. Siirrä seos kulhoon ja anna jäähtyä.
Paista
vartaat grillissä kypsiksi ja nautiskele kastikeen kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti