sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Kesäpossua vartaassa


Olennaisesti juhannukseen kuuluvan makkaran grillailun lisäksi oli saatava tulille muutakin. Jääkaapissa kevättalvesta asti kököttäneen tahinipurkin sisältö on huvennut hitaanlaisesti. Sille siis oli keksittävä jotain käyttöä.

Otin keväällä Gordon Ramseyn Maailma keittiössä -kirjasta talteen satayvartaiden ohjeen. Sittemmin hoksasin, että satayreseptejä on nähtävästi olemassa yhtä paljon kuin on syöviä ihmisiäkin tässä maailmassa. Kokeilin tätä ohjetta kananlihalla ja ilman maapähkinäkastiketta. Tulos oli aika pliisu. Nyt tein vartaat possusta ja kastikkeen kera. Korvasin reseptin rouhitut maapähkinät tahinikastikeella. Lopputulos oli huomattavasti maistuvampi. Suosittelen siis ehdottomasti näkemään hieman vaivaa ja valmistamaan myös kastikkeen.



Satayvartaat kastikkeella (4–6 hengelle)

500 g possunfilettä suikaleina

Marinadi
1¼ dl kookosmaitoa
3 cm inkivääriä raastettuna
1 sitruunaruoho hienonnettuna (korvasin sitruunaruohotahnalla)
1 tl kurkumaa
2 tl jauhettua korianteria
2 tl jauhettua jeeraa eli juustokuminaa
½ tl merisuolaa
mustapippuria

Kastike
100 g suolattomia maapähkinöitä rouhittuna TAI 2½ rkl tahinia
2 dl kookosmaitoa
4–5 rkl punaista currytahnaa
1½ tl merisuolaa
1–2 rkl (palmu)sokeria (itse käytin muutaman tipan makeutusainetta)
2–3 rkl tamarinditahnaa (tai limemehua)

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Marinoi possusuikaleita seoksessa yön yli. Pujota lihat vartaisiin.
Tee kastike tässä välissä. Kuumenna hiljoksiin puolet kookosmaidosta ja sekoita joukkoon currytahna. Lisää loppu kookosmaito ja hienoksi rouhitut maapähkinät TAI tahini. Lisää vielä suola, sokeri ja tamarinditahna. Keitä hiljalleen välillä sekoitellen, kunnes seos alkaa saota. Jos kastike on liian sakeaa, lisää loraus keitettyä vettä. Siirrä seos kulhoon ja anna jäähtyä.
Paista vartaat grillissä kypsiksi ja nautiskele kastikeen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti