Eipä ole viime aikoina ainakaan Pohjanmaalla kelit suosineet ruoanlaittoa ulkona, joten: Vankemmat ruoat kelpaavat kyllä hyytävään pohjoistuuleen. En sentään vanhaa Högforsia tulille ole tuikannut, mutta kuumaa soppaa sun muuta on ollut pakko tehdä lämpimikseen.
Tuore- eli raakamakkarabolognesen ohje oli uusimmassa Glorian ruoka ja viini -lehdessä. Bolognese on hyvä ruoka tuhota kaikki jääkaapin jämäkasvikset. Ei sen väliä, ellei kevätsipulia tai varsiselleriä kaapissa ole. Laittaa sitten vaan sipulia ja vaikkapa aurinkokuivattua tomaattia. Tähän kannattaa valita perusraakamakkaraa, ei mitään erikoisesti maustettua.
Tuoremakkarabolognese
2 porkkanaa
2 varsisellerin vartta
1 pieni sipuli tai 2 kevätsipulia
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
280 g raakamakkaraa
3 rkl balsamiviinietikkaa
400 g paseerattua tomaattia
mustapippuria
timjamia
suolaa
tuoretta basilikaa silputtuna
Kuori sipulit. Pilko kasvikset hieman pienemmiksi paloiksi ja raasta
ne tehosekoittimessa karkeaksi raasteeksi. Kypsennä kasviksia öljyssä
kasarissa 5 minuuttia. Purista raakamakkaroista makkaramassa kasariin.
Murenna paistolastalla
massaa pannulla pienemmiksi paloiksi ja paista vielä 5 minuuttia. Lisää
balsamiviinietikka ja kiehauta kunnolla. Lisää paseerattu tomaatti.
Lisää mausteet ja anna kiehua sen aikaa kun pasta kypsyy. Lisää
basilikaa ennen tarjoilua.
torstai 19. toukokuuta 2016
sunnuntai 1. toukokuuta 2016
Nuppendaali grillissä
On niin työllistänyt koti ja työmaa, ettei ole ollut oikein energiaa kirjoittaa tänne asti reseptikokeiluista. Grillauskausi avattiin meillä vasta jokunen viikko sitten, ja nyt todella hyvien kelien suosiessa Weber on kuumennut useampana päivänä.
Olen muistikuvieni mukaan grillannut kukkakaalia viime kesänäkin, mutta se oli melko pliisu makukokemus. Mutta tänään oli sellainen resepti käsillä, että nam nam. Ohjeen pohjan otin aika vasta ilmestyneestä Sari ja Patrik Spåran Suuresta suomalaisesta grillikirjasta. Kirjan ohjeet ovat muuten sen verta simppeleitä, ettei tarvitse mikään Bjöckin Tomi olla.
Grillattu kukkakaali valkoisella BBQ-kastikkeella
1 kukkakaali kukinnoiksi paloiteltuna
Marinadi
2 rkl sitruunamehua
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl öljyä
suolaa
Kuivamausteseos
1 tl juustokuminaa
1 tl savupaprikaa
½ tl valkosipulijauhetta
½ tl cayennepippuria
mustapippuria
suolaa
Valkoinen BBQ-kastike
2 dl täysrasvaista majoneesia
3 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl Dijon-sinappia
1 valkosipulinkynsi raasteena
1 rkl worcestershire-kastiketta
savupaprikaa
suolaa
mustapippuria
Yhdistä ainekset ja anna tekeytyä jääkaapissa tunti.
Sekoita marinadin ainekset muovipussissa ja lisää kukkakaalit. Purista pussista ylimääräinen ilma pois ja sulje se. Anna kukkakaalien marinoitua noin 2 tuntia. Sekoita kuivamarinadin ainekset. Yhdistä se kukkakaalin sekaan ja sekoita huolellisesti. Grillaa kuumassa grillissä noin 10 minuuttia. Kukkikset saavat jäädä napakoiksi.
Olen muistikuvieni mukaan grillannut kukkakaalia viime kesänäkin, mutta se oli melko pliisu makukokemus. Mutta tänään oli sellainen resepti käsillä, että nam nam. Ohjeen pohjan otin aika vasta ilmestyneestä Sari ja Patrik Spåran Suuresta suomalaisesta grillikirjasta. Kirjan ohjeet ovat muuten sen verta simppeleitä, ettei tarvitse mikään Bjöckin Tomi olla.
Grillattu kukkakaali valkoisella BBQ-kastikkeella
1 kukkakaali kukinnoiksi paloiteltuna
Marinadi
2 rkl sitruunamehua
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl öljyä
suolaa
Kuivamausteseos
1 tl juustokuminaa
1 tl savupaprikaa
½ tl valkosipulijauhetta
½ tl cayennepippuria
mustapippuria
suolaa
Valkoinen BBQ-kastike
2 dl täysrasvaista majoneesia
3 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl Dijon-sinappia
1 valkosipulinkynsi raasteena
1 rkl worcestershire-kastiketta
savupaprikaa
suolaa
mustapippuria
Yhdistä ainekset ja anna tekeytyä jääkaapissa tunti.
Sekoita marinadin ainekset muovipussissa ja lisää kukkakaalit. Purista pussista ylimääräinen ilma pois ja sulje se. Anna kukkakaalien marinoitua noin 2 tuntia. Sekoita kuivamarinadin ainekset. Yhdistä se kukkakaalin sekaan ja sekoita huolellisesti. Grillaa kuumassa grillissä noin 10 minuuttia. Kukkikset saavat jäädä napakoiksi.
maanantai 11. huhtikuuta 2016
Grillipihivin kaveri
Papupastalinjalla jatketaan. Poimin tämän pastasalaatin ohjeen vuosia sitten jostakin televisio-ohjelmasta. Alunperin salaatti kuuluisi tehdä jyväpastasta, joka sopii tähän vallan hyvin. Mutta kyllä tällaisen viljasta sekaisin menevän suussa papupastasta tehty versiokin maistuu.
Ei ole niin tarkkaa, vaikkei kaikkia aineksia ole ja niiden määrät vähän vaihtelevat. Viimeksi jopa päädyin käristämään oliiveja pannulla ennen niiden silppuamista, eikä ollut paha ratkaisu. Tärkeintä on maistella salaattia välillä ja todeta asian tila: Mitä vielä lisää? Jos vain kelit sallivat, tätä syödään mieheni kanssa ensi viikonloppuna ohuen ohuiden kasslerpihvien kera.
Feta-kurkku-pastasalaatti
jyväpastaa kypsänä (tai papupastaa)
tuorekurkkua pienenä silppuna vetinen keskus ja siemenet poistettuna
mustia oliiveja silppuna
fetaa murennettuna tai kuutioina (murennettu maistuu vielä paremmalta)
kevätsipulia pieninä renkaina
paljon tavallista, tuoretta persiljaa silppuna
valkosipulia murskattuna
sitruunamehua
kuivattua oreganoa
neitsytoliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
Sekoita ainekset hyvin ja anna maustua huoneenlämmössä puolisen tuntia. Salaatti on parhaimillaan grillilihojen ja rapsakan leivän kera nautittuna.
Ei ole niin tarkkaa, vaikkei kaikkia aineksia ole ja niiden määrät vähän vaihtelevat. Viimeksi jopa päädyin käristämään oliiveja pannulla ennen niiden silppuamista, eikä ollut paha ratkaisu. Tärkeintä on maistella salaattia välillä ja todeta asian tila: Mitä vielä lisää? Jos vain kelit sallivat, tätä syödään mieheni kanssa ensi viikonloppuna ohuen ohuiden kasslerpihvien kera.
Feta-kurkku-pastasalaatti
jyväpastaa kypsänä (tai papupastaa)
tuorekurkkua pienenä silppuna vetinen keskus ja siemenet poistettuna
mustia oliiveja silppuna
fetaa murennettuna tai kuutioina (murennettu maistuu vielä paremmalta)
kevätsipulia pieninä renkaina
paljon tavallista, tuoretta persiljaa silppuna
valkosipulia murskattuna
sitruunamehua
kuivattua oreganoa
neitsytoliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
Sekoita ainekset hyvin ja anna maustua huoneenlämmössä puolisen tuntia. Salaatti on parhaimillaan grillilihojen ja rapsakan leivän kera nautittuna.
sunnuntai 27. maaliskuuta 2016
Raparperi-salviapossu
Tuumasin lomalle lähtiessäni työkavereilleni, että syön pelkkää noutoruokaa koko vapaan ajan. Sen verran paljon tulee askarreltua ruoan kanssa töissä. Mutta toisinhan tässä kävi. On tullut lärättyä useampi ruoka-aviisi ja yksi keittokirja sekä kokkailtua muun muassa karitsakebabeja että kylmäsavulohi-paputagliatellegratiinia ja pashaa.
Pakkasessa on vielä raparpereja ja niiden käyttö muuhunkin kuin leivontaan on kutkutellut kauan mieltä. Ihan käden ulottuvilla on ollut koko ajan erittäinkin helppo raparperiresepti Jamie Oliverin kirjasta Alastoman kokin onnenpäivät. Happaman ystävälle tämä resepti on oiva valinta.
Raparperi-salviapossu (neljälle)
yksi porsaan sisäfile (n. 700 g)
kourallinen salvian lehtiä tai hätätilanteessa kuivattua salviaa
3 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
5–7 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
3 dl raparperiä paloina
Sekoita puolet salviasta, kuoritut valkosipulinkynnet ja öljy morttelissa tahnaksi. Hiero tahna lihan pintaan ja anna maustua noin tunnin ajan.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Mausta liha vielä suolalla ja mustapippurilla. Kääri kinkkuviipaleet lihan ympärille. Kaada raparperit uunivuokaan. Laita liha raparperien päälle, laita mukaan loput salvian lehdet ja lorauta päälle hieman öljyä. Kastele vedellä ja rypistä leivinpaperin palanen, avaa se sileäksi ja asettele lihan päälle. Paista lihaa uunissa 15 minuuttia. Ota leivinpaperi pois ja paista vielä toiset 15 minuuttia. Anna lihan levähtää hetki ennen viipalointia.
Pakkasessa on vielä raparpereja ja niiden käyttö muuhunkin kuin leivontaan on kutkutellut kauan mieltä. Ihan käden ulottuvilla on ollut koko ajan erittäinkin helppo raparperiresepti Jamie Oliverin kirjasta Alastoman kokin onnenpäivät. Happaman ystävälle tämä resepti on oiva valinta.
Raparperi-salviapossu (neljälle)
yksi porsaan sisäfile (n. 700 g)
kourallinen salvian lehtiä tai hätätilanteessa kuivattua salviaa
3 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
5–7 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
3 dl raparperiä paloina
Sekoita puolet salviasta, kuoritut valkosipulinkynnet ja öljy morttelissa tahnaksi. Hiero tahna lihan pintaan ja anna maustua noin tunnin ajan.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Mausta liha vielä suolalla ja mustapippurilla. Kääri kinkkuviipaleet lihan ympärille. Kaada raparperit uunivuokaan. Laita liha raparperien päälle, laita mukaan loput salvian lehdet ja lorauta päälle hieman öljyä. Kastele vedellä ja rypistä leivinpaperin palanen, avaa se sileäksi ja asettele lihan päälle. Paista lihaa uunissa 15 minuuttia. Ota leivinpaperi pois ja paista vielä toiset 15 minuuttia. Anna lihan levähtää hetki ennen viipalointia.
tiistai 15. maaliskuuta 2016
Bööön pastaa
Olin kuullut kyllä bööönpastasta (eli papupastasta) jo jokunen aika sitten. Mutta sitten sitä löytyi marketista ja voi pojat, että meidän perhe on syönyt bööönpastaa viimeisten viikkojen aikana. Kaikki ne herkuimmat pastareseptit, jotka ovat jääneet viimeisen viiden vuoden aikana kokeilematta, on ollut pakko testata.
Lainasin Jamie Oliverin "arkisista superruoista" kasatun suoranaisen terveysruokaopuksen. Kovin maukkailta monikaan resepti ei vaikuttanut (ehkä terveellisyys on sitten vaan tylsää), mutta tätä ricotta-tomaattipastaa on tullut pari kertaa tehtyä. Ihan simppeli arkiruoka ilman lihaa, minkä tekee todella nopsaan.
Ricotta-tomaattipasta
4 valkosipulia hienonnettuna
1 chili pilkottuna
timjamia
sitruunamehua
oliiviöljyä
sitruunan kuorta raastettuna
suolaa
mustapippuria
500 g kypsiä kirsikkatomaatteja
1 ricotta-juusto
pastaa
Sekoita laakeassa uunivuoassa valkosipuli, chili, timjami, sitruunankuori ja -mehu sekä öljy. Laita ricotta vuokaan ja valele seoksella. Puolita tomaatit ja kippaa vuokaan. Sekoittele ne hyvin mausteöljyssä. Ripottele päälle vielä suolaa ja rouhaise mustapippuria myllystä. Laita uuniin 175–190 asteeseen 45 minuutiksi. Keitä sillä välin pasta.
Lainasin Jamie Oliverin "arkisista superruoista" kasatun suoranaisen terveysruokaopuksen. Kovin maukkailta monikaan resepti ei vaikuttanut (ehkä terveellisyys on sitten vaan tylsää), mutta tätä ricotta-tomaattipastaa on tullut pari kertaa tehtyä. Ihan simppeli arkiruoka ilman lihaa, minkä tekee todella nopsaan.
Ricotta-tomaattipasta
4 valkosipulia hienonnettuna
1 chili pilkottuna
timjamia
sitruunamehua
oliiviöljyä
sitruunan kuorta raastettuna
suolaa
mustapippuria
500 g kypsiä kirsikkatomaatteja
1 ricotta-juusto
pastaa
Sekoita laakeassa uunivuoassa valkosipuli, chili, timjami, sitruunankuori ja -mehu sekä öljy. Laita ricotta vuokaan ja valele seoksella. Puolita tomaatit ja kippaa vuokaan. Sekoittele ne hyvin mausteöljyssä. Ripottele päälle vielä suolaa ja rouhaise mustapippuria myllystä. Laita uuniin 175–190 asteeseen 45 minuutiksi. Keitä sillä välin pasta.
sunnuntai 6. maaliskuuta 2016
Appelsiinihärkää
Postauksien vähyys johtuu niinkin
yksinkertaisesta syystä, etten ole hetkeen kokeillut ja maistanut
mitään niin herkullista, että se kannattaisi jakaa julkisesti.
Parasta antia ja oikea löytö viimeisen kuukauden aikana on ollut
Risentan papupasta vanhoilla tutuilla Jamie Oliverin
pastakastikkeilla ja viimeinkin tässä keittiössä kokeiluun
päässeellä avokadopastalla. Avokadopasta on niin hyvää kuin sen
on kerrottu joka ruokajulkaisussa ja -blogissa olevan. Mutta se
siitä.
Tätä appelsiinihärkää tarjoilin
eräs mennyt perjantai sitten. Mies ihan tykkäsi ja niin söin
minäkin mielelläni. Appelsiinin maku vähän piristää monesti
melko tunkkaista naudanlihaa. Ohjeen olen ottanut aikaa sitten
talteen New York Timesin nettisivulta ja mukaillut sitä tähän
vapaalla kädellä.
Appelsiinihärkä
Kastike
1 tl öljyä
4 cm raastettua, tuoretta inkivääriä
1 jalopeno silppuna
2 tl appelsiininkuorta raastettuna
3 valkosipulinkynttä raastettuna
1 rkl palmusokeria
3 rkl soijakastiketta
3 rkl maustamatonta riisiviinietikkaa
3 rkl maustamatonta riisiviinietikkaa
1 tl kalakastiketta
800 g naudan mureaa sisäpaistia
suolaa
öljyä paistamiseen
Tarjoiluun
kevätsipulia renkaina
kuivattua chilihiutaletta
Sekoita kastikkeen raaka-aineet
keskenään. Viipaloi paisti noin 7 millin paksuisiksi suikaleiksi ja
mausta suolalla. Kuumenna wokissa tai paistinpannulla öljy tirisevän
kuumaksi ja paista suikareet erissä, jottei pannu ehdi jäähtyä.
Nosta kaikki ruskistetut viipaleet pannulle takaisin ja kaada kastike
päälle. Lisää vielä kevätsipulit ja kuivattua chiliä maun
mukaan ja pyöräytä sekaisin. Tarjoa paahdetun parsakaalin tai
riisin kanssa.
sunnuntai 7. helmikuuta 2016
Se helpompi seljanka
Lienee käynyt jo selväksi, että aviomieheni ei voi elää ilman makkaraa. Ravitsemussuositukset ja minä saamme sanoa mitä lystäämme makkaran syönnistä, makkaraa hän ei jätä, ennemmin vaikka Turun Sinapin.
Niinpä on pitänyt keksiä kikkakolmosia millä hänet saa syömään sen makkaran ohessa kasviksia. Keitot ovat verrattomia tilaisuuksia upottaa sekaan kaikkea vihreää, oranssia, keltaista ja punaista. Makkaraseljanka on tällainen ruoka. Sekaan sopii oikeastaan hapankaalin lisäksi tavallinen kaali, kaikki juurekset, jopa paprika suikaleina. Talven arki-iltana soppa valmistuu nopsaan ja maistuu lohduttavan lämpimältä.
Makkaraseljanka
Niinpä on pitänyt keksiä kikkakolmosia millä hänet saa syömään sen makkaran ohessa kasviksia. Keitot ovat verrattomia tilaisuuksia upottaa sekaan kaikkea vihreää, oranssia, keltaista ja punaista. Makkaraseljanka on tällainen ruoka. Sekaan sopii oikeastaan hapankaalin lisäksi tavallinen kaali, kaikki juurekset, jopa paprika suikaleina. Talven arki-iltana soppa valmistuu nopsaan ja maistuu lohduttavan lämpimältä.
Makkaraseljanka
2 sipulia
1 pieni palsternakka
1–2 rkl öljyä
1,2 l lihalientä
1/2 dl tomaattipyreetä
2 laakerinlehteä
10 kokonaista mustapippuria
300 g hapankaalia
1 pkt krakovanmakkaraa
20 vihreitä kivetöntä oliivia TAI 2
rkl kapriksia
150 g (venäläistä) maustekurkkua
Tarjoiluun
1 prk smetanaa
Pilko kuoritut sipulit ohuiksi
lohkoiksi ja kuorittu palsternakka kuutioiksi. Paista niitä hetki
kattilassa tilkassa öljyä. Sekoita joukkoon tomaattipyree ja
kypsyttele pari minuuttia sekoitellen. Laita kattilaan lihaliemi,
laakerinlehdet, mustapippurit. Hauduta miedolla lämmöllä kannen
alla noin 10 minuuttia. Lisää hapankaali, paloiteltu
krakovanmakkara, halkaistut oliivit ja kuutioitu maustekurkku.
Hauduta edelleen noin 10 minuuttia. Tarkista maku. Tarjoa smetanan
kanssa.
maanantai 1. helmikuuta 2016
Tuoksuu pihlajanmarjoille
Viimeisimmässä Glorian Ruoka & Viini -lehdessä oli sen verran eksootinen hilloke, että pakkohan se oli viikonlopuksi keittää kasaan. Sinappinen hilloke mostarda on lehden mukaan italialainen erikoisuus. Todellakin erikoisuus, kun viinirypäleiden sekaan laitetaan sekä sinappijauhetta, että sinapinsiemeniä.
Hilloketta keitetään puolisen tuntia (tuoksu muistutti tässä vaiheessa pihlajanmarjoja) ja sen annetaan tekeytyä seuraavaan päivään. Mostarda sopii kuulemma melkein minkä vaan keralle. Itse kokeilin manchego- ja brie-juustoa sekä naudan suolalihaa. Brie-juusto ei niin herkkua ollut, mutta manchego ja suolaliha passasivat hyvin.
Rypälemostarda
700 g tummia viinirypäleitä pestyinä ja puolitettuina
1 rkl sinapinsiemeniä
3/4 dl sokeria
2 rkl sitruunamehua
1 rkl sinappijauhetta
1/2 rkl karkeaa mustapippurirouhetta
Paahda paistinpannulla sinapinsiemenet noin kaksi minuuttia ilman rasvaa. Mittaa kaikki ainekset pieneen kattilaan ja keitä keskilämmöllä ilman kantta noin puoli tuntia. Sekoittele välillä. Jäähdytä ja siirrä jääkaappiin tekeytymään vuorokaudeksi. Nosta hilloke huoneenlämpöön puoli tuntia ennen nauttimista.
Hilloketta keitetään puolisen tuntia (tuoksu muistutti tässä vaiheessa pihlajanmarjoja) ja sen annetaan tekeytyä seuraavaan päivään. Mostarda sopii kuulemma melkein minkä vaan keralle. Itse kokeilin manchego- ja brie-juustoa sekä naudan suolalihaa. Brie-juusto ei niin herkkua ollut, mutta manchego ja suolaliha passasivat hyvin.
Rypälemostarda
700 g tummia viinirypäleitä pestyinä ja puolitettuina
1 rkl sinapinsiemeniä
3/4 dl sokeria
2 rkl sitruunamehua
1 rkl sinappijauhetta
1/2 rkl karkeaa mustapippurirouhetta
Paahda paistinpannulla sinapinsiemenet noin kaksi minuuttia ilman rasvaa. Mittaa kaikki ainekset pieneen kattilaan ja keitä keskilämmöllä ilman kantta noin puoli tuntia. Sekoittele välillä. Jäähdytä ja siirrä jääkaappiin tekeytymään vuorokaudeksi. Nosta hilloke huoneenlämpöön puoli tuntia ennen nauttimista.
torstai 31. joulukuuta 2015
Sitrusrakastajan unelma
Jouluna ei jälkiruokaa juuri meillä
syöty. Luumu-unelmaa kävin nauttimassa vanhempieni luona ja
puoliksi syödyn Fazerin Parhain -lootan vein työpaikan porukalle.
Muutaman konvehtirasian saimme sentään aviomiehen kanssa tuhottua.
Sitruuna on se yksi kolmesta
ruoka-aineesta, minkä ottaisin autiolle saarelle. (Päätin juuri
tänään, että nelonen listassa on kananmuna.) Tämä sitruunamousse
on tuhtia ja sitruunalla kyllästetty. Ihan siis täydellinen
tulevien vapaapäivien avaukseen. Päälle voi lorauttaa vielä vähän
limoncelloa, jos oikein happamaa hammasta kolottaa.
Sitruunamousse (kaksi iiiisooooaa
annosta)
250 g mascarponea
1 dl lemon curdia
150 g kevyttä ranskankermaa (rasvaa
15–18 %)
2 rkl sitruunamehua
1 kananmunan valkuainen
Sekoita huoneenlämpöinen mascarpone,
lemon curd ja ranskankerma huolellisesti sekaisin. Lisää
sitruunamehu. Vaahdota valkuainen kovaksi vaahdoksi. Yhdistä
se varovasti käännellen seokseen. Annostele perintökippoihin (kuvassa
Fauna) ja lorauta päälle vielä limoncelloa halutessasi.
sunnuntai 20. joulukuuta 2015
Calvados-omput
Niin yksinkertaista ja nopeaa, mutta
hyvää. Toki vaatii reissun pitkäripaiseen calvadosia hakemaan.
Onneksi yhdellä calvados-pullolla tekee monta kertaa tämän
jälkiruoan. Parhaimpia omenoita tähän ruokaan ovat kotimaiset,
oikein happamat kaverit. Liekittämään ei sitten kannata ryhtyä
liesituulettimen alla, eikä muutenkaan, jos ei ole aivan varma
taidoistaan.
Calvados-omenat (kahdelle hengelle)
2 hapokasta, isohkoa omenaa
2 rkl voita
palmusokeria (tai muscovadosokeria)
3 rkl calvadosta
Tarjoiluun
vaniljajäätelöä, vaniljalla
maustettua kermavaahtoa tai ranskankermaa
Kuori omenat halutessasi. Lohko ne ja
poista siemenkota. Sulata voi paistinpannulla ja ruskista omenat
siinä. Lisää sokeri ja karamellisoi omenat. Ota pannu pois levyltä
ja lisää calvados. Kiehauta tai liekitä pannulla alkoholi pois.
Tarjoile heti jäätelön, kerman tai ranskankerman kera.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)