keskiviikko 1. elokuuta 2012

Jauhelihakastikkeeseen uutta vääntöä


Perinteistä ruskeaa kastiketta tekee meidän taloudessamme aviomieheni. Minun kastikkeeni on nimittäin joko liian vaaleaa, möykkyistä tai vellimäistä. Mieheni tekemä ruskeakastike on myös maukkaampaa kuin minun tekemäni. Yleensä hän laittaa kastikkeen joukkoon sipulia ja jauhelihaa, joskus makkaraa.

Olen jo siis luopunut toivosta oppia tekemään hyvää jauhelihakastiketta, joten voin huoletta kokeilla helpompia ja ”eksoottisempia” versioita, kuten jauhelihakastiketta itämaisittain. Resepti on vastailmestyneestä elokuun Pirkka-lehdestä. Kastike on nopea, helppo ja halpa (mikäli maustehylly on asianmukaisesti varusteltu) tehdä. Luulisin, että myös perheen jälkikasvulle soosi maittaa noilla maustemäärillä.


Jauhelihakastike itämaisittain (neljälle)

400 g naudan jauhelihaa
1 rkl öljyä
3 valkosipulinkynttä
1 iso (120 g) sipuli
½ tl chilijauhetta 
¼ tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa 
¾ tl garam masala -mausteseosta
150 g paseerattua tomaattia
n. ½ tl suolaa
1 dl turkkilaista jogurttia
1 dl tuoretta korianteria hienonnettuna

Huom! Näillä maustemitoilla kastikkeesta tulee perinteistä ”suomalaiseen suuhun sopivaa” kastiketta. Mikäli haluat kastikkeeseen tujusti makua, lisää mausteita varovasti hauduttamisen aikana unohtamatta maistelua. Itse lisäsin sekaan vielä itse kuivattua chiliä, mutta tuorekin ajaa saman asian.

Hienonna sipulit. Kuumenna öljy kasarissa tai kattilassa. Kuullota hienonnetut sipulit. Sekoita joukkoon chili, kurkuma, juustokumina ja garam masala. Kuumenna ja sekoittele, kunnes mausteet alkavat tuoksua. Lisää jauheliha pannulle ja ruskista se. Kaada ruskistetun jauhelihan joukkoon paseerattu tomaatti ja suola. Anna kastikkeen hautua kannen alla noin 20 minuuttia. Älä hauduta ilman kantta, jotta nesteet eivät pääse haihtumaan. Lisää lopuksi turkkilainen jogurtti ja tuore korianteri. Tarjoa heti riisin, naan-leivän tai keitettyjen kasvisten kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti