Hapankaalin makuun pitänee totutella.
Käytän sanamuotoa 'pitänee', koska teini-iässä suuni ja
hajuaistini hyväksyivät hapankaalin oitis ensimmäisellä
maistelukerralla. Lähempää tuttavuutta hapankaaliin voi tehdä
lämmittämällä se esimerkiksi paistinpannulla tai uunissa. Tällöin
maku pehmenee, eikä ole niin kirpsakka kuin suoraan jääkaapista
nautittuna. Suomalaisissa ja saksalaisissa hapankaaleissa on maku- ja
hajueronsa. Kokeilemalla löytää kuhunkin ruokaan sopivimman
makuisen tuotteen.
Lämmin hapankaali on ehdoton lisuke
makkaroille. Kuuma hot dog -nakki (ehkö jopa kaksi) sämpylöineen
mausteineen tai miedolla lämmöllä kypsennetty bratwursti (näitäkin
ehkä useampi) sinappinokareen kanssa... Mitä muuta ihminen tai
varsinkaan mies kaipaa?
Kalle Kirstilän Pieni suuri kaali -kirja kertoo
hapankaalin nauttineen vielä vähän aikaa sitten Suomessa äijäruoan
maineesta. Ehkä sen rinnalla tarjotut kyytipojat ovat syyllisiä
tähän. Eikä oheinen resepti kyseisestä kirjasta tee poikkeusta.
Se sai naisenkin suun ja sydämen sulamaan.
Hapankaalia, omenaa ja bratwurstia
pannussa
300 g (valkosipuli)hapankaalia
4 bratwurstia
1 paketti pekonia
2 sipulia
1 kirpeä omena
1 prk smetanaa tai ranskankermaa
1 tl Dijon-sinappia
Paahda huoneenlämpöiset bratwurstit
keskilämmöllä paistinpannulla 10 minuuttia per puoli. Paista
toisessa pannussa pienitty pekoni ja silputtu sipuli. Lisää paiston
loppuvaiheessa pannulle myös lohkottu omena. Laita seos syrjään.
Paista pannulla hetki hapankaalta ja lisää smetana tai ranskankerma
sekä sinappi. Sekoita hyvin ja anna hautua 10 minuuttia. Siirrä
seos pannun laidalle ja kaada pekoni-sipuli-omena-seos pannulle. Anna
lämmetä ja tarjoa seokset makkaroiden kanssa. Lautasen syrjällä
voit tarjota lisäksi sinappia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti