torstai 30. elokuuta 2012

Äijäruokaa hapankaalista

Hapankaalin makuun pitänee totutella. Käytän sanamuotoa 'pitänee', koska teini-iässä suuni ja hajuaistini hyväksyivät hapankaalin oitis ensimmäisellä maistelukerralla. Lähempää tuttavuutta hapankaaliin voi tehdä lämmittämällä se esimerkiksi paistinpannulla tai uunissa. Tällöin maku pehmenee, eikä ole niin kirpsakka kuin suoraan jääkaapista nautittuna. Suomalaisissa ja saksalaisissa hapankaaleissa on maku- ja hajueronsa. Kokeilemalla löytää kuhunkin ruokaan sopivimman makuisen tuotteen.

Lämmin hapankaali on ehdoton lisuke makkaroille. Kuuma hot dog -nakki (ehkö jopa kaksi) sämpylöineen mausteineen tai miedolla lämmöllä kypsennetty bratwursti (näitäkin ehkä useampi) sinappinokareen kanssa... Mitä muuta ihminen tai varsinkaan mies kaipaa?

Kalle Kirstilän Pieni suuri kaali -kirja kertoo hapankaalin nauttineen vielä vähän aikaa sitten Suomessa äijäruoan maineesta. Ehkä sen rinnalla tarjotut kyytipojat ovat syyllisiä tähän. Eikä oheinen resepti kyseisestä kirjasta tee poikkeusta. Se sai naisenkin suun ja sydämen sulamaan.


Hapankaalia, omenaa ja bratwurstia pannussa

300 g (valkosipuli)hapankaalia
4 bratwurstia
1 paketti pekonia
2 sipulia
1 kirpeä omena
1 prk smetanaa tai ranskankermaa
1 tl Dijon-sinappia

Paahda huoneenlämpöiset bratwurstit keskilämmöllä paistinpannulla 10 minuuttia per puoli. Paista toisessa pannussa pienitty pekoni ja silputtu sipuli. Lisää paiston loppuvaiheessa pannulle myös lohkottu omena. Laita seos syrjään. Paista pannulla hetki hapankaalta ja lisää smetana tai ranskankerma sekä sinappi. Sekoita hyvin ja anna hautua 10 minuuttia. Siirrä seos pannun laidalle ja kaada pekoni-sipuli-omena-seos pannulle. Anna lämmetä ja tarjoa seokset makkaroiden kanssa. Lautasen syrjällä voit tarjota lisäksi sinappia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti