Ei ole välttämättä paras idea
tällaisilla helteillä lämmittää uunia, mutta kun mikään muu
vain kasviksia sisältävä ruoka ei tuntunut kelpaavan, niin
pakkohan se oli kärvistellä kuumuudessa piirasta tehden.
Keittiössämme ei ole aikoihin
leivottu piirakkaa, koska hiilihydraatteja vältellessämme hyvää
pohjaa ei voi löytää muuten kuin kokeilemalla. Vielä viljoja
päivittäin käyttäessäni suorastaan inhosin perinteistä piirakan rasva-jauhopohjaa sen
rasvaisuuden vuoksi. Sama vaivaa lähes kaikkia karppipohjareseptejä,
joihin tukitaan vielä enemmän rasvaa.
Internetin keskustelupalstoilta sain
kuitenkin idean käyttää vehnänalkiota piiraan pohjassa, vaikka se
sisältääkin jonkin verran hiilihydraatteja. Raaka-aine oli
ennestään minulle täysin vieras, mutta iloinen yllätys
ravintoarvojensa suhteen. Vitamiineja ja proteiinia vehnänalkiossa
on huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi vehnäjauhossa. Täytteen
vinkkireseptinä käytin vastailmestyneen Yhteishyvän Ruoka-liitteen
sieni-savujuustopiiraan ohjetta.
Herkku häipyi parempiin suihin
hetkessä. Mutta eihän mikään, johon on käytetty sieniä ja
juustoa, ole pahaa.
Karpimpi sieni-tomaattipiiras
Sieni-tomaattitäyte
250–300 g sieniä pilkottuna (itse käytin
tuoreita herkkusieniä ja pakastettuja kanttarelleja)
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria
1 dl pilkottuja aurinkokuivattuja
tomaatteja
2 kananmunaa
2,5 dl (Kippari-)ruokakermaa
1,5 dl juustoraastetta
ripaus chilijauhetta
Piiraspohja (28 cm:n piirakkavuoalle)
vajaa 1,5 dl vehnänalkioita
1,5 dl vehnälesettä
2 dl juustoraastetta
1 kananmuna
2 dl juustoraastetta
1 kananmuna
0,5 dl piimää tai luonnonjogurttia
Paahda sienet pannulla hienonnetun
valkosipulin kanssa, kunnes sienistä on neste osaksi haihtunut.
Lisää mustapippuria. Sekoita joukkoon aurinkokuivatut tomaatit.
Jätä jäähtymään. Valmista munakermaseos. Sekoita kulhossa kananmunat, ruokakerma,
juustoraaste ja chilijauhe.
Valmista pohja. Vatkaa munan rakenne
rikki ja lisää piimä tai jogurtti. Lisää loput ainekset hyvin
sekoittaen. Levitä taikina piirakkavuokaan. Esipaista pohjaa 10 minuuttia 200
asteessa. Lisää täyte ja paista, kunnes pinta on kullanruskea.
Vaikuttaa tosi herkulliselta!
VastaaPoista