maanantai 30. heinäkuuta 2012

Piirasta pitkästä aikaa


Ei ole välttämättä paras idea tällaisilla helteillä lämmittää uunia, mutta kun mikään muu vain kasviksia sisältävä ruoka ei tuntunut kelpaavan, niin pakkohan se oli kärvistellä kuumuudessa piirasta tehden.

Keittiössämme ei ole aikoihin leivottu piirakkaa, koska hiilihydraatteja vältellessämme hyvää pohjaa ei voi löytää muuten kuin kokeilemalla. Vielä viljoja päivittäin käyttäessäni suorastaan inhosin perinteistä piirakan rasva-jauhopohjaa sen rasvaisuuden vuoksi. Sama vaivaa lähes kaikkia karppipohjareseptejä, joihin tukitaan vielä enemmän rasvaa.

Internetin keskustelupalstoilta sain kuitenkin idean käyttää vehnänalkiota piiraan pohjassa, vaikka se sisältääkin jonkin verran hiilihydraatteja. Raaka-aine oli ennestään minulle täysin vieras, mutta iloinen yllätys ravintoarvojensa suhteen. Vitamiineja ja proteiinia vehnänalkiossa on huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi vehnäjauhossa. Täytteen vinkkireseptinä käytin vastailmestyneen Yhteishyvän Ruoka-liitteen sieni-savujuustopiiraan ohjetta.

Herkku häipyi parempiin suihin hetkessä. Mutta eihän mikään, johon on käytetty sieniä ja juustoa, ole pahaa.


Karpimpi sieni-tomaattipiiras

Sieni-tomaattitäyte
250–300 g sieniä pilkottuna (itse käytin tuoreita herkkusieniä ja pakastettuja kanttarelleja)
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria
1 dl pilkottuja aurinkokuivattuja tomaatteja
2 kananmunaa
2,5 dl (Kippari-)ruokakermaa
1,5 dl juustoraastetta
ripaus chilijauhetta

Piiraspohja (28 cm:n piirakkavuoalle)
vajaa 1,5 dl vehnänalkioita
1,5 dl vehnälesettä
2 dl juustoraastetta
1 kananmuna
0,5 dl piimää tai luonnonjogurttia

Paahda sienet pannulla hienonnetun valkosipulin kanssa, kunnes sienistä on neste osaksi haihtunut. Lisää mustapippuria. Sekoita joukkoon aurinkokuivatut tomaatit. Jätä jäähtymään. Valmista munakermaseos. Sekoita kulhossa kananmunat, ruokakerma, juustoraaste ja chilijauhe.
Valmista pohja. Vatkaa munan rakenne rikki ja lisää piimä tai jogurtti. Lisää loput ainekset hyvin sekoittaen. Levitä taikina piirakkavuokaan. Esipaista pohjaa 10 minuuttia 200 asteessa. Lisää täyte ja paista, kunnes pinta on kullanruskea.

1 kommentti: