Meille arki ei saavu vielä moneen
viikkoon. Kiitos suomalaisen korkeakoulujärjestelmän. Siitäkin
huolimatta uhmasin loma-aikaa ja kokkasin kaalilaatikkoa, tuota
armoitettua arkiruokaa. Se perinteinen versio on tullut tehtyä ja
maisteltua moneen otteeseen, joten tämän päiväinen loota
valmistui hapankaalista ja savustetusta pekonista. Resepti on
peräisin aivan mahtavasta suomalaisesta kaalikirjasta Pieni suuri
kaali, tekijöinä Kalle Kirstilä ja Robert Seger.
Tämä kaalilaatikko on itse asiassa
helpompi ja nopeampi valmistaa kuin se perinteinen. Hapankaali kun on
sellaisenaan valmis käytettäväksi, eikä se vaadi läheskään
yhtä pitkään kypsennysaikaa kuin raaka valkokaali. Parempaa
arkiruokaa saa siis etsiä! Maku on hieman happamampi, mutta myös
makea ompon ansiosta.
Haudutettua hapankaalia, savupossua ja
omenaa
350 g–400 g (valkosipuli)hapankaalia
150 g–200 g savustettua possunkylkeä
(itse käytin paremman puutteessa savustettua, kypsää pekonia)
1 ½ dl ohrasuurimoita (korvasin tämän 1 dl:lla
bulguria, kun sitä sattui kaapissa olemaan)
1 sipuli
nokare voita
1 omena (hapokas lajike)
1 prk smetanaa
1 tl Dijon-sinappia
maun mukaan kuminaa
suolaa
valkopippuria myllystä
Kypsennä ohrasuurimot pakkauksen
ohjeen mukaan. Viipaloi possunkylki. Kuullota hienonnettu sipuli
voissa paistinpannulla. Lisää joukkoon puolikas kuutioitu omena,
puolet possunkyljestä kuutioituna ja hapankaali. Paista, kunnes seos
saa hieman väriä. Sekoita joukkoon ohrasuurimot sekä smetana,
johon on sekoitettu kumina ja sinappi. Mausta suolalla ja
valkopippurilla.
Kaada seos uunivuokaan. Lohko jäljellä
oleva omena. Asettele omenaviipaleet ja loput savupossun viipaleet
vuoan päälle. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 45–60 minuuttia.
Tarjoa esimerkiksi säilykepunajuurien kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti