maanantai 13. elokuuta 2012

Kaalilaatikkoa hapankaalista

Meille arki ei saavu vielä moneen viikkoon. Kiitos suomalaisen korkeakoulujärjestelmän. Siitäkin huolimatta uhmasin loma-aikaa ja kokkasin kaalilaatikkoa, tuota armoitettua arkiruokaa. Se perinteinen versio on tullut tehtyä ja maisteltua moneen otteeseen, joten tämän päiväinen loota valmistui hapankaalista ja savustetusta pekonista. Resepti on peräisin aivan mahtavasta suomalaisesta kaalikirjasta Pieni suuri kaali, tekijöinä Kalle Kirstilä ja Robert Seger.

Tämä kaalilaatikko on itse asiassa helpompi ja nopeampi valmistaa kuin se perinteinen. Hapankaali kun on sellaisenaan valmis käytettäväksi, eikä se vaadi läheskään yhtä pitkään kypsennysaikaa kuin raaka valkokaali. Parempaa arkiruokaa saa siis etsiä! Maku on hieman happamampi, mutta myös makea ompon ansiosta.


Haudutettua hapankaalia, savupossua ja omenaa

350 g–400 g (valkosipuli)hapankaalia
150 g–200 g savustettua possunkylkeä (itse käytin paremman puutteessa savustettua, kypsää pekonia)
1 ½ dl ohrasuurimoita (korvasin tämän 1 dl:lla bulguria, kun sitä sattui kaapissa olemaan)
1 sipuli
nokare voita
1 omena (hapokas lajike)
1 prk smetanaa
1 tl Dijon-sinappia
maun mukaan kuminaa
suolaa
valkopippuria myllystä

Kypsennä ohrasuurimot pakkauksen ohjeen mukaan. Viipaloi possunkylki. Kuullota hienonnettu sipuli voissa paistinpannulla. Lisää joukkoon puolikas kuutioitu omena, puolet possunkyljestä kuutioituna ja hapankaali. Paista, kunnes seos saa hieman väriä. Sekoita joukkoon ohrasuurimot sekä smetana, johon on sekoitettu kumina ja sinappi. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Kaada seos uunivuokaan. Lohko jäljellä oleva omena. Asettele omenaviipaleet ja loput savupossun viipaleet vuoan päälle. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 45–60 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi säilykepunajuurien kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti