keskiviikko 8. elokuuta 2012

Kotikeittiön parhaiden juustokeitto

Mikäli menen ruokamuisteloissani vieläkin kauemmas kuin 1990-luvun loppupuolelle ja Jamie Oliveriin, voin löytää ruokainnostukseni alkujuuriksi Kotikeittiön parhaat -ruokakorttisarjan. Selailin lapsena useampaan otteeseen kansioita ja erityinen suosikkini oli kansion nro 2 marenkileivos-reseptikortti. Oi niitä kaakaolla maustettuja keitetystä marenkimassasta valmistettuja marenkileivoksia! Tosin en ole koskaan niitä tehnyt, mutta kuva näyttää herkulliselta yhä edelleen.



Äitini on keräillyt aikoinaan kaksi kansiollista reseptejä aina voileivistä jälkiruokiin. Tässä taannoin sain ennakkoperintönä yllä olevan kansion itselleni. Ykköskansio on myös tallessa ja sen saan heti, kunhan se vain löytyy kotitalon välikatolta (eli ullakolta) kaiken muun tavaran seasta.

Pitäähän ”reseptikirjan” ohjeita tietysti testata. Mukavan lämmittävältä kovin syksyiseen ja sateiseen keliin vaikutti juustokeitto pekonin ja paprikan kera. Reseptissä todetaan, että keittoon kannattaa käyttää kauan kypsynyttä, kovaa juustoa, esimerkiksi goudaa. Ja se tosiaan maksaa vaivan.

Kuten kuvasta näkyy, keitto hieman juoksettui. Syynä lienee se, että lisäsin ohjeen mukaan juustoraasteen, keltuaisen ja kerman yhtä aikaa ja kiehautin vielä keiton, jotta juusto sulaisi. Sen sijaan kananmuna ja kerma on parempi lisätä vasta kun soppa on otettu pois liedeltä.



Juustokeitto pekonin ja paprikan kera (neljälle)

150 g pekonia (itse käytin tällä kertaa ylikypsää savukylkeä)
1 sipuli
1 pieni purjo (vain valkoinen osa)
2–3 rkl vehnäjauhoja
1–1 ¼ l hyvää lihalientä
1 kananmunan keltuainen
2 dl kermaa
2 ½ dl juustoraastetta
1 paprika suikaleina

Suikaloi pekoni ja paista suikaleet kattilassa tai padassa. Nosta pois kattilasta ja valuta. Suikaloi sipuli ja purjo. Kiehauta sipulit ruokalusikallisessa pekoninrasvaa. Lisää vehnäjauhot ja lihaliemi. Anna kiehua muutama minuutti. Lisää juustoraaste vatkaten voimakkaasti koko ajan. Lisää pekoni ja paprika. Anna kiehahtaa. Sekoita keltuainen ja kerma. Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon munakermaseos. Tarkista maku ja tarjoa heti.

2 kommenttia:

  1. Oliko juustokeitto vaivan väärtti? Arvaas kuinka monesti tuli näitä reseptejä kokeiltua? Ei ikinä =) Laiskanpuoleinen kokki kun olen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli se hyvää, kun laittoi hyvää juustoa. Eihän juustosopan tekemisessä ihan kauheasti tarvi edes vaivaa nähdä. Tuo ainesten lisäys kannattaa tosiaan tehdä vähän toisin kuin alkuperäsessä ohjeessa.

      Poista