sunnuntai 19. elokuuta 2012

Kuuma kaalisalaatti ja possupihvit

Meidän kotikeittiössämme syödään paljon erilaisia kaaleja. Siitäkin huolimatta, että mieheni inhoaa kukkakaalia, kiitos lapsuuden kesäkeittojen. Suurimmaksi suosikikseni on noussut se halvin ja moneksi vääntyvä kaali, eli keräkaali. Leikittelen tämän tästä ajatuksella, että minun pitäisi viettää loppuelämäni autiolla saarella, mihin saisin mukaan vain viisi ruokatarvetta. Ensimmäiseksi ottaisin mukaan juustoja, toisena matkaan pääsisi valkosipuli, mutta pätevä ehdokas kolmanneksi eineeksi olisi ehdottomasti vaatimaton keräkaali.

Tämä resepti on elokuun Pirkka-lehdestä. Kunnon kotikokin tapaan muuntelin ohjetta omaan makuuni sopivammaksi. Tällaisenaan salaatti jää nimittäin melko miedoksi, mutta palvelee erittäin hyvin niitä kokkaajia, jotka eivät kovin voimakkaista mauista pidä.


Lämmin kesäkaalisalaatti ja possupihvit (viidelle)

600 g marinoimattomia possupihvejä
1–2 rkl rypsiöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
n. ¾ kg kesäkaalia
2–3 porkkanaa
2–3 nippusipulia varsineen
1 omena
1 punainen chilipalko
1 rkl inkivääritahnaa tai tuoretta raastettua inkivääriä
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl seesamiöljyä
2 rkl sitruuna- tai limemehua
1 tl suolaa
1 dl omenamehua
1 kourallinen korianteria hienonnettuna

Ota porsaanfilee huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen kypsentämistä. Leikkaa filee noin yhden sentin paksuisiksi viipaleiksi.
Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi monitoimikoneella tai juustohöylällä. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi, samoin sipulit ja omena. Vaihtoehtoisesti voit suikaloida kaikki vihannekset veitsellä. Hienonna sipulin varret ja halkaistu chilipalko, josta on poistettu siemenet.
Kiehauta kattilassa tai isossa paistokasarissa hienonnettu chili ja inkivääritahna rypsi-seesamiöljyssä. Lisää joukkoon sipulit, porkkanat ja omenat sekä hetken haudutuksen jälkeen kaalisuikaleet ja omenamehu. Mausta sitruuna- tai limemehulla ja suolalla. Hauduta kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes kaali alkaa pehmetä. Sekoita kaalin joukkoon runsaasti hienonnettua korianteria.
Grillaa possuviipaleet parilalla tai paista pannulla tilkassa öljyä. Mausta possupihvit suolalla ja pippurilla. Tarjoa kaalilisäke possupihvien kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti