keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Vihdoin mutakakkua!

Pitkän aikaa kokeilulistalla ollut mutakakku valmistui tänään yhteistyössä aviosiipan kanssa. Keittiössämme leivotaan kakkuja sun muuta makeaa todella harvoin. Osittain siksi, että leipominen on yhtä astioiden sotkemista, ja osittain siksi, että olemme molemmat enemmän suolaisen ruoan ystäviä kuin makean. Tosin mutakakun teko osoittautui yhdeksi helpoimmista leivonnaisista ruoanlaittourani aikana.

Tässä reseptissä, joka on peräisin Karpin ateriakirja – Karpin keittokirja 1, ei ole käytetty jauhoja, eikä sokeria. Suklaana käytimme Maraboun 86 prosenttista suklaata, joka monen makuun lienee aivan liian karvasta ja tömäkkää. Suklaan voi huoleti vaihtaa vähemmän kaakaota sisältävään tummaan suklaaseen.


Mutakakkumme oli sisältä melko löysää, mutta itse
tykkäsin sisuksesta enemmän kuin paistuneesta reunasta.

Mutakakku

200 g tummaa suklaata
200 g voita
5 kananmunaa
1 rkl mantelijauhoa
(1-2 dl:n verran sokeria tai vastaava määrä makeutusta)

Tarjoiluun kermavaahtoa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja voitele 18 senttinen irtopohjavuoka kevyesti. Sulata voi ja suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Jäähdytä seosta ennen kananmunien lisäämistä. Lisää kananmunat seokseen yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Seos saattaa tässä vaiheessa hieman juoksettua, mutta annas olla – viimeisen kananmunan lisäyksen jälkeen seos muuttuu hetkessä sileäksi ja kiiltäväksi emulsioksi. Lisää halutessasi makeutusta ja mantelijauho. Paista uunissa 10–15 minuuttia. Kakku on valmis, kun se on reunoilta ja pinnalta kypsää, mutta keskeltä vielä tutisevaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti