Jonkin aikaa sitten etsiskelin
afrikkalaista kanareseptiä Internetistä, sitä ”oikeaa”
kuitenkaan löytämättä. Ohjeita oli tarjolla vain muutamia, mutta
nekään eivät innostaneet. Kirjastosta löysin kuin löysinkin ensimmäisen
suomeksi kirjoitetun reseptikirjan kyseisen maanosan ruoista,
Roderick Dixonin Afrikkalaisen keittokirjan. Kirjassa on useammasta
Afrikan maasta sekä Kanariansaarilta että Madeiralta peräisin
olevia reseptejä. Jännitystä kirjan reseptien kokeilemiseen tuo se, ettei kirjassa ole ensimmäistäkään kuvaa ruoista.
Tämän viikon makua loheen
-tuskaan päätin kokata yksinkertaista ja nopeaa, mutta mausteista Hraimea eli
tulista valkosipulikalaa. Kirjan mukaan ruoka on libyalainen versio
Pohjois-Afrikan juutalaisten ruoasta.
Kala osoittautui maukkaammaksi kuin aikoihin,
mutta kuvassa pääosaa näyttelevä (!) parsakaali – varsinkin ylikypsänä –
oli vikatikki. Oheen sopisi parhaiten riisi. Ja
harissa-tahnan kanssa vähemmän tulisesta pitävä saa olla
varovainen.
Tulinen valkosipulikala eli Hraime (neljälle)
8 valkosipulin kynttä murskattuna
5 rkl oliiviöljyä
2 tl harissaa
½ tl juustokuminaa
½ tl jauhettua korianteria
2 rkl tomaattipyreetä
1 sitruunan mehu
2½ dl vettä
suolaa
1 kg kalafilettä
4 rkl silputtua korianteria
Paista valkosipulia öljyssä 2
minuuttia. Lisää muut ainekset paitsi kala ja tuore korianteri.
Sekoita ja keitä hiljalleen 5 minuuttia. Lisää kala ja keitä 7–10
minuuttia. Tarjolle vietäessä ripottele päälle tuoretta
korianteria.
Tuo kirja pitäis saada luettavaks. Vois löytyä kaikkea kokeilemisen arvoista:)
VastaaPoistaAVOT, että oli hyvää! Parsan sijasta tarjoilin kaalta ristiin rastiin itäisiltä mailta -malliin. Nyt on pötsi pullollaan. Ja oli oli tosi hyvää.
VastaaPoistaNo maistuu se ainakin joltain verrattuna moniin muihin lohiruokiin. Harissa oli kyllä iloinen yllätys. Tuoksuukin aivan salmiakilta.
VastaaPoista