torstai 5. huhtikuuta 2012

Libyan lohi


Jonkin aikaa sitten etsiskelin afrikkalaista kanareseptiä Internetistä, sitä ”oikeaa” kuitenkaan löytämättä. Ohjeita oli tarjolla vain muutamia, mutta nekään eivät innostaneet. Kirjastosta löysin kuin löysinkin ensimmäisen suomeksi kirjoitetun reseptikirjan kyseisen maanosan ruoista, Roderick Dixonin Afrikkalaisen keittokirjan. Kirjassa on useammasta Afrikan maasta sekä Kanariansaarilta että Madeiralta peräisin olevia reseptejä. Jännitystä kirjan reseptien kokeilemiseen tuo se, ettei kirjassa ole ensimmäistäkään kuvaa ruoista.

Tämän viikon makua loheen -tuskaan päätin kokata yksinkertaista ja nopeaa, mutta mausteista Hraimea eli tulista valkosipulikalaa. Kirjan mukaan ruoka on libyalainen versio Pohjois-Afrikan juutalaisten ruoasta.

Kala osoittautui maukkaammaksi kuin aikoihin, mutta kuvassa pääosaa näyttelevä (!) parsakaali – varsinkin ylikypsänä – oli vikatikki. Oheen sopisi parhaiten riisi. Ja harissa-tahnan kanssa vähemmän tulisesta pitävä saa olla varovainen.
Tulinen valkosipulikala eli Hraime (neljälle)

8 valkosipulin kynttä murskattuna
5 rkl oliiviöljyä
2 tl harissaa
½ tl juustokuminaa
½ tl jauhettua korianteria
2 rkl tomaattipyreetä
1 sitruunan mehu
2½ dl vettä
suolaa
1 kg kalafilettä
4 rkl silputtua korianteria

Paista valkosipulia öljyssä 2 minuuttia. Lisää muut ainekset paitsi kala ja tuore korianteri. Sekoita ja keitä hiljalleen 5 minuuttia. Lisää kala ja keitä 7–10 minuuttia. Tarjolle vietäessä ripottele päälle tuoretta korianteria.

3 kommenttia:

  1. Tuo kirja pitäis saada luettavaks. Vois löytyä kaikkea kokeilemisen arvoista:)

    VastaaPoista
  2. AVOT, että oli hyvää! Parsan sijasta tarjoilin kaalta ristiin rastiin itäisiltä mailta -malliin. Nyt on pötsi pullollaan. Ja oli oli tosi hyvää.

    VastaaPoista
  3. No maistuu se ainakin joltain verrattuna moniin muihin lohiruokiin. Harissa oli kyllä iloinen yllätys. Tuoksuukin aivan salmiakilta.

    VastaaPoista