Lapsuudessani yleisin (ja ainoa)
maksaruoka oli arvatenkin maksalaatikko ja silloin se maistui. Enää
en pysty syömään teollisesti valmistettua maksalaatikkoa lainkaan. Itse kokkailtua maksakäristystä ja kermakastikkeessa uitettua kokonaista maksaa olen
kokeillut, enkä ihastunut kovasta yrityksestä huolimatta.
Edellisten sijaan maksapihvit saavat
minut hurmion partaalle ja syömään itseni ähkyyn. Paras
pohjaohje, johon olen törmännyt tähän mennessä, on Karpin tapaan
-kirjasta poimittu maksa-jauhelihapihvien resepti. Olen tosin
muuntanut sitä omaan makuuni sopivammaksi. Reseptin idea on se, että
maksan lisäksi massaan sekoitetaan possun jauhelihaa ja anjovista,
tuota muikun ja makrillin jälkeen herkkuisinta eväkästä.
Maksa-jauhelihapihvit (10 reilun
kokoista pihviä)
yhteensä 800 g jauhettua naudan maksaa
ja possun jauhelihaa (maksan ja possun suhteen saa jokainen päättää
itse)
1 hyvän kokoinen keltasipuli
7–9 anjovisfilettä (oman maun
mukaan)
1–2 munaa (mitä vetisempää maksa
on, sitä enemmän kanamunaa on laiettava massaan)
meiramia
mustapippuria
suolaa
hintsusti voita paistamiseen
Kuori sipuli ja lohko se. Laita sipuli
ja anjovisfileet tehosekottimeen ja jauha sileäksi tahnaksi. Kaada
seos isoon kulhoon. Lisää maksa, possunliha, kananmuna(t) sekä
mausteet ja suola. Sekoita erittäin huolellisesti. Paista pannulla
pikku nokare massaa maistiaisiksi, jotta tiedät tarvitseeko seos
maustaa vielä. Kun maut ovat kohdallaan paista pihvit pannulla
voissa keskilämmöllä kypsiksi. Taikinan annostelu pannulle
onnistuu hyvin isolla lusikalla. Tarjoile puolukoiden kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti