Meidän perhe on ruvennut melkein
fleksitaristeiksi. Fleksitarismi tarkoittaa Vihreä pöytä -kirjan
tekijöiden Sasu Laukkosen ja Mariaana Nelimarkan mukaan sitä, että
kasvisruoan osuus ruokavaliossa kasvaa. Fleksitaristi syö lihaa
silloin kun sitä on saatavilla, mutta tekee myös kokonaisvaltaisen
aterian kasvisaineksista.
Syömme päivittäin yhden lämpimän
aterian. Melkeinpä tahattomasti viikon ruokalistassa on ollut
useammin kuin yhdesti pääateriana ruokaa, jossa ei ole käytetty
punaista lihaa, siipikarjaa tai kalaa. Maitotuotteita ja kananmunia
olemme käyttäneet toki normaalisti. Näin on toimittu meidän
keittiössämme joulun välipäivistä lähtien. Lihattomuus
pääaterialla ei kuitenkaan tarkoita, ettemme olisi syöneet päivän
muilla aterioilla esimerkiksi silliä, pekonia, leikkeleitä tai
muuta vastaavaa. Mutta vähennys mikä vähennys, enkä voi moittia
jääneeni jostain paitsi.
Tofua olemme syöneet muodossa jos
toisessa, koska aion vakaasti saada sen maistumaan suussani joltain.
Mieheni tykkäsi kovin valemakaronilaatikosta ja sitä onkin kokattu jo pariin otteeseen. Tänään kokelin
sitten savutofua wokkiin ja aloin päästä asiaan eli ruoka maistui
joltakin. Reseptin otin viimeisimmästä Glorian ruoka ja viini
lehdestä 1/14. Jätin suosista reseptistä pois säilötyt mustat
pavut, sillä ne sisältävät kohtuu paljon hiilihydraatteja. Ruoka
on muutenkin täyttävää ja tarpeeksi proteiinipitoista.
Parsakaali-savutofuwokki
(kahdelle–kolmelle)
270 g savutofua tankomaiseksi
pilkottuna
seesamiöljyä paistamiseen
300 g parsakaalia paloteltuna varsineen
päivineen (kuori varsiosa!)
1–2 punaista chiliä silputtuna
1 rkl raastettua inkivääriä
2 valkosipulinkynttä murskattuna
2 rkl soijakastiketta
0,75 dl valkoviiniä TAI laimennettua
sitruunamehua
1–2 dl kasvislientä
3–4 kevätsipulinvartta viipaloituna
1 dl pähkinöitä, siemeniä tms.
paahdettuna
Paista tofuun pinta seesamiöljyssä
pannulla tai wokissa. Siirrä pois pannulta. Kuumenna lisää öljyä
ja kuullota inkivääriä, valkosipulimurskaa ja chiliviipaleita
hetkinen öljyssä. Lisää pitkittäin paloiteltu parsakaali ja
soijakastike. Paistele kolmisen minuuttia. Lisää viini ja
kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua keskilämmöllä
viisi minuuttia, kunnes parsakaali on napakan syötävää. Lisää
pannulle tofu ja lämmitä. Nosta pöytää ja ripottele pinnalle
kevätsipulin silppua ja siemeniä. Lisäkkeenä voit tarjota
nuudeleita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti