keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Oltta soppaan

Vähän kotimaisia ruokajulkaisuja selailleena oluet tuntuvat olevan ruoanlaitossa tällä hetkellä in. Erityisen näppärästi olut soljahtaa keittoon. Keitto onkin mielestäni helpoin tapa totutella oluen makuun ruoassa.

Löysin Paul Mercurion Olutkeittokirjasta useamman kokeilun arvoisen olutruokareseptin. Vai miltäpä kuulostavat uunipavut oluessa bostonilaisittain tai tulinen olutsinappi? Ensimmäiseksi päätin kuitenkin kokeilla – jälleen kerran reseptiä mukaillen – olut-juusto-hapankaalikeittoa.

Olin myönteisesti yllättynyt keitosta. Vesisateiseen ja tuuliseen päivään lämmin ja vankka keitto mallaslisineen sopi hyvin. Keitossa käyttämäni saksalainen vehnäolut oli paikallaan sopassa, vaikka valkkasin sen aivan summissa ruokakaupan valikoimasta.


Olut-juusto-hapankaalikeitto (kahdelle reilut annokset)

oliiviöljyä loraus
voita nokare
1 pieni sipuli silppuna
2 hienoksi silputtua varsisellerin vartta
100 g speck-kinkkua (eli savustettua ja ilmakuivattua kinkkua, tosin pekonikin passaa)
timjamia
1,5 tl sinappijauhetta
1,5 tl worcestershire-kastiketta
2,5 dl vehnäolutta (jos haluat tujumman oluen maun, laita enemmän)
5 dl kanaliemeä
200 g hapankaalta
1 dl kermaa
100 g cheddaria lastuina tai raasteena
rouhittua mustapippuria
suolaa

Kuullottele sipulia, sellerinvarsia ja speckiä rasvassa 5 minuuttia. Lisää sinappijauhe, timjami, worcestershire-kastike. Sekoita hyvin ja lisää olut ja liemi. Hauduttele 15 minuuttia. Lisää hapankaali ja kiehauta. Lisää kerma, juusto ja mustapippuri. Anna juuston sulaa keittoon hiljakseen. Maista ja mausta lisää tarvittaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti