Olen muutamaan otteeseen yrittänyt
kokata paahtovanukasta eli crème brûlée'tä, mutta sanomattoman
huonoin tuloksin. Yleensä vanukas on jäänyt nestemäiseksi
litkuksi kerta toisensa jälkeen vaikka kuinka olen pitänyt kippoja
uunissa. Viimeinkin tällä viikolla sain tämän sinällään nopean
ja yksinkertaisen jälkiruoan onnistumaan. Tänään oli jo tehtävä
toinen erä. Koska lakritsin makua ei voita mikään!
Reseptejä paahtovanukkaan tekoon on
yhtä monta kuin kokkia. Oman reseptini pohjaksi ja hyväksi nyt
toteamani ohjeen nappasin ikivanhasta Etiketti-lehdestä.
Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin vaniljatankoa, suklaata ja kaakaota, mutta minun
omaani tulee lakritsijauhetta ja palmusokeria ilman kypsennyksen
jälkeen lisättävää sokerikuorta.
Muutamia vinkkejä onnistumiseen:
Ensinnäkin astioiden, joissa vanukasseos kypsennetään, on oltava
tarpeeksi ohutta kivitavaraa. Toiseksi vesihauteena kannattaa käyttää
hyvin lämpöä johtavaa materiaalia kuten metallia. Kolmanneksi
mitään reseptin seoksista ei saa vatkata.
Lakritsinen paahtovanukas (kahdelle)
1 dl kermaa
1 dl maitoa
1 tl lakritsijauhetta
1 rkl palmusokeria (tai
intiaanisokeria)
2 keltuaista
Kiehauta lakritsijauheella maustettu
kerma-maitoseos. Anna maustua 5 minuuttia. Sekoita sillä välin
keltuaiset ja sokeri toisiinsa, älä vatkaa. Lisää kerma-maitoseos
keltuais-sokerimassaan hitaasti liruttaen hämmentäen samalla
seosta, älä vatkaa. Annostele kahvikuppeihin tai vuokiin ja nosta
kiehuvalla vedellä täytettyyn uunipannuun. Vettä tulee olla
annosastioiden puoliväliin saakka. Kypsennä 30–40 minuuttia +150
asteessa. Nosta pois hauteesta ja jäähdytä. Karamellisoi pinta
halutessasi.
Kuullostaa tosi herkulliselta!
VastaaPoista