perjantai 8. marraskuuta 2013

Lakritsinen paahtovanukas

Olen muutamaan otteeseen yrittänyt kokata paahtovanukasta eli crème brûlée'tä, mutta sanomattoman huonoin tuloksin. Yleensä vanukas on jäänyt nestemäiseksi litkuksi kerta toisensa jälkeen vaikka kuinka olen pitänyt kippoja uunissa. Viimeinkin tällä viikolla sain tämän sinällään nopean ja yksinkertaisen jälkiruoan onnistumaan. Tänään oli jo tehtävä toinen erä. Koska lakritsin makua ei voita mikään!

Reseptejä paahtovanukkaan tekoon on yhtä monta kuin kokkia. Oman reseptini pohjaksi ja hyväksi nyt toteamani ohjeen nappasin ikivanhasta Etiketti-lehdestä. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin vaniljatankoa, suklaata ja kaakaota, mutta minun omaani tulee lakritsijauhetta ja palmusokeria ilman kypsennyksen jälkeen lisättävää sokerikuorta.

Muutamia vinkkejä onnistumiseen: Ensinnäkin astioiden, joissa vanukasseos kypsennetään, on oltava tarpeeksi ohutta kivitavaraa. Toiseksi vesihauteena kannattaa käyttää hyvin lämpöä johtavaa materiaalia kuten metallia. Kolmanneksi mitään reseptin seoksista ei saa vatkata.


Lakritsinen paahtovanukas (kahdelle)

1 dl kermaa
1 dl maitoa
1 tl lakritsijauhetta
1 rkl palmusokeria (tai intiaanisokeria)
2 keltuaista

Kiehauta lakritsijauheella maustettu kerma-maitoseos. Anna maustua 5 minuuttia. Sekoita sillä välin keltuaiset ja sokeri toisiinsa, älä vatkaa. Lisää kerma-maitoseos keltuais-sokerimassaan hitaasti liruttaen hämmentäen samalla seosta, älä vatkaa. Annostele kahvikuppeihin tai vuokiin ja nosta kiehuvalla vedellä täytettyyn uunipannuun. Vettä tulee olla annosastioiden puoliväliin saakka. Kypsennä 30–40 minuuttia +150 asteessa. Nosta pois hauteesta ja jäähdytä. Karamellisoi pinta halutessasi.

1 kommentti: