Häpeäkseni voin tunnustaa, etten ole
tehnyt ikinä aikaisemmin keittoa porkkanoista. Siten varsinainen
nappiratkaisu ikuiseen ongelmaan oivallisen kalareseptin ja
vallitsevan porkkanasesongin osalta on Jens Linderin Vanhan ajan
keittiö -kirjan savukala-porkkanakeitto. Soppa maistuu ilman
savukalaakin erittäin maukkaalta pikanttien kapristen ja raikastavan
sitruksen antaessa siihen oman säväyksensä. Ilman kalaa se on myös
erittäin huokeaa ruokaa. Jopa lihan ja makkaran nimeen vannova
siippani kauhoi innolla keiton parempiin suihin kehujen saattelemana.
Savukala-porkkanakeitto
(kahdelle)
1 valkosipulin kynsi silputtuna
1 pieni sipuli silputtuna
3 porkkanaa ohuina viipaleina
1 rkl voita paistamiseen
1 l vasikanlientä
2 rkl kapriksia
tabascoa tai jotain muuta chililientä
mustapippuria
½ limetin tai sitruunan mehu
1 dl ranskankermaa
(suolaa)
200 g lämminsavustettua kalaa,
vaikkapa lohta
Paista sipuleita ja porkkanoita, kunnes
sipulit alkavat kuultaa. Lisää vasikanliemi, kaprikset ja tabasco.
Anna keittyä kannen alla 30 minuuttia. Päästele keitto tasaiseksi
sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Mausta mustapippurilla ja
lisää ranskankerma hyvin sekoittaen. Lisää sitruksen mehu.
Tarkasta maku ja murenna sekaan savukala. Kuumenna keitto ja tarjoile
heti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti