sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Itkukeittoa

Opiskelu- ja työrintamalla on tämän viikon pitänyt niin ankaraa kiirettä, etten ole ehtinyt suoda ajatustakaan blogin kirjoitukselle. Kirjoittamista odottavat vielä kaksi laboratorioraporttia ja esitelmä kookosöljystä, mutta mutta... Enemmin käytän sunnuntain tähän, huomattavan vapaamuotoiseen kirjoitteluun. Asiaan.

Jamie Oliverin lisäksi olin teini-iässä kovin viehättynyt Kahteen lihavaan leidiin. Jo heidän ulkomuotonsa lupasi ruoalta aivan jotakin muuta kuin silloin kovin siloposkisen Oliverin italialaisen keittiön muunnelmat. Lisäksi rouvien (vai neitien) jutustelu veti vertoja Kolmosen ja Vanamon huulenheitolle.

Ehkä leidien ruoanlaitossa viehätti myös kursailemattomuus. Jos ruokaan piti käyttää puoli kiloa laardia, sitä sitten käytettiin sen verran, sanokoot ravitsemustieteilijät kovista rasvoista ja kalorisuosituksista mitä tahansa.

Tämän sipulikeiton resepti on peräisin tv-sarjan myötä julkaistusta samannimisestä kirjasta. Luulin tekeväni kevyehköä sipulikeittoa, mutta keiton pinnalla killui melkoinen rasvakerros, kuten kuvasta näkyy. Jotain todella kemiallista näissä minun sopissani aina tapahtuu, kun rasva erottuu. Tosin ei se ole koskaan makunautintoa pilannut.


Sipuli-homejuustokeitto

2 keskikokoista sipulia/ruokailija
nokare voita ja loraus oliiviöljyä/ruokailija
suolaa ja mustapippuria
3 dl nestettä (liha- tai kasvislientä sekä olutta tai viiniä)/ruokailija
ripaus tuoretta tai kuivattua timjamia tai kynteliä
sinihomejuustoa

Kuumenna rasvat kattilassa ja kuullota pilkotut sipulit siinä joko kullankeltaisiksi tai ruskehtaviksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää liemi ja kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku. Lisää timjami tai kynteli. Keitä hiljakseen kannen alla 30–40 minuuttia.
Murenna juusto. Lisää se keittoon kypsymisen puolessavälissä. Jos käytät keittoon olutta tai viiniä, lisää ne 10 minuuttia ennen keiton valmistumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti