sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Suppissoppaa


Sunnuntai on muodostumassa keittiössämme keittopäiväksi jostain selittämättömästä syystä. Milloin on kaalikeittoa, pinaattikeittoa, kanakeittoa tai niin kuin tänään sienikeittoa. Onko se sitten tarvetta siirtyä kevyemmin eväin seuraavan viikkoon?

Sienikeittoa ei oikeastaan ole mielestäni järkevää vääntää kaupan (herkku)sienistä, vaan siihen tarkoitukseen kelpaa vain kunnon luonnosta poimittu lakkipää, vaikkapa näöltään pikkuruinen, mutta maultaan vankka suppilovahvero. Kiitos sienestävän äitini, muutamia annoksia suppilovahveroita ja rouskuja kulkeutuu yleensä useampaan otteeseen talven varrella meidänkin pakastimeemme. Viime vuoden viimeisistä rouskuista tein juhannukseksi salaattia (kovin kesäistä!) ja tänään oli suppisten vuoro. Kohtahan näitä herkkuja on taas saatavilla metsistä.Suppilovahverokeitto (kahdelle)

noin 3 dl suppilovahveroita, tuoreita tai pakastettuja
1 pieni sipuli TAI 1 kesäsipuli varsineen
voita
1 l kanaliemeä
vastarouhittua mustapippuria
tilkka kuohukermaa
150 g maustamatonta, täysrasvaista sulatejuustoa
(suolaa)
(jos haluat suurustaa keiton, muutama rkl vehnäjauhoa tilkkaan kylmää vettä ajaa asian)

Paista silputtua sipulia ja paloiteltuja sieniä voissa kattilassa, kunnes enin neste on haihtunut. Lisää liemi ja pippuri. Anna kiehua muutama minuutti. Lisää kerma ja sulatejuusto. Anna kiehua hiljakseen ja sekoittele välillä, kunnes sulatejuusto on sulanut. (Lisää suurus ja kiehauta kunnolla.) Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti