Maailman yksinkertaisimpiin ja
maukkaimpiin ruokiin kuuluu mielestäni Janssonin kiusaus. Kun
aikoinani kokkasin tätä herkkulootaa ensimmäistä kertaa, olin
aivan äimän käkenä makuelämyksestä. Söimmekin kiusausta hetken aikaa joka viikko.
Nyttemmin kiusausta ei ole tullut
tehtyä, koska peruna ei kuulu enää ruokavalioomme kuin
satunnaisesti. Tuolloinkin yleensä peruna on lastuina tai
ranskalaisina, joihin mieheni on yhä edelleen ihan hulluna. Perunan
on korvannut ruokapöydässämme lanttu ja nauris, joista
jälkimmäisen saatavuus ei aina ole kovin hyvä.
Koska kalaruokia pitäisi viikoittain
nauttia, niin päätin kokeilla kiusauksen tekoa lantusta. Ruoan
nimeksi tuli tietysti Lanssonin kiusaus. En tiedä sitten, kuka se
Lansson on... Eikös kuitenkin Janssonin taustalla ole joku todella
elänyt ihminen?
Lanssonin kiusaus (2–3
hengelle)
pari reilua lanttua suikaloituna
1 iso keltasipuli silputtuna
1–2 rasiaa anjovis- tai
janssoninfileitä (säilytä liemi)
3 dl kermaa
Höyrytä lanttusuikaleita noin 10
minuutin ajan. Laita puolet suikaleista vuokaan. Lisää sipulisilppu
ja kalafileet. Fileitä voi käyttää oman maun mukaan. Laita loput
lanttusuikaleet päällimmäiseksi. Kaada vuokaan kalojen liemi ja
kerma. Kypsennä 200-asteisessa uunissa tunti tai kunnes loota on
kypsää. Painele laatikon pintaa paistamisen aikana muutamaan
otteeseen, jotta päällimmäiset lanttusuikaleet eivät kuivu.
Tarjoa säilykepunajuurien kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti