sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Panna cotta teeluumuilla

Meillä joulu vietettiin muutamaa päivää aikaisemmin kuin virallinen kalenteri sanoi. Uusi vuosi jätetään jopa kokonaan viettämättä. Molemmista kiitos mieheni kolmivuorotyön hoitoalalla. Aina välillä vähän hymyilyttää muun muassa kaupan alan ihmisten ryöpytykset sunnuntaitöistä. Hoitohenkilöstö, paloväki ja poliisit ovat pyhäisin aina töissä, oli joulu, juhannus tai pääsiäinen. Varsinkin lapsettomat sellaiset.

Mutta asiaan: Emme syöneet jouluna mitään makeaa lukuun ottamatta lakritsi- ja SalmiakkiMix-pussia. Välipäivinä bongasin Market Kitchenistä melko maukkaan oloisen panna cotan ohjeen. Muutenkin kyseinen jälkiruoka on ollut opinnoissani hyvin pinnalla tänä syksynä.

Panna cotassa on hienointa se, että raaka-aineet ovat yksinkertaisia ja halpoja. Myös valmistus on helppoa, jos vähän soveltaa alkuperäistä ohjetta. Tämä panna cotta tarjotaan Earl Grey -teessä ja brandyssä marinoitujen kuivattujen luumujen kanssa. Käytin makeutukseen kookospalmusokeria, joka oli todella yllättävä tuttavuus. Kuvan panna cotan rusehtavuus johtuu juuri palmusokerista. Kookospalmusokeri ei ole yhtä makeaa kuin tavallinen sokeri, mutta se maistuu muuten enemmän. Eikä ihme, sillä se sisältää ravintoaineita, toisin kuin tavallinen sokeri. Suosittelen ainakin kokeilemaan.


Panna cotta teeluumuilla (kaksi annosta)

Luumut
6 sokeroimatonta kuivattua luumua
roiskaus brandya (mitä makeampi, sen parempi)
1 dl Earl Grey -teetä (sellaisenaan, ilman maitoa ja sokeria)

Panna cotta
2 dl kuohukermaa
2 rkl maitoa
palanen vaniljatankoa halkaistuna
½ sitruunan kuori raastettuna
(kookospalmu)sokeria maun mukaan
1 liivatelehti

Laita luumut marinoitumaan brandyyn ja teehen vähintään kuudeksi tunniksi.
Keitä kermasta puolet, maitoa, vaniljatankoa ja sitruunan kuorta hiljalleen 10 minuuttia. Liota sillä välin liivate kylmässä vedessä. Purista liivatelehti kuivaksi. Liota se kermaseokseen. Pane jäähtymään jääkaappiin. Sekoittele välillä. Nouki vaniljatanko pois, kun seos jää lusikan selkäpuolelle. Lisää loppuun kermaan sokeri ja vaahdota. Yhdistä seokset. Kaada sopiviin astioihin ja anna jähmettyä ainakin pari tuntia jääkaapissa. Tarjoile luumujen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti