Törmäsin tähän höyryveturin kulkuääneltä suomalaisittain lausuttuna kuulostavaan soosiin selaisessani kuluvan vuoden mahdollisia ruokatrendejä.
Pienellä selailulla selvisi, että zhugista on melkein yhtä monta
versiota kuin on kokkiakin. Joissakin ohjeissa zhugiin lisätään
kuminaa ja reilusti neilikkaa, joissain versioissa on jopa kardemummaa,
ja chiliksi kelpaa myös punainen suikura.
Itse jätin kuminan
suosiolla pois, sen makuun kun en ole koskaan oikein päässyt.
Kolmella chilillä kastikkeen maku oli miellyttävän tulinen keiton
seassa tarjoiltuna. Zhug tarjotaan perinteisesti kasvisruokien,
keittojen ja esimerkiksi falafelien kanssa. Kikherne-kanakeiton sekaan
se ainakin pakkaspäivänä sopi.
Zhug eli jemeniläinen tulinen kastike
1 nippu korianteria
1 nippu lehtipersiljaa
3–6 tulista vihreää chiliä
(riippuen siitä, kuinka tulista soosia haluaa)
1 yksikyntinen valkosipuli
2 rkl sitruunanmehua
2 rkl neitsytoliiviöljyä
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl juustokuminansiemeniä
½ tl mustapippuria
ripaus jauhettua neilikkaa
suolaa
Poista chileistä halutessasi siemenet
ja sisäkalvot (tämä vaikuttaa kastikkeen tulisuuteen). Muuten
paloittele ne vain pienemmiksi paloiksi ja laita tehosekoittimeen tai
maustemyllyyn. Lisää vihreät yrtit varsineen kaikkineen sekä
valkosipuli. Surruuta hetki. Lisää kuivat mausteet, sitruunanmehu
ja oliiviöljy. Anna koneen käydä kunnes seos on tasaista.
Tarkasta suola.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti