Kuka muistaa vielä Hartwallin punaisen
limpan, Italia-limonaadin? Se oli niin superhyvää, ja nykyinen C-vitamiinijuoma on kaukana sen mausta. Olikohan se valmistettu
veriappelsiineista, kun oli sen väristä? Olihan se... Parhaillaan jokaisen kaupan hyllyt notkuvat näistä mehukkaista,
erittäin ohutkuorisista makupaloista. Mielestäni veriappelsiinit
ovat maukkaampia kuin tavalliset keltaiset juuri mehukkuutensa takia.
Olen nauttinut veriappelsiineja
jälkiruoaksi, mutta päätin kokeilla niitä pääruokaankin, kun
sattui olemaan jääkaapissa possun ulkofileetä (jota nykyään
todella harvoin valmistan sen kuivuuden ja rasvattomuuden vuoksi).
Maustoin lihapötkäleen veriappelsiinimehulla, Ras el Hanout
-mausteseoksella ja suolalla. Maun takaamiseksi koristelin fileen
vielä appelsiiniviipaleilla. Annoin lihan maustua yön yli ja sitten
uuniin. Tuoksu oli huumaavan hyvä. Kaiken herkuttelun kruunasi
paistoliemestä tehty kastike – Se oli ihan törkiän hyvää!
Veriappelsiinipossu
n. 1 kg possun ulkofileetä
1 veriappelsiini
reilusti Ras el Hanout -mausteseosta
(voi ostaa kaupasta valmiina esim. Santa Maria -merkillä tai
sekoittaa itsekin)
suolaa
Kastikkeeseen
vettä
maissijauhoja
Laita possunfilee sopivaan uunivuokaan.
Pistele possuun muutamia koloja veitsen kärjellä. Purista
puolikkaasta appelsiinista mehu ja kaada fileen päälle. Levitä
mausteseosta ja suolaa yltympäriinsä fileetä. Viipaloi toinen
appelsiinin puolikas ja asettele viipaleet fileen päälle. Peitä
astia foliolla ja nosta jääkaappiin. Paista seuraavana päivänä
150 asteessa kahdesta kolmeen tuntia. Siivilöi fileestä irronnut
liemi pieneen kattilaan. Sekoita muutama ruokalusikallinen
maissijauhoa kylmään veteen. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja lorota
maissijauho-vesiseos ohuena nauhana liemeen koko ajan sekoittaen.
Keitä muutama minuutti ja nautiskele kastike sitten lihan kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti