Se, että välttelee viljoja ja
sokereita ei tarkoita automaattisesti valtavaa päivittäistä lihan
mättämistä. Mitä kauemmin muutamaa hiilihydraattilähdettä on
karttanut, sitä enemmän ruokavalio muuttuu kasvispainotteiseksi.
Näin on ainakin meidän taloudessamme käynyt. Ennen kovin
rehukammoinen miehenikin syö mukisematta linssit ja pavut, parsan ja
superinhokkinsa kukkakaalin. Tosin yhä edelleen herraan uppoaa
suomalaisen miehen perusvihannes, makkara.
Aikaisemmin ei olisi ollut mitenkään
mahdollista, että päivän lämmin ateria olisi kasvisruokaa. Nyt
lähestulkoon joka viikko yhtenä päivänä syömme kasvisaterian.
Tällaisella aterialla hyväksi ja ennen kaikkea naminamiksi
raaka-aineeksi ovat osoittautuneet palkokasvit. Niiden
proteiinipitoisuus on hyvä ja hiilihydraattipitoisuus maltillinen.
Mikään ei nimittäin ole turhauttavampaa kuin aterian jälkeinen
ruokahumala, jolloin ei jaksa mitään muuta kuin pötkähtää
vaakatasoon.
Mukavaksi tuttavuudeksi ovat
osoittautuneet beluga-linssit, jotka näyttävät aivan kaviaarilta.
Toinen suosimani palkokasvi on perinteinen kidneypapu, josta en tunnu
saavan tarpeekseni.
Tämä kevyesti lihaa sisältävä
linssi-juuressalaatti on runsaudessaan melkoinen syksyn sadon
ilotulitus. Ohje on peräisin Etiketti-lehden tämän vuodennumerosta 3. Pekonin voi vaihtaa ilmakuivattuun kinkkuun.
Appenzeller-juusto on melko voimakasta, joten jokin Valion
fiinimmistä juustoista, kuten Kappeli tai Musta Salaneuvos maistuvat
monelle varmasti salaatissa paremmin.
Paahdettu juures-linssisalaatti
2 porkkanaa
2 palsternakkaa
2 punajuurta
oliiviöljyä
suolaa
salviaa tai timjamia
1 dl beluga-linssejä
1 kasvisliemikuutio tai 2 tl fondia
2 dl vettä
2 tl hunajaa
100 g pekonia
100 g salaattisekoitusta
100 g appenzeller-juustoa
Kastike
2 rkl pinjansiemeniä
3/4 dl neitsytoliiviöljyä
1/2 dl siideriviinietikkaa tai vaaleaa
balsamiviinietikkaa
1/2 tl suolaa
ripaus vastarouhittua mustapippuria
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja
lohko juurekset ja levitä ne leivinpaperoidulle uunipellille. Valuta
juureksille öljyä ja mausta ne suolalla ja yrtillä. Paahda
juurekset kypsiksi ja kauniin värisiksi uunin keskitasolla.
Valmista juuresten kypsyessä linssit.
Huuhtele linssit hyvin juoksevan veden alla, tiheässä siivilässä.
Keitä maustetussa vedessä kypsiksi.
Valuta paahdetuille juureksille
tasaisesti hunaja ja lisää salvia sekä linssit. Sekoita hyvin.
Paista pekoni rapeaksi omassa
rasvassaan, kuumassa pannussa. Imeytä pekonista ylimääräinen
rasva talouspaperilla vuoratulla lautasella.
Huuhtele salaatti tarvittaessa ja
kuivaa se salaattilingossa. Sommittele vadille salaattia, linssejä,
juureksia ja pekonia. Asettele päälle vielä siivuja
appenzeller-juustosta. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa. Valuta
kastike salaatin päälle tai tarjoa se erikseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti