lauantai 19. lokakuuta 2013

Syksyn ilotulitusta lautasella

Se, että välttelee viljoja ja sokereita ei tarkoita automaattisesti valtavaa päivittäistä lihan mättämistä. Mitä kauemmin muutamaa hiilihydraattilähdettä on karttanut, sitä enemmän ruokavalio muuttuu kasvispainotteiseksi. Näin on ainakin meidän taloudessamme käynyt. Ennen kovin rehukammoinen miehenikin syö mukisematta linssit ja pavut, parsan ja superinhokkinsa kukkakaalin. Tosin yhä edelleen herraan uppoaa suomalaisen miehen perusvihannes, makkara.

Aikaisemmin ei olisi ollut mitenkään mahdollista, että päivän lämmin ateria olisi kasvisruokaa. Nyt lähestulkoon joka viikko yhtenä päivänä syömme kasvisaterian. Tällaisella aterialla hyväksi ja ennen kaikkea naminamiksi raaka-aineeksi ovat osoittautuneet palkokasvit. Niiden proteiinipitoisuus on hyvä ja hiilihydraattipitoisuus maltillinen. Mikään ei nimittäin ole turhauttavampaa kuin aterian jälkeinen ruokahumala, jolloin ei jaksa mitään muuta kuin pötkähtää vaakatasoon.

Mukavaksi tuttavuudeksi ovat osoittautuneet beluga-linssit, jotka näyttävät aivan kaviaarilta. Toinen suosimani palkokasvi on perinteinen kidneypapu, josta en tunnu saavan tarpeekseni.

Tämä kevyesti lihaa sisältävä linssi-juuressalaatti on runsaudessaan melkoinen syksyn sadon ilotulitus. Ohje on peräisin Etiketti-lehden tämän vuodennumerosta 3. Pekonin voi vaihtaa ilmakuivattuun kinkkuun. Appenzeller-juusto on melko voimakasta, joten jokin Valion fiinimmistä juustoista, kuten Kappeli tai Musta Salaneuvos maistuvat monelle varmasti salaatissa paremmin.


Paahdettu juures-linssisalaatti

2 porkkanaa
2 palsternakkaa
2 punajuurta
oliiviöljyä
suolaa
salviaa tai timjamia

1 dl beluga-linssejä
1 kasvisliemikuutio tai 2 tl fondia
2 dl vettä
2 tl hunajaa
100 g pekonia
100 g salaattisekoitusta
100 g appenzeller-juustoa

Kastike
2 rkl pinjansiemeniä
3/4 dl neitsytoliiviöljyä
1/2 dl siideriviinietikkaa tai vaaleaa balsamiviinietikkaa
1/2 tl suolaa
ripaus vastarouhittua mustapippuria

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja lohko juurekset ja levitä ne leivinpaperoidulle uunipellille. Valuta juureksille öljyä ja mausta ne suolalla ja yrtillä. Paahda juurekset kypsiksi ja kauniin värisiksi uunin keskitasolla.
Valmista juuresten kypsyessä linssit. Huuhtele linssit hyvin juoksevan veden alla, tiheässä siivilässä. Keitä maustetussa vedessä kypsiksi.
Valuta paahdetuille juureksille tasaisesti hunaja ja lisää salvia sekä linssit. Sekoita hyvin.
Paista pekoni rapeaksi omassa rasvassaan, kuumassa pannussa. Imeytä pekonista ylimääräinen rasva talouspaperilla vuoratulla lautasella.
Huuhtele salaatti tarvittaessa ja kuivaa se salaattilingossa. Sommittele vadille salaattia, linssejä, juureksia ja pekonia. Asettele päälle vielä siivuja appenzeller-juustosta. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa. Valuta kastike salaatin päälle tai tarjoa se erikseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti