Nuoruudessani ruoanlaittobravuurejani
olivat kasvispitsa, johon tuli valtava määrä keltasipulia ja
tomaattimurskaa ja rakettispagettivuoka. Muistan vuoan olleen niin
rasvainen, että vieläkin hirvittää. Tuolloin kaupan hyllyillä ei
ollut rasvaprosenteiltaan kevyitä jauhelihoja sialla tai ilman.
Intoilin jo viime syksynä
spagettikurpitsasta, mutten löytänyt sitä mistään kaupasta. Nyt
sitä löytyy jopa tämän peräkylän Ässästä. Aika verrattomaksi
raaka-aineeksi se on osoittautunut. Maultaan sopivan mieto, nopeasti
kypsyvä ja suorastaan mystisen säikeinen rakenne sai minut
hihkumaan pitkästä aikaa keittiössä. Mies ei ymmärtänyt, kun
komensin häntäkin katsomaan sitä ihmettä mitä kurpitsalle
tapahtuu kypsennettäessä – siitä tulee rakettispagettia.
Spagettikurpitsavuoka
1 keskikokoinen spagettikurpitsa
suolaa
mustapippuria
Halkaise kurpitsa ja poista siemenet.
Laita puolikkaat alassuin leivinpaperille uunipellille. Paista
uunissa +175 asteessa noin puoli tuntia. Kurpitsa on kypsää, kun
veitsen kärki uppoaa siihen nätisti. Koverra kypsä malto
puolikkaista ja mausta se suolalla ja mustapippurilla.
Lihakastike
400 g jauhelihaa
1 sipuli silputtuina
2–3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
(1 dl punaviiniä)
400 g tomaattimurskaa tai säilöttyjä tomaatteja
oreganoa
suolaa
400 g jauhelihaa
1 sipuli silputtuina
2–3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
(1 dl punaviiniä)
400 g tomaattimurskaa tai säilöttyjä tomaatteja
oreganoa
suolaa
mustapippuria
Ruskista jauheliha ja sipulit. Lorauta
viini sekaan ja anna porista hetki, jotta alkoholi keittyy pois.
Lisää joukkoon tomaattimurska. Lisää mausteet ja suola. Anna
kastikkeen kiehua hiljalleen kannen alla noin puoli
tuntia.
Juustokastike
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
Juustokastike
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
4–5 dl täysmaitoa
1,5 dl vahvaa
juustoraastetta
muskottipähkinää
muskottipähkinää
(suolaa)
Sulata voi pikkukasarissa. Sekoita
joukkoon jauhot. Anna kypsyä hetki. Lisää pienissä erissä maito
vatkaten seosta koko ajan reilusti. Anna kuplia hiljalleen jokusen
minuutin, kunnes jauhot ovat kypsyneet. Lisää joukkoon juusto
pienissä erissä. Mausta muskotilla ja suolalla.
Spagettivuoan kokoaminen: Levitä
uunivuoan pohjalle kurpitsasoiroja ja sen päälle lihakastiketta.
Toista ja lisää päälle vielä kurpitsakerros. Kaada päälle
juustokastike ja lisää halutessasi vielä pikku ripaus
juustoraastetta. Paista vuokaa +175 asteisessa uunissa noin 45
minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti