sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Lohikiusaus kyssäkaalista

Nyt kun satokausiajattelu on saapunut näillekin perukoille, paikallisesta pikku ruokakaupasta voi saada jopa tuoreita kyssäkaaleja. Vielä viime syksynä saattoi vain toivoa sattuvansa silloin kauppaan, kun röpelöisiä mukuloita oli tullut tiskiin.

Kyssäkaaligratiinia olen tehnyt useamminkin, mutta kiusausta en. Kaivoin Kenwoodin ranskanperunasuikaleterän esiin ja surautin neljä keskikokoista kyssäkaalia kiusauksen raaka-aineeksi. Sekaan yksi sipuli, lähes paikallista aivan sanomattoman hyvää kylmäsavulohta, suolaa ja mustapippuria sekä purkki oikeaa kermaa. Tilli jäi matkasta, kun unohdin sen... Mutta unohduksesta huolimatta: Huh huh, että piti syödä.
Lohikiusaus

4 keskikokoista kyssäkaalia
1 pieni sipuli
200 g kylmäsavulohiviipaleita
2,5 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
tilliä

Poista kyssäkaaleista puiset kannat ja "silmät". Kaaleja ei tarvitse kuoria. Suikaloi samanlaisiksi kuin pakasteperunasuikaleet. Monitoimikone tai mandoliini suikaleterällä on tässä näppärä. Pilko sipuli ja suikaloi lohi. Sekoita ainekset laakeaan uunivuokaan ja mausta. Suolaa ei tarvitse lisätä välttämättä kovin paljon riippuen lohen suolaisuudesta. Kaada kerma päälle. Paista +175 asteessa 1,5–2 tuntia, kunnes kaali on pehmennyt. Painele kiusauksen pintaa paiston aikana, jotta kaikki suikaleet saavat osansa kermasta. Mikäli pinta alkaa rusehtua liikaa, peitä vuoka foliolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti