Halvat ja vielä halvemmat ruhonosat
ovat kuulemma Glorian ruoka ja viini -lehden mukaan nyt hot.
Viimeisimmässä lehdessä onkin sipulikeiton ohje, johon tulee
häränhäntää. Ravintola Kuurnassa tarjoillaan samantyyppistä
soppaa. Minä en niistä ravintoloista tiedä, kun en
pääkaupunkiseudulla asu.
No, lehden kuva oli sen verta
houkutteleva, että viikonloppulistallehan keitto meni suitsait.
Aikaa kannattaa varata reilusti tämän sopan tekoon. Häntiä pitää
muhuuttaa uunissa nimittäin kellon ympäri. Itse vähän ”hätäilin”
ja laitoin uunista lämmöt pois kahdeksan tunnin kohdalla. Toinen
kärsivällisyyttä vaativa vaihe on sipuleiden kuorinta ja
viipalointi. Hyväksi avuksi osoittautui jälleen kerran mandoliini.
En tirauttanut kyyneltäkään. Ja vielä kannattaa muistaa, että
keittoon laitettava punaviini täytyy olla sen verta maukasta, että
sitä voi myös selvin päin juoda sellaisenaan.
Häränhäntäinen sipulikeitto (kaksi
litraa)
500 g häränhäntää
1 reilu porkkana
1 varsisellerin varsi
250 g sipulia
4 valkosipulikynttä
1 ½ dl punaviiniä
vettä
Keittoon
700 g sipulia
2 valkosipulinkynttä
öljyä
rosmariinia
timjamia
1 laakerinlehti
2 dl punaviiniä
¼ dl tummaa balsamiviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
Paahda häränhäntiä 180 asteessa 20
minuuttia. Paloittele porkkana ja varsiselleri, kuori ja lohko
sipuli. Kuori valkosipuli. Heitä kaikki pataan ja häränhännät
myös. Lisää viini ja vettä niin paljon, että ainekset peittyvät.
Peitä pata kannella ja laita hautumaan 100-asteiseen uuniin 8-12
tunniksi. Nosta hännät pois padasta ja siivilöi liemi kattilaan.
Revi liha häränhännistä ja jätä odottamaan. Tee keitto. Kuori
sipulit. Viipaloi ne ja ruskista öljyssä kattilassa. Lisää yrtit.
Kaada viini ja etikka joukkoon. Keitä 5 minuuttia. Lisää
siivilöity liemi ja liha. Keitä, kunnes sipulit ovat pehmeitä.
Mausta suolalla ja mustapippurilla.
En epäile, etteikö olisi hyvää.
VastaaPoistaMutta voitko kuvitella, mitä meillä lapset sanois jos käskisin ottaa kattilasta häntäsoppaa? ;)
Ne hakis mulle varmaan lähestymiskiellon. :)
No paljon julmemmalta näyttää sian sorkat tai sydän keitossa :) Älä kerro, mistä osasta liha on peräisin.
VastaaPoista