perjantai 9. elokuuta 2013

Lasagnelevyt ilman jauhoja

Jos jotakin kaipaa viljoja vältellessään, niin kunnon lasagne maistuisi aina silloin tällöin. Pasta on yksi hankalimmin korvattavista tuotteista vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaessa. Ei munakoiso- tai kesäkurpitsavastikkeissa ole mitään vikaa, ne vain mössääntyvät bolognesekastikkeen sekaan uunissa.

Nytpä löysin Hiidenuhman keittiössä -blogista tuorepastan ohjeen, joka Hiidenuhman mukaan on jaossa useissa muun muassa ruotsalaisissa vhh-blogeissa. Muutamaan otteeseen olen lasagnea pitkästä aikaa tehnyt ja ai että! on melko autenttisen oloista tuorepastaa, kananmunaahan siihen jauholliseenkin tulee.



Vähähiilihydraattinen tuorepastalevy (yksi uunipellillinen)

4 kananmunaa
150 g tuorejuustoa
0,5 dl psylliumia
öljyä
Vatkaa kananmunat ja tuorejuusto sekaisin tasaiseksi massaksi. Sekoita joukkoon psyllium. Kaada taikina öljytylle leivinpaperille ja anna turvota 10 minuuttia. Halutessasi voit voidella toisen leivinpaperin öljyllä ja asettella sen taikinan päälle. Tällöin levy ei tummu uunissa. Kypsennä levyä 150 asteisessa uunissa, melkein ylätasolla 10 minuuttia. Jäähdytä pastalevy ennen käyttöä. Levy säilyy mainiosti päivänkin jääkaapissa leivinpaperiin kääräistynä.

Lihakastike
400 g jauhelihaa tai tölkkitonnikalaa valutettuna
1 sipuli silputtuina
2–3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
(1 dl punaviiniä)
400 g tomaattimurskaa tai säilöttyjä tomaatteja
oreganoa
basilikaa
suolaa ja mustapippuria
Ruskista jauheliha ja sipulit. Lorauta viini sekaan ja anna porista hetki, jotta alkoholi keittyy pois. Lisää joukkoon tomaattimurska. Lisää mausteet ja suola. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen kannen alla puoli tuntia.

Bechamel-kastike
1 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja (psyllium käy suurustamiseen myös, mutta sitä on käytettävä vähemmän)
3–4 dl täysmaitoa
muskottipähkinää
suolaa

Sulata voi pikkukasarissa. Sekoita joukkoon jauhot. Kuullota hetki. Lisää pienissä erissä maito vatkaten seosta koko ajan reilusti. Anna kuplia hiljalleen jokusen minuutin, kunnes jauhot ovat kypsyneet. Mausta muskotilla ja suolalla.

Lasagnen kokoaminen: Levitä uunivuoan pohjalle lihakastiketta ja sen päälle ohut kerros bechamel-kastiketta. Jatka samalla tavalla. Päällimäisen lasagnelevyn päälle tulee bechamel-kastiketta ja aimo annos juustoraastetta. Paista lasagnea 175 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Meinasinpa ko9keilla tätä perjantai-illan ratoksi

    VastaaPoista
  2. Tulipa kokeiltua ja hyvää oli. Lasagnelevyjen teossa vaan pitää olla nopea ja leivinpaperit valmiina rasvattuna, jossa taikinan saa kaataa heti pellille... siis niin nopeasti kuin mahdollista, koska jämähtää tuossa tuokiossa.

    VastaaPoista