Nyt sitä herkkua taas saa. Nimittäin kyssäkaalia eli
kaalirapia. Toki kaaliperheen miedointa lajiketta saa kaupoista talvella,
mutta huomattavan kalliimmalla ja vain ulkomaalaista.
Kyssäkaali on monikäyttöinen, mutta harmillisen unohdettu kasvis. Sitä voi
syödä sekä raakana että kypsennettynä. Mielestäni sen maku on
lähimpänä perunaa verrattaessa lanttuun tai nauriiseen.
Mikäli haluaa jättää perunan ruokavaliostaan, kyssäkaali on
helpoiten omaksuttava korvike. Lantun ja etenkin nauriin pistävään
ja voimakkaaseen makuun on sen sijaan totuteltava useampi kuukausi.
Tosin puolen vuoden potuttomuuden jälkeen peruna maistuu kitkerältä
ja sen suutuntuma on sokerinen ja jauhomainen. Kun taas lanttumuussi
maistuu vaikkapa poronkäristyksen kanssa maailman luontevimmalta
lisäkkeeltä.
Potuttomien gratiinien kuningas on kyssäkaaligratiini. Sen voi
maustaa halutessaan sinihomejuustolla tai valkosipulilla. Tällä
kertaa käytin pelkkää kermaa.
Kyssäkaaligratiini
1 kg kyssäkaalia kuutioina tai ohuina viipaleina
50 g voita
n. 2 dl kuohukermaa
suolaa
mustapippuria
muskottipähkinää
(juustoraastetta)
Kuullota kyssäkaalia isossa kasarissa voissa kevyesti. Lisää
kerma ja keitä kyssäkaali kypsäksi. Älä anna seoksen kuivua
kokonaan. Lisää tarvittaessa loraus kermaa. Mausta seos ja kaada
uunivuokaan. Ripottele päälle juustoraaste. Gratinoi 250-asteisessa
uunissa, kunnes pinta kuplii ja on kullankeltainen.
Tämä oli hyvää! Laitoin sitä sinihomejuustoa pikkasen ja avot. Kylläpä maistu possupihvin ja salaatin kera.
VastaaPoistaTämä on hyvää. Aivan täysin vastaavaa kuin perunasta tehty.
VastaaPoista