Jos jotakin kaipaa viljoja vältellessään, niin kunnon lasagne
maistuisi aina silloin tällöin. Pasta on yksi hankalimmin
korvattavista tuotteista vähähiilihydraattista ruokavaliota
noudattaessa. Ei munakoiso- tai kesäkurpitsavastikkeissa ole mitään
vikaa, ne vain mössääntyvät bolognesekastikkeen sekaan uunissa.
Nytpä löysin Hiidenuhman keittiössä -blogista tuorepastan
ohjeen, joka Hiidenuhman mukaan on jaossa useissa muun muassa
ruotsalaisissa vhh-blogeissa. Muutamaan otteeseen olen lasagnea
pitkästä aikaa tehnyt ja ai että! on melko autenttisen oloista
tuorepastaa, kananmunaahan siihen jauholliseenkin tulee.
Vähähiilihydraattinen tuorepastalevy (yksi uunipellillinen)
4 kananmunaa
150 g tuorejuustoa
0,5 dl psylliumia
öljyä
Vatkaa kananmunat ja tuorejuusto sekaisin tasaiseksi massaksi.
Sekoita joukkoon psyllium. Kaada taikina öljytylle leivinpaperille
ja anna turvota 10 minuuttia. Halutessasi voit voidella toisen
leivinpaperin öljyllä ja asettella sen taikinan päälle. Tällöin
levy ei tummu uunissa. Kypsennä levyä 150 asteisessa uunissa,
melkein ylätasolla 10 minuuttia. Jäähdytä pastalevy ennen
käyttöä. Levy säilyy mainiosti päivänkin jääkaapissa
leivinpaperiin kääräistynä.
Lihakastike
400 g jauhelihaa tai tölkkitonnikalaa
valutettuna
1 sipuli silputtuina
2–3 valkosipulinkynttä
hienonnettuna
(1 dl punaviiniä)
400 g tomaattimurskaa tai
säilöttyjä tomaatteja
oreganoa
basilikaa
suolaa ja mustapippuria
Ruskista jauheliha ja sipulit. Lorauta viini sekaan ja anna
porista hetki, jotta alkoholi keittyy pois. Lisää joukkoon
tomaattimurska. Lisää mausteet ja suola. Anna kastikkeen kiehua
hiljalleen kannen alla puoli tuntia.
Bechamel-kastike
1 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja (psyllium käy suurustamiseen myös, mutta
sitä on käytettävä vähemmän)
3–4 dl täysmaitoa
muskottipähkinää
suolaa
Sulata voi pikkukasarissa. Sekoita joukkoon jauhot. Kuullota
hetki. Lisää pienissä erissä maito vatkaten seosta koko ajan
reilusti. Anna kuplia hiljalleen jokusen minuutin, kunnes jauhot ovat
kypsyneet. Mausta muskotilla ja suolalla.
Lasagnen kokoaminen: Levitä uunivuoan pohjalle lihakastiketta ja
sen päälle ohut kerros bechamel-kastiketta. Jatka samalla tavalla.
Päällimäisen lasagnelevyn päälle tulee bechamel-kastiketta ja
aimo annos juustoraastetta. Paista lasagnea 175 asteisessa uunissa
noin 50 minuuttia.
Meinasinpa ko9keilla tätä perjantai-illan ratoksi
VastaaPoistaTulipa kokeiltua ja hyvää oli. Lasagnelevyjen teossa vaan pitää olla nopea ja leivinpaperit valmiina rasvattuna, jossa taikinan saa kaataa heti pellille... siis niin nopeasti kuin mahdollista, koska jämähtää tuossa tuokiossa.
VastaaPoista