torstai 25. heinäkuuta 2013

Gratinoitua muumuuta

Tuotantotyö elintarviketeollisuudessa ja hoitotyö psykogeriatrisessa palvelukodissa eivät ole yhteiskuntamme kevyimpiä hommia. Siispä raskas työ vaatii raskaat eväät. Tällä ajatuksella lohdutin itseäni kokatessani kermalla ja juustolla gratinoitua naudanfileetä. Resepti on Anna Hallénin kirjasta Karppaa kevyesti (?!?, toim. huom.).

Hirvittävästi työtä tämä ruoka ei vaatinut. Oioin vielä herkkusienienkin kohdalla laittamalla soosiin tölkkikamaa. Ja olihan ruoka hyvää rusehtavasta ulkonäöstään huolimatta. Nälkä pysyi todella loitolla aina iltavuoron viimeisiin tunteihin asti.


Gratinoitua naudanfileetä (neljälle)

500 g naudanfileetä (ulko- tai sisä-)
voita ja oliiviöljyä
200 g herkkusieniä pilkottuna
suolaa
mustapippuria

Kastike
2 keltasipulia hienonnettuna
4 dl kuohukermaa
2 rkl punaviiniä
2 rkl lihafondia
2–3 dl voimakasta juustoraastetta

Leikkaa fileestä senttimetrin paksuisia pihvejä. Paista pihveihin pinta voi-öljyseoksessa tulikuumalla pannulla. Nosta pihvit uunivuokaan ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista herkkusienet samalla pannulla ja ripottele ne pihvien päälle.
Tee kastike. Kuullota sipulisilppu voissa pannulla. Lisää kerma, viini ja fondi. Porisuta keskilämmöllä, kunnes kastike sakenee. Tarkista maku ja kaada kastike pihvien päälle. Ripottele pinnalle vielä juustoraaste. Paista 200 asteessa, kunnes juusto on sulanut ja kullanruskeaa. Tarjoa pihvit kukkakaalipyreen tai paahdettujen kasvisten kera.

2 kommenttia:

  1. Mulla taitaa olla lukihäiriö... Tavasin ensin, että Gratinoitua muumioa, hieman pisti ihmettelemään. :)
    Varmasti herkkua!
    Jaksuja työnraskaan raatajille!

    VastaaPoista
  2. Ooh, tgein tätä tällä viikolla ja olipas tosi maistuvaista. Naudan paististakin tuli oikein maukas gratiini.

    VastaaPoista