maanantai 3. joulukuuta 2012

Ei se perinteinen poronkäristys

Poroa tulee syötyä aivan liian vähän siihen nähden, kuinka helppoa sitä on saada verrattuna esimerkiksi hirvenlihaan. Tosin nykyään kauppojen pakastehyllyiltä näilläkin leveysasteilla voi poimia saksanhirveä ja suomalaisen hirven jauhelihaa.

No, minäpä sitten päätin tehdä sunnuntaipäivälliselle poronkäristystä. Perinteinen poronkäristys pelkkine voineen ja natriumklorineideen on hyvää ja jokaisella kokilla on oma tapansa tehdä se maukkain käristys. Tällä kertaa tein porosoosin Makupalojen herrojen Kesäkeittiö-kirjan Pippurinen porohöystö -reseptin mukaan hieman soveltaen.

Punaviiniksi kannattaa valikoida sellaista rypälemehua, jota pystyy juomaan muutenkin. Viiniä ei kannata myöskään läträtä höystöön liikaa, koska haihtumisestaan huolimatta maku jää ja saattaa pahimmillaan peittää kaiken muun alleen. Lisäkkeeksi sopii mitä parhaiten lanttu- tai naurismuusi.


Pippurinen porohöystö (neljälle)

n. 1 kg poronkäristyslihaa
voita
1/2 pl punaviiniä
2–3 dl lihalientä
1 pkt pekonia
sipulia
rouhittua mustapippuria

Kastike:
5 dl kermaa
2 rkl soijaa
1 rkl puolukkahyytelöä tai kokonaisia puolukoita
herkkukurkkua paloina
puolukoita koristeluun

Ruskista poronliha ja pekoni pienissä erissä käyttäen tarvittaessa voissa. Lisää pataan lihalientä, punaviini ja pippuria. Hauduta niin kauan, että neste on lähes kokonaan haihtunut.
Tee kastike erikseen: kaada kattilaan kastikeainekset ja hauduta, kunnes kastike sakenee, tarkista maku. Laita tarjoiluastian pohjalle kastike ja herkkukurkkupalat, päälle poronliha, koristeeksi puolukoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti