Poroa tulee syötyä aivan liian vähän
siihen nähden, kuinka helppoa sitä on saada verrattuna esimerkiksi
hirvenlihaan. Tosin nykyään kauppojen pakastehyllyiltä näilläkin
leveysasteilla voi poimia saksanhirveä ja suomalaisen hirven
jauhelihaa.
No, minäpä sitten päätin tehdä
sunnuntaipäivälliselle poronkäristystä. Perinteinen poronkäristys
pelkkine voineen ja natriumklorineideen on hyvää ja jokaisella
kokilla on oma tapansa tehdä se maukkain käristys. Tällä kertaa
tein porosoosin Makupalojen herrojen Kesäkeittiö-kirjan Pippurinen
porohöystö -reseptin mukaan hieman soveltaen.
Punaviiniksi kannattaa valikoida
sellaista rypälemehua, jota pystyy juomaan muutenkin. Viiniä ei
kannata myöskään läträtä höystöön liikaa, koska
haihtumisestaan huolimatta maku jää ja saattaa pahimmillaan peittää
kaiken muun alleen. Lisäkkeeksi sopii mitä parhaiten lanttu- tai
naurismuusi.
Pippurinen porohöystö
(neljälle)
n. 1 kg poronkäristyslihaa
voita
1/2 pl punaviiniä
2–3 dl lihalientä
1 pkt pekonia
sipulia
rouhittua mustapippuria
Kastike:
5 dl kermaa
2 rkl soijaa
1 rkl puolukkahyytelöä tai kokonaisia
puolukoita
herkkukurkkua paloina
puolukoita koristeluun
Ruskista poronliha ja pekoni pienissä
erissä käyttäen tarvittaessa voissa. Lisää pataan lihalientä,
punaviini ja pippuria. Hauduta niin kauan, että neste on lähes
kokonaan haihtunut.
Tee kastike erikseen: kaada kattilaan
kastikeainekset ja hauduta, kunnes kastike sakenee, tarkista maku.
Laita tarjoiluastian pohjalle kastike ja herkkukurkkupalat, päälle
poronliha, koristeeksi puolukoita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti