Tällä viikolla
meillä on taas syöty aivan innolla anjovista eli kilohailia.
Alkuviikosta hain makua silakkavuokaan anjoviksesta, ja viikonlopun
kuivakka lohisaalis muuntui herkuksi saman evällisen ansiosta.
Onpahan syöty niin kuin viralliset ravitsemussuositukset käskevät.
Vaikka
anjovissäilyke sisältääkin sokeria, siinä on suhteessa älyttömän
hyvin aivoille elintärkeää DHA-rasvahappoa. Myös alfalinoleeni-
ja linolihappojen suhde on erittäin hyvä. Hyvä osoitus ruokavalion
vaikutuksesta ihmisen psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin oli
nähtävillä Yle Fem -kanavalla lauantaina esitetyssä Mikä meitä
lihottaa -sarjan viimeisessä jaksossa. Mahdottomista ADHD-kaksosista
oli sukeutunut kalaöljyjen ja ruokavaliomuutoksen jälkeen
huomattavasti helpompia ja sovinnollisempia lapsia.
En jaksa lakata
hämmästelemästä aivojamme siinäkään suhteessa, että tämä
elin käyttää 20 prosenttia syömämme ruoan sisältämästä
energiasta. Jo sen pitäisi todistaa ajattelevalle(!) ihmiselle, että
ruokalautaselle kasatulla ruoalla on todellakin merkitystä. Mutta
takaisin anjovisloheen.
Anjovislohen
reseptin bongasin sattumalta vauhdissa Pirkan sivuilta. Ohella
tarjottava punasipulitsatsiki sopi todella hyvin lohen makuihin.
Jostain syystä viime aikoina ostamani punasipulit ovat olleet
erittäin tujukkaita. Lienevätkö sitten tuoreita tai jotain ihme
lajiketta.
P.S. Mikä meitä
lihottaa -sarjan viimeinen osa tulee uusintana Fem-kanavalta
maanantaina 5.11.2012 klo 16.
Anjovislohi ja punasipulitsatsiki
(neljälle)
700 g nahallista lohifileetä
1 rs anjovisfileitä
mustapippuria
suolaa
Punasipulitsatsiki
2 dl turkkilaista jogurttia
½ punasipuli
1 pieni valkosipulinkynsi
tilliä
mustapippuria
suolaa
1 rkl omenaviinietikkaa
Valmista ensin tsatsiki. Kuori ja
hienonna punasipuli aivan hienoksi. Hienonna myös tilli ja
valkosipulinkynsi. Sekoita tsatsikin kaikki ainekset jogurtin kanssa
ja anna maustua kylmässä.
Tee lohifileeseen kahden sentin välein
poikittaisia, vinoja viiltoja nahkaan asti. Aseta viiltojen pohjalle
anjovisviipaleita. Ripottele kalan pintaan hiukan suolaa ja rouhi
päälle mustapippuria. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Nosta filee
vuokaan nahkapuoli alaspäin ja kypsennä noin 20 minuuttia.
Myöhässä kommentoin, mutta kuitenkin... :)
VastaaPoistaLöysin tänne aivoruokaa googlettaessa ja löysin ihania ruokapostauksia juuri minun makuuni (ja ruokafilosofiaani). Pakko kysyä, tunnetko jo nämä aivoruuan puolestapuhujat: http://www.facebook.com/Autuuttaaivoille
Kiitos kiitos, mukava tietää, että muutkin lukevat postauksiani kuin tutut. Tuo Autuutta aivoille -sivusto ei ole tuttu ennestään. Kiitos vinkistä.
VastaaPoista