sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Aivoruokaa

Tällä viikolla meillä on taas syöty aivan innolla anjovista eli kilohailia. Alkuviikosta hain makua silakkavuokaan anjoviksesta, ja viikonlopun kuivakka lohisaalis muuntui herkuksi saman evällisen ansiosta. Onpahan syöty niin kuin viralliset ravitsemussuositukset käskevät.

Vaikka anjovissäilyke sisältääkin sokeria, siinä on suhteessa älyttömän hyvin aivoille elintärkeää DHA-rasvahappoa. Myös alfalinoleeni- ja linolihappojen suhde on erittäin hyvä. Hyvä osoitus ruokavalion vaikutuksesta ihmisen psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin oli nähtävillä Yle Fem -kanavalla lauantaina esitetyssä Mikä meitä lihottaa -sarjan viimeisessä jaksossa. Mahdottomista ADHD-kaksosista oli sukeutunut kalaöljyjen ja ruokavaliomuutoksen jälkeen huomattavasti helpompia ja sovinnollisempia lapsia.

En jaksa lakata hämmästelemästä aivojamme siinäkään suhteessa, että tämä elin käyttää 20 prosenttia syömämme ruoan sisältämästä energiasta. Jo sen pitäisi todistaa ajattelevalle(!) ihmiselle, että ruokalautaselle kasatulla ruoalla on todellakin merkitystä. Mutta takaisin anjovisloheen.

Anjovislohen reseptin bongasin sattumalta vauhdissa Pirkan sivuilta. Ohella tarjottava punasipulitsatsiki sopi todella hyvin lohen makuihin. Jostain syystä viime aikoina ostamani punasipulit ovat olleet erittäin tujukkaita. Lienevätkö sitten tuoreita tai jotain ihme lajiketta.

P.S. Mikä meitä lihottaa -sarjan viimeinen osa tulee uusintana Fem-kanavalta maanantaina 5.11.2012 klo 16.


Anjovislohi ja punasipulitsatsiki (neljälle)

700 g nahallista lohifileetä
1 rs anjovisfileitä
mustapippuria
suolaa

Punasipulitsatsiki
2 dl turkkilaista jogurttia
½ punasipuli
1 pieni valkosipulinkynsi
tilliä
mustapippuria
suolaa
1 rkl omenaviinietikkaa

Valmista ensin tsatsiki. Kuori ja hienonna punasipuli aivan hienoksi. Hienonna myös tilli ja valkosipulinkynsi. Sekoita tsatsikin kaikki ainekset jogurtin kanssa ja anna maustua kylmässä.
Tee lohifileeseen kahden sentin välein poikittaisia, vinoja viiltoja nahkaan asti. Aseta viiltojen pohjalle anjovisviipaleita. Ripottele kalan pintaan hiukan suolaa ja rouhi päälle mustapippuria. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Nosta filee vuokaan nahkapuoli alaspäin ja kypsennä noin 20 minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Myöhässä kommentoin, mutta kuitenkin... :)
    Löysin tänne aivoruokaa googlettaessa ja löysin ihania ruokapostauksia juuri minun makuuni (ja ruokafilosofiaani). Pakko kysyä, tunnetko jo nämä aivoruuan puolestapuhujat: http://www.facebook.com/Autuuttaaivoille

    VastaaPoista
  2. Kiitos kiitos, mukava tietää, että muutkin lukevat postauksiani kuin tutut. Tuo Autuutta aivoille -sivusto ei ole tuttu ennestään. Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista