lauantai 16. joulukuuta 2017

Saapasmaan pataa

Meksikonpata ja italianpatahan ne olivat valmisruokien huippua, kun olin lapsi. Pari vuotta sitten, kun muutimme jälleen kerran, halusin päästä helpolla ruoanlaitossa. Niinpä kaupasta matkaan Jalostajan maailmanmatkaajan klassikot ja jauhelihaa. No, siitä makuelämyksestä kannattaa kertoa tasan näin paljon.

Uuden Glorian ruoka ja viinin kolahtaessa postilaatikkoon en kovin kummoisia odottanut. Joulukuun ruokalehdet kun ovat kyllästymiseen asti täynnä joulupöydän ruokia, mutta GRV yllätti iloisesti tarjoamalla muutakin. Onhan joulukuussa syötävä ennen aattoa jotakin. Poimin het(i) ruokalistalle Paremman italianpadan.

Ei ole yksyhteen GRV:n reseptin mukainen, mutta ajatus sama. Hirven vasaa sattui olemaan pakkasessa jauhettuna, täysjyväpastaa kaapissa ja muutaman päivän tekeytynyt labneh jääkaapissa. Sillä mentiin ja hyvää tuli. Väittäisin, että paikallisen tekijän Jukkolan jogurtista tehty labneh sopii paremmin pataan kuin italialainen ricotta.

 
Italianpata vasan jauhelihasta (3 annosta)

300 g vasan jauhelihaa (tai naudan jauhelihaa)
1 iso sipuli
120 g lehtikaalia lehtiruoti poistettuna
1 rkl tomaattipyreetä
suolaa
mustapippuria
1 dl punaviiniä
2,5 dl lihalientä
reilu dl täysjyväpastaa
kourallinen mustia oliiveja
rosmariinia

Lisäksi
labnehia tai ricottajuustoa

Ruskista jauheliha tilakssa öljyä kuumassa kasarissa tai padassa. Lihan ruskistuessa kuori ja hienonna sipulit ja suikaloi lehtikaali. Lisää sipulit, lehtikaali ja tomaattipyree jauhelihan joukkoon ja paista muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää punaviini. Anna seoksen kiehahtaa. Lisää lihaliemi, pasta, oliivit ja rosmariini. Kypsennä kannen alla miedolla lämmöllä, kunnes pasta on kypsää. Tarjoa pata juuston kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti