En ole koskaan tehnyt pavlovaa, vaikka
se onkin helpoimmista helpoin jälkiruoka vaatien vain yhden sekoituskulhon. Pikku marenkeja olen
tainnut yhden kerran nuorna naisna vääntää, eivätkä ne tuolloin
vakuuttaneet. Marenki kun sellaisenaan ei kovin kummoiselta maistu.
Loman alkamisen kunniaksi päätin kuitenkin testata talvella
to do -listaan tallentamani keittiökuningatar Nigellan sitruuna-pavlovan. Mieheni tykkää Nigellasta muutenkin (kukapa mies
ei!), mutta tämän pavlovan ansiosta naisen pisteet ja siinä
samalla minunkin ;) nousivat entisestään. Hän tilasi jo suklaisen
version ja sekin tietysti löytyy Nigellan reseptiarkistosta.
Muutamien vinkkien avulla onnistuu
jokainen, joka on sähkövatkainta tai yleiskonetta joskus käyttänyt.
Marenkivaahtoa tehdessä kannattaa käyttää metalli- tai
lasiastiaa, sillä muovikippoon jää monesti pesusta huolimatta
rasvaa. Kananmunien on syytä olla huoneenlämpöisiä. Sillä tavoin
varmistaa hyvän, kestävän vaahdon.
Sitruuna-pavlova (reilut annokset
neljälle)
3 kananmunan valkuaista (joukossa ei
saa olla yhtään hippua keltuaisesta)
188 g tomusokeria
1,25 tl maissitärkkelystä
1 sitruuna
kuohukermaa
lemoncurdia
(mantelilastuja paahdettuna)
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Vaahdota
valkuaiset kovaksi vaahdoksi niin, että siihen muodostuu huippuja.
Lisää sokeri muutama lusikallinen kerrallaan vatkaten koko ajan
voimakkaasti. Kun vaahto on kiiltävää ja pitää hyvin muotonsa,
lisää maissitärkkelys, teelusikallinen sitruunanmehua ja
sitruunankuoriraastetta. Sekoita varovasti. Muooile seoksesta pyöreä,
noin 15 sentin halkaisijaltaan oleva kakkunen. Laita välittömästi
uuniin keskitasolle. Laske uunin lämpötila 150 asteeseen ja paista
tunti. Anna jäähtyä. Vispaa kerma vaahdoksi. Käännä
marenkikiekko ylösalaisin ja levitä notkistettu lemoncurd sen
päälle. Lisää vielä kermavaahto ja koristele halutessasi paahdetuilla mantelilastuilla. Nauti hyvässä seurassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti