sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Chorizo-nautapata

Talvessa on muutamia hyviä puolia: ei ole ötököitä ja itikoita, juomia voi jäähdyttää pihalla ja joka välissä ei tarvitse puljata karvojensa kanssa, koska ulkona on niin kylmä, että koko ajan on pukeuduttava toppahousuihin.

Talvessa on myös se hyvä puoli, että saa kaivaa ainakin kaksi kiloa painavan Berghoffin kaapin perältä esiin, heittää lihaa ja muutamaa muuta raaka-ainetta pataan, ja tehdä ruoan hautuessa ihan jotain muuta. Samalla tulee lämmitettyä keittiötä, kun lataa vanhan Högforsin tulikuumaksi ja poristuttaa padan sillä valmiiksi.

Muutamat padat on jo tullut tehtyä paikallisen Kuuselan tilan grassfed-lihasta. Raakakypsytyksen hoidimme pikku autotallissamme (johon ei mikään nykyajan auto enää mahdu mitenkään päin) roikottamalla vakuumiin pakattuja lihoja muovipussissa hiirien ynnä muiden kumppanien ulottumattomissa noin kolme viikkoa tarkkaillen koko ajan autotallin lämpötilaa. Raakakypsytys onnistui mielestäni hyvin. Esimerkiksi ulkofilee peittosi mennen tullen kaupan takuumureat vastaavat.

Chorizoa sisältäviä patoja on tullut tehtyä vuosien varrella useampia. Tässä yhdenlainen viritelmä, hyvin mausteinen sellainen.


Chorizo-nautapata

1 kg naudan patalihaa reiluina kuutioina
200 g chorizoa viipaleina
300 g keltasipulia tai salottisipuleja lohkoina
7 kokonaista valkosipulinkynttä kuorittuna
2 dl hyvää punaviiniä
1 rkl kuivattua Guajillo-chiliä lastuina
1 tl korianterinsiemeniä
2 tl juustokuminaa jauhettuna
2 tl makeaa savupaprikaa
1 tl tulista savupaprikaa
1 tlk tomaattimurskaa (Mutti on oikein oivallista)
25 g tomaattipyreetä
1 rkl tummaa sokeria
3 dl lihalientä
öljyä
suolaa

Laita chorizoviipaleet kylmään pataan ja lämmitä pata kuumaksi. Paista chorizoa niin kauan, että siitä irtoaa reilusti rasvaa. Nosta chorizoviipaleet padasta pois. Ruskista naudanliha muutamassa erässä chorizon rasvassa. Nosta lihat myös padasta sivuun. Lorauta pataan pieni annos öljyä ja kippaa sipulit sinne. Kypsyttele hetki ja lisää makkara, lihat ja mausteet. Pyörittele hyvin sekaisin ja lisää viini. Anna padan kiehua noin viisi minuuttia ja lisää sitten sokeri, liemi, tomaattimurska ja tomaattipyree. Kiehauta ja anna hautua miedolla lämmöllä 4–5 tuntia tai hauduta uunissa 150 asteessa saman verran aikaa. Tarkkaile muutamaan kertaan nesteen määrää ja lisää sitä tarvittaessa, jos papta näyttää kuivuvan liikaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa haluamasi lisäkkeen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti