Ruoalla rakastaminen on sukuvikani. Äidinäitini kirjaimellisesti asui hereilläoloaikansa keittiössä. Mummuni tykkäsi tehdä ruokaa ja vielä enemmän hän tykkäsi
siitä, että se maistui syöjille. Pöydästä ei koskaan voinut
nousta vakuuttelematta useampaan otteeseen mahan olevan ihan täynnä.
Mummuni keittiössä pääraaka-aineita
olivat perunat, maito ja jauhot. Niistä valmistuivat niin plätyt,
leipä kuin lihaperunatkin. Eli säikähysperunat. Lihaperunoiden
nimen historiasta minulla ei ole tietoa, mutta paljon paremmilta ne
kuulostavat kuin lihaperunat.
Muistan hyvin säikähysperunat.
Mummuni oli pieninyt melko vankkatekoisella keittiöveitsellään
sianlihan aivan pienenpieniksi paloiksi ja paistanut ne
valurautapannulla mustan puhuviksi. Maun muistan myös hyvin: se on
yhdistelmä täyteläistä possun rasvaa, kunnon jodioitua
ruokasuolaa ja voimakkaan makuista Rekord-perunaa. Rekordia ei
harmikseni pahemmin mistään enää saa.
Olen nyttemmin oivaltanut, että alun
alkaen ruoan pariin minut on tainnut innoittaa mummuni, ei Jamie
Oliver. Sen verran paljon mummun ruokia söin, seurasin niiden valmistusta
vierestä ja tein hänen kanssaan niitä yhdessä.
Säikähysperunat eli Rebekka-mummun
lihaperunat
8 hyvän kokoista perunaa
300 g lihasuikaleita
100 g kylkisiivua
suolaa
vettä
tarvittaessa voita lihojen paistamiseen
Kuori perunat ja lohko ne sopiviksi
suupaloiksi. Pieni lihasuikaleet pienemmiksi paloiksi ja suikaloi
kylkisiivuviipaleet. Käristä lihat reippaan ruskeiksi
paistinpannulla. Paras tähän tarkoitukseen on valurautapannu. Lisää
pannulle tarvittaessa nokare voita paistamisen aikana. Keitä perunat
kypsiksi. Kaada joukkoon paistetut lihat ja huuhtele pannu vedellä.
Kaada huuhteluvesi kattilaan. Mausta suolalla ja kiehauta.
Mummujen keitokset vaan on niin parhaita.
VastaaPoistaMeillä Lempi-mummu teki taivaallista lihakeittoa.
Säikähysperunat tosiaan kuullostaa kyllä paremmalta nimeltä. ;)
Ehkä se salaisuus mummujen keitoksissa oli juuri perusraaka-aineet sekä suola ja voi :)
VastaaPoista