Avasin
grillauskauden viime viikon perjantaina syöden hyvillä mielin
pelkkää Atrian käristemakkaraa seisoen grillin vieressä.
Tarkoitus oli alun perin grillata sunnuntaina korealaista
possunfilettä pihalla siitä käytännön syystä, että possun
suikaleiden paistaminen on melko sottuista puuhaa liedellä. Mutta
mutta... pohjoistuuli sotki suunnitelman. Viima oli sen verran
hyytävä, vaikka aurinko paistoikin, että päätin mieluummin
nöyrtyä siivoamaan paistamisen roiskeet sisätiloissa.
Vielä en ole
saanut käsiini Glorian ruoka ja viini -lehden reseptissä mainittua
ja muualla lehdessä mainostettua gochujan-chilitahnaa. Lupausten
mukaan se on vielä tujumpaa kuin kukkokastike sriracha. Maistaahan
uutta chilitahnaa täytyy. Pakkaus painaa tosin hulppeat 500
grammaa. Onneksi meidän perheessä on ainakin miehellä betonista
suu – mitä tulisempaa, sen parempaa hänen mielestään.
Daeji gogi eli
korelaista possunfileetä
600 g porsaan sisäfileetä
2 rkl seesaminsiemeniä
2 rkl öljyä
Marinadi
1 salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tl hienonnettua inkivääriä
3/4 dl soijakastiketta
2 rkl seesamiöljyä
2 rkl palmusokeria
1 tl korealaista gochujang-chilitahnaa
tai sriracha-chilikastiketta
1/2 tl mustapippuria myllystä
Lisäksi
salaatinlehtiä
korianteria, minttua
pikkelöityjä kasviksia
Pikkelöidyt kasvikset
4 porkkanaa
300 g retikkaa
1 pieni kurkku
1 punainen chilitahnaa
Marinadi
4 valkosipulinkynttä
1½ dl sokeritonta riisiviinietikkaa
1 dl vettä
2 rkl palmusokeria
½–1 rkl suolaa
Tee ensimmäiseksi pikkelöidyt
kasvikset. Kuori porkkanat ja retikka. Leikkaa kaikki kasvikset
tikunohuiksi. Nopeasti tämä käy laatuunsa mandoliinilla tai
julienne-raastimella. Laita jokainen kasvislaji omaan kulhoonsa.
Silppua chili ja laita se porkkanakulhoon. Viipaloi kuoritut
valkosipulin kynnet. Sekoita ne ja muut marinadin ainekset ja jaa
seos kasvisten päälle. Anna maustua jääkaapissa vähintään 4
tuntia.
Valmista possumarinadi. Kuori ja lohko
sipuli, viipaloi valkosipulit ja hienonna inkivääri. Yhdistä ne
soijan, öljyn, sokerin, chilitahnan ja pippurin kanssa. Sekoita
possunfilee joukkoon ja anna maustua jääkaapissa vähintään
tunnin ajan.
Ota liha noin puoli tuntia ennen
paistamista huoneenlämpöön. Leikkaa fileestä ohuita viipaleita.
Paista öljytyssä grillissä tai parila- tai paistinpannussa
kypsiksi, noin 3–6 minuuttia. Ripottele seesaminsiemeniä päälle.
Tarjoa liha salaatinlehteen käärittynä pikkelöityjen kasvisten
kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti