Lähinnä syysmyrskyltä vaikuttavan
kelin takia tänäkään perjantaina ei voi grillata, saati nokkaansa
ulos pistää. Töistä tullessa autolta oli hilippastava
juoksujalkaa sisälle, sillä shortsit olivat liian kepeät
varustukset viiltävässä pohjoistuulessa.
Löysin paikallisesta kirjastosta
yllättävän monipuolisen keittoihin keskittyvän kirjan, Monika
Ahlbergin Keittoa avec. Jotta edes lautasella olisi keskikesä,
päätin kokeilla vihreää hernekeittoa, joka valmistetaan
pakasteherneistä. Suhtaudun pakasteherneisiin melko nihkeästi,
mutta ultimate-inhokkini ovat pikkumaissit, hyh! En tykkää
tuoreherneiden makeudesta, kuivatut vihreät herneet ovat enemmän
minuun makuuni.
No, keitto valmistui tosi nopeasti.
Pilkkomista ja keittämistä oli minimaalisesti. Lopputulos kaunis
katsella ja piparjuuritahna juuri paikallaan. Kuvassa soppa on kovin hämyinen höyryn takia.
Vihreä hernekeitto piparjuuritahnalla
ja katkaravuilla (kahdelle)
½ keltasipuli
1 rkl voita
5 dl kasvis- tai kanalientä kuutiosta
tai fondista
400 g vihreitä pakasteherneitä
0,75 dl kermaa
0,5 dl kuohuviiniä tai vichyvettä
suolaa
mustapippuria
Tahna
100 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl ranskankermaa
2 rkl kuorittua ja raastettua tuoretta
piparjuurta
Tarjoiluun
100 g isoja katkarapuja (ei
välttämättömyys, ellei tykkää katkiksista)
Hienonna sipuli ja kuullota se
kattilassa voissa. Lisää liemi ja herneet. Kuumenna kiehuvaksi ja
keitä 3–5 minuuttia. Suurruuta sauvasekoittimella tasaiseksi ja
lisää kerma. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää kuohuviini tai vichy.
Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita tahnan ainekset keskenään.
Tiputa keittolautasen pohjalle katkarapuja, annostele keittoa päälle
ja viimeistele piparjuuritahnalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti