maanantai 14. tammikuuta 2013

Juures-jauhelihavuoka

Voikos paremmin käyttää jääkaapin jämiä kuin sotkimalla ne sekaisin ja työntämällä uuniin? Tämä cottage pie -ruoasta innoituksensa saanut aikaansaannos vaatii jonkin verran pilkkomista ja keittämistä, mutta isommalle porukalle tehtäessä hommaa nopeuttaa monitoimikoneen käyttö.

Perinteisesti lihaseos on kuorrutettu perunalla, mutta lopputulos on yhtä maukas muillakin mukuloilla. Lihaseoksen voi maustaa haluamillaan mausteilla, mutta worcestershire-kastiketta en suosittele jättämään pois. Kastike on sellaisenaan aika tylyn makuista, mutta muiden raaka-aineiden sekaan lisättäessä ja marinadeissa sen maku pääsee oikeuksiinsa. Punaviinin voi jättää pois, mutta pikku loraus tuo mukavaa pyöreyttä ”piiraan” makuun.


Emppu's Cottage Pie (kolmelle)

400 g jauhelihaa (sikaa, nautaa, lammasta)
1 keskikokoinen keltasipuli
2 porkkanaa
2 varsisellerin vartta
timjamia
salviaa
mustapippuria
suolaa
3 rkl worcestershire-kastiketta
2 dl lihalientä
loraus punaviiniä

500 g lanttua, selleriä, palsternakkaa
loraus kermaa
20 g voita
muskotinkukkaa
suolaa
voimakasta juustoraastetta, kuten goudaa tai cheddaria

Pilko päälle tulevan juuresseoksen juurekset ja keitä kypsiksi kiehuvassa vedessä. Lisää voi ja kerma sekä mausteet ja muusaa hyvin. Jätä odottamaan.
Pilko jauhelihan sekaan tulevat kasvikset. Paista jauheliha ruskeaksi pannulla. Ota jauheliha pois pannulta ja pane tilalle lihasta jääneeseen rasvaan tirisemään kasvikset. Mausta yrteillä, pippurilla ja suolalla ja anna kasvisten ottaa hieman väriä. Lisää sekaan jauheliha ja lisää Worcestershire-kastike, lihaliemi ja loraus punaviiniä. Keittele hiljakseen 20 minuuttia.
Kaada jauhelihasoosi isoon uunivuokaan ja levitä päälle juuresmuusi. Ripottele päälle vielä juustoraaste ja paista uunissa 175 asteessa noin puoli tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti