sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Maailman parhaan rikosetsivän chilin perässä

Tässä uusintana viime kesänä blogistani mystisesti kadonnut chiliresepti.
Olin aivan ikionnellinen, kun aviomieheni hankki minulle Columbo-sarjan seitsemän ensimmäistä kautta. Niitä olemme katsoneet nyt koko kesän iltapaloina ennen nukkumaan menoa. Jostain syystä useimmissa dekkarisarjoissa päätähti myös syö. Erityisesti komisario Frostin englantilaiset aamiaiset ja välipalana rikosten selvittelyn lomassa nautitut paahtoleivät pavuilla huvittavat. Frost syö käytännössä koko sarjan ajan ja huipentumana vielä polttaa asuntonsa valmistaessaan ranskanperunoita.

Columbo rakastaa chiliä ja syö sitä useammassa jaksossa. Yhden ravintolan chilin hinta tosin kauhistuttaa riekaleisissa kengissä ja ultiromulla ”eurooppalaisella harvinaisella autolla” ajavaa pihiä ylikomisariota. Siispä chilin tekoon.

Chiliohjeita on netti pullollaan, mutta autenttisimpia lienevät Atlantin toiselta puolen bongatut reseptit. Muutamaa yhdistelemällä loin ihka oman reseptini, joka sai suuret kehut mieheltäni. Annoin ruoan hautua yön ylitse matalassa lämmössä uunissa. Lämmityksen teimme grillissä foliorasiassa. Päälle vielä ranskankermaa tai hyvin sulavaa mietoa juustoa ja palanpainikkeeksi kylmää, kevyttä olutta.


Columbon chili

400 g naudan paistijauhelihaa
1 isohko keltasipuli pieneksi silputtuna
1 tölkki tomaattimurskaa
1,5 rkl tomaattipyreetä
1 tölkki kidneypapuja valutettuina ja huuhdeltuina
2–3 valkosipulinkynttä murskattuna
½ tölkki lager-olutta
1–5 chipotle-chiliä (saa ainakin tölkissä säilöttynä tavallisista ruokakaupoista)
oreganoa
worchestershirekastiketta
lihafondia
tilkka vettä
juustokuminaa
mustapippuria
suolaa

Tarjoiluun
ranskankermaa tai hyvin sulavaa, mietoa juustoa
limetin lohkoja

Paista huoneenlämpöistä jauhelihaa uunin kestävässä kattilassa tai padassa. Murustele jauheliha paistinlastalla mahdollisimman ryynimäiseksi. Lisää sipulit ja kuullota hetki. Lisää tomaattimurska ja -pyree sekä olut, pavut ja pilkotut chipotlet. Kiehauta ja lisää mausteet. Lisää vettä niin, ettei chili pääse kuivumaan tyystin uunissa. Voit lisätä vettä haudutuksen aikana tarvittaessa.
Kypsennä 12 tuntia 75-asteisessa uunissa leivinpaperin alla. Leikkaa leivinpaperista astiaan sopiva palanen chilin peitoksi. Chilin voi nautti heti tai säästää seuraavaan päivään ja lämmittää joko hellalla, uunissa tai grillissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti