maanantai 16. helmikuuta 2015

Säikähysperunat

Ruoalla rakastaminen on sukuvikani. Äidinäitini kirjaimellisesti asui hereilläoloaikansa keittiössä. Mummuni tykkäsi tehdä ruokaa ja vielä enemmän hän tykkäsi siitä, että se maistui syöjille. Pöydästä ei koskaan voinut nousta vakuuttelematta useampaan otteeseen mahan olevan ihan täynnä.

Mummuni keittiössä pääraaka-aineita olivat perunat, maito ja jauhot. Niistä valmistuivat niin plätyt, leipä kuin lihaperunatkin. Eli säikähysperunat. Lihaperunoiden nimen historiasta minulla ei ole tietoa, mutta paljon paremmilta ne kuulostavat kuin lihaperunat.

Muistan hyvin säikähysperunat. Mummuni oli pieninyt melko vankkatekoisella keittiöveitsellään sianlihan aivan pienenpieniksi paloiksi ja paistanut ne valurautapannulla mustan puhuviksi. Maun muistan myös hyvin: se on yhdistelmä täyteläistä possun rasvaa, kunnon jodioitua ruokasuolaa ja voimakkaan makuista Rekord-perunaa. Rekordia ei harmikseni pahemmin mistään enää saa.

Olen nyttemmin oivaltanut, että alun alkaen ruoan pariin minut on tainnut innoittaa mummuni, ei Jamie Oliver. Sen verran paljon mummun ruokia söin, seurasin niiden valmistusta vierestä ja tein hänen kanssaan niitä yhdessä.


Säikähysperunat eli Rebekka-mummun lihaperunat

8 hyvän kokoista perunaa
300 g lihasuikaleita
100 g kylkisiivua
suolaa
vettä
tarvittaessa voita lihojen paistamiseen

Kuori perunat ja lohko ne sopiviksi suupaloiksi. Pieni lihasuikaleet pienemmiksi paloiksi ja suikaloi kylkisiivuviipaleet. Käristä lihat reippaan ruskeiksi paistinpannulla. Paras tähän tarkoitukseen on valurautapannu. Lisää pannulle tarvittaessa nokare voita paistamisen aikana. Keitä perunat kypsiksi. Kaada joukkoon paistetut lihat ja huuhtele pannu vedellä. Kaada huuhteluvesi kattilaan. Mausta suolalla ja kiehauta.

2 kommenttia:

  1. Mummujen keitokset vaan on niin parhaita.
    Meillä Lempi-mummu teki taivaallista lihakeittoa.
    Säikähysperunat tosiaan kuullostaa kyllä paremmalta nimeltä. ;)

    VastaaPoista
  2. Ehkä se salaisuus mummujen keitoksissa oli juuri perusraaka-aineet sekä suola ja voi :)

    VastaaPoista