maanantai 7. lokakuuta 2013

Kokeilinpa tätä: Béarnaisekastike

Mielestäni kastike ja liemi tekevät ruoan. Kymmenen vuotta sitten ilmestyneessä Jenny Dahlbergin ”lihavuuspamfletissa” Sopivasti lihava hän kirjan päähenkilönä hekumoi alati béarnaisekastikeella. Onhan se sangen hirvittävä yhdistelmä voita ja keltuaisia, joka rikkoo THL:n suosituksetkin mennen tullen.

Pussikastikkeena tai valmistuotteena en béarnaisekastiketta suuhuni appaisi, vaan itsehän tekemällä se oli todettava mistä Dahlberg tuolloin intoili. Sittemmin Dahlberg on ymmärtääkseni laihduttanut ja roimasti. Tuskin kuitenkaan syömällä tätä kastiketta.

Mutta joo – ymmärrän nyt täysin, miksi béarnaisekastike on hyvää. Tosin joka päivä en sitä söisi. Se helpottanee THL:nkin setien ja tätien tuskaa minunkin kohdaltani.

Ohje on kotoisin Yhteishyvän Ruoka-sivustolta.


Béarnaisekastike (4 annosta)

200 g voita
1 rkl hienoksi silputtua sipulia
5 kokonaista mustapippuria
1 tl kuivattua rakuunaa
0,5 dl valkoviinietikkaa
0,5 dl vettä
3 kananmunankeltuaista
1 rkl silputtua tuoretta persiljaa

Leikkaa huoneenlämpöinen voi pieniksi kuutioiksi. Mittaa sipuli, pippuri, rakuuna, etikka ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä ilman kantta, kunnes nestemäärästä on puolet jäljellä. Siivilöi liemi teräskulhoon ja nosta kulho kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle. Lisää keltuaiset ja vatkaa voimakkaasti, kunnes kastike sakenee. Lisää voi muutama kuutio kerrallaan koko ajan vatkaten. Kun kaikki voi on sekoittunut, nosta kulho pois kattilan päältä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Mausta persiljalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti