maanantai 10. syyskuuta 2012

Välimerelliset jauhelihapihvin kumppanit


Pihvit ovat mielestäni paras asia, mitä jauhelihasta voi tehdä. Voisin syödä niitä vähintään joka toinen päivä. Yleensä teen pihvit kotoisesta sika-nautajauhelihasta ja säästän naudanjauhelihan burgereihin, mutta taannoin sain käsiini huokeaan hintaan hienoksi jauhettua rotukarjan jauhelihaa. Liha muokkautui nopeasti näteiksi pihveiksi ja makukin oli yksinkertaisesti parempi, vähemmän tunkkainen.

Mutta lisukkeiden valmistus pippuristen pihvien oheen oli oikeastaan se pääasia. Kaalin, lantun, nauriin ja kesäkurpitsan ohella perunaa välttelevän kokin peruslisukevärkkiä on munakoiso, joten Marja Lindforsin Taivaallinen munakoiso -kirja tuli tälle kokille enemmän kuin tarpeeseen. Kirjan reseptit ovat peräisin Välimeren maista eli munakoison lisäksi melkein jokaisesta ohjeesta löytyy munakoison ohella tomaatteja ja yrttejä muodossa tai toisessa.

Eihän tämäkään vielä piisannut herkuttelijalle, joten Anna Hallénin Karppaa kevyesti -opuksesta oli kokattava uunissa paistettua fetaa. En kyllä ymmärrä mitä KEVYTTÄ ruoanlaittoa on kypsentää täysirasvainen fetajuusto oliiviöljyssä, mutta hyvää se on.


Munakoisoa sassarilaiseen tapaan (neljälle)

2 keskikokoista, hoikahkoa munakoisoa
suolaa
2 valkosipulinkynttä
4 rkl (lehti)persiljaa
kuivattua, rouhittua chiliä
4 rkl oliiviöljyä

Leikkaa munakoisot puoliksi pituussuunnassa. Tee leikkuupinnoille ristikkäisviiltoja ja ripottele niihin suolaa. Hienonna valkosipuli ja silppua persilja. Yhdistä kaikki mausteet öljyyn. Levitä seosta munakoisonpuolikkaille. Paista niitä 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia.


Uunifeta (neljälle)

200 g fetajuustoa
1 mieto sipuli
10–15 aurinkokuivattua tomaattia
½ dl oliiviöljyä
1 rkl chilirouhetta
pippuria

Leikkaa feta viipaleiksi ja nosta leivinpaperipalan päälle. Leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi ja suikaloi tomaatit. Nosta sipulit ja tomaatit fetan päälle. Valuta pinnalle oliiviöljyä, ripottele vielä chilirouhetta ja pippuria ja taittele leivinpaperi nyytiksi. Paista nyyttejä uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti