maanantai 20. tammikuuta 2014

Parsakaali-savutofuwokki

Meidän perhe on ruvennut melkein fleksitaristeiksi. Fleksitarismi tarkoittaa Vihreä pöytä -kirjan tekijöiden Sasu Laukkosen ja Mariaana Nelimarkan mukaan sitä, että kasvisruoan osuus ruokavaliossa kasvaa. Fleksitaristi syö lihaa silloin kun sitä on saatavilla, mutta tekee myös kokonaisvaltaisen aterian kasvisaineksista.

Syömme päivittäin yhden lämpimän aterian. Melkeinpä tahattomasti viikon ruokalistassa on ollut useammin kuin yhdesti pääateriana ruokaa, jossa ei ole käytetty punaista lihaa, siipikarjaa tai kalaa. Maitotuotteita ja kananmunia olemme käyttäneet toki normaalisti. Näin on toimittu meidän keittiössämme joulun välipäivistä lähtien. Lihattomuus pääaterialla ei kuitenkaan tarkoita, ettemme olisi syöneet päivän muilla aterioilla esimerkiksi silliä, pekonia, leikkeleitä tai muuta vastaavaa. Mutta vähennys mikä vähennys, enkä voi moittia jääneeni jostain paitsi.

Tofua olemme syöneet muodossa jos toisessa, koska aion vakaasti saada sen maistumaan suussani joltain. Mieheni tykkäsi kovin valemakaronilaatikosta ja sitä onkin kokattu jo pariin otteeseen. Tänään kokelin sitten savutofua wokkiin ja aloin päästä asiaan eli ruoka maistui joltakin. Reseptin otin viimeisimmästä Glorian ruoka ja viini lehdestä 1/14. Jätin suosista reseptistä pois säilötyt mustat pavut, sillä ne sisältävät kohtuu paljon hiilihydraatteja. Ruoka on muutenkin täyttävää ja tarpeeksi proteiinipitoista.



Parsakaali-savutofuwokki (kahdelle–kolmelle)

270 g savutofua tankomaiseksi pilkottuna
seesamiöljyä paistamiseen
300 g parsakaalia paloteltuna varsineen päivineen (kuori varsiosa!)
1–2 punaista chiliä silputtuna
1 rkl raastettua inkivääriä
2 valkosipulinkynttä murskattuna
2 rkl soijakastiketta
0,75 dl valkoviiniä TAI laimennettua sitruunamehua
1–2 dl kasvislientä
3–4 kevätsipulinvartta viipaloituna
1 dl pähkinöitä, siemeniä tms. paahdettuna

Paista tofuun pinta seesamiöljyssä pannulla tai wokissa. Siirrä pois pannulta. Kuumenna lisää öljyä ja kuullota inkivääriä, valkosipulimurskaa ja chiliviipaleita hetkinen öljyssä. Lisää pitkittäin paloiteltu parsakaali ja soijakastike. Paistele kolmisen minuuttia. Lisää viini ja kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua keskilämmöllä viisi minuuttia, kunnes parsakaali on napakan syötävää. Lisää pannulle tofu ja lämmitä. Nosta pöytää ja ripottele pinnalle kevätsipulin silppua ja siemeniä. Lisäkkeenä voit tarjota nuudeleita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti